Fantastiska Cascais och Estoril

24aug, Cascais
Idag packade vi in cyklarna i jollen (lite pyssel med det..) och cyklade till Estoril. Helt underbart…. Det är PRECIS vad vi vill av livet just nu! Här är ljuvligt; 30 grader, en lätt bris, flera fina playor, mysig omgivning med vackra hus och trevliga restauranger - solen strålar. Portugal från sin finaste sida!

Vi ligger nu på svaj Cascais nära Lissabon efter en 15tim lugn segling i sol från Figuera da Foz – men tyvärr ingen fiskelycka ännu (trots fina fiskegrejor).  Här ska vi vara några dagar och göra utflykter till Estoril och Lissabon. Fr.o.m. den 26aug får svenskar i utlandet rösta, vilket vi tänker göra på ambassaden i Lissabon (med tåg ca 40min från Cascais).


Lasse får något frånvarande i blicken när vi pratar om Estoril; han minns DC8-tiden (den gamla goda tiden.. det var bättre förr tiden..)  när de bodde på ”Hotell Estoril Sol” för nattstopp innan flighten gick vidare till Rio de Janeiro :D……. Vi avsåg att ta en nostalgi-kvällsdrink på det gamla crewhotellet, men det är RIVET (!!) sedan tre år – ur led är tiden!


Portugals atlantkust exklusive Cascais
Portugal har hittills inte varit helt till sin fördel tycker vi, jämfört med övriga länder vi varit i på färden. Marinorna (som är väldigt få längs atlantkusten) är inte särskilt prisvärda och hamnkaptenerna inte särskilt serviceminded eller språkkunniga, Internet sällsynt. Marinan här i Cascais skulle ha debiterat 53€/dygn (!) vilket är alldeles för ”oprisvärt”, och inget Internet! Byarna/städerna är väl helt OK, särskilt de mysiga, äldre stadskärnorna. De nyare delarna är bebyggda med höga, fyrkantiga lådor till hus. De skulle behöva duktiga stadsarkitekter (som Dick Edin). Havet är kallt (17 grader), restauranger är relativt dyra och människorna är inte särskilt öppna och positiva generellt – inte alls som Skottar och Irländare – och Cash is King, glöm att den moderna världen accepterar kreditkort. Hoppas vi får anledning att ändra uppfattning här i södra ändan av Portugal! Note: Det fick vi!


PS Vi önskar Ålandseskadern lycka till på sitt 31:a varv runt Åland!


Länktips

http://havsvandraren.wordpress.com/
Krister Halvars, som ska mönstra på Ambika för atlantseglingen, har en hemsida för sin egen jorden-runt-segling med sin Arrandir” senare.  Kristers devis är värd att memorera "To arrive wiser than when I left".

www.teamblues.se
Hans Johanssons hemsida om segeltävlingar med sin IMX 40, ”Blues”. Nästa tävling är Tjörn Runt. Hans är en auktoritet i seglingssammanhang och tillika min mammas sambos son (så det så :D).  Kolla de (flera) riktigt spektakulära grundstötningarna på Tjörn Runt 2009! Hans och Ingeborg planerar att mönstra på Ambika nästa år.

www.eskader.nu
Den (vitt) berömda ålandseskadern, grundad för 31 år sedan av flygkaptenerna Göran Almtorp och Bengt Gerby. Lasse tar Time Out i några år :D, efter att ha deltagit i 25 år.

 
Här ligger Ambika stolt på svaj... och vi bara pyser!



Vad, är semestrarna redan slut därhemma :O?



Prylar, prylar, prylar. Herregud vad jollen är liten......



Lasse tycker att fiskarna hånler...


Kommentarer
Postat av: Kalle

Ni skrev tidigare fran Cairns: Bara 2,5 månad sedan bytte vi offeranod. Helt uppäten nu!
Jag har haft samma problem och losningen ar att hanga fler zink-anoder i snoren fran relingen ner i vattnet. Billiga icke-markes anoder duger bra. Minst en offer-anod pa var sida om propellern och SARSKILT bra i marinor med alla mojliga batat och metaller i vattnet. Sjavklart hivas dessa "stationera" anoder ombord nar man seglar eller gar for motor. Detta lilla extra utlagg sparar bade pengar och stort besvar. God Jul!

Svar: Tack för tipset! Vi har sett denna ordning på båtar och det ser bra ut och verkar praktiskt. Konstigt nog har offeranoden inte alls blivit "uppäten" det senaste halvåret. Är visst någonting med havets Ph-värde.... God Jul och Gott Nytt!
erja Ödmark

2012-12-18 @ 02:36:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0