Atlantic Crossing - Part IV (final)

13dec, Antigua, Jolly Harbour

Äntligen passadvindar
De sista fyra dygnen kom slutligen de utlovade passadvindarna till oss. Akterlig vind mellan 8-12 m/s och sjön byggdes på efter hand och blev ganska gropig och mysiga surfar tog oss snabbt mot målet. ÄNTLIGEN! Nu blev det fart på "karuttan" och vi susade fram på dagarna såväl som på nätterna. Handstyrning en hel del för att spara ström men även Charlie var urduktig på att styra i de krokiga vågorna med bara spirad genua uppe.

Med passadvindarna kom också åskbyarna farande bakifrån (squalls). Då kom regn och ökande vindar som försvann lika fort som de dök upp, det gällde bara att vara med för att reva seglen i god tid. På radarn syntes de hur klart som helst och alla fick vara beredda på att ge rorsman en extra hand. Typiskt nog dök de oftare upp på nätterna, som var helt sotsvarta :D.

Vaktpass
Våra vaktpass fungerade bra. Fri ordning på dagarna. Alla hjälptes åt med att avlasta Charlie med att handstyra. Kl.2100 började vaktpassen och slutade kl.0930. Alla fick ta 2,5 timmar var utom en som fick 2x2,5 tim, det första och sista passet. Vi gjorde ett rullande schema så man fick variation. Kan varmt rekommenderas om man är fyra i besättningen. Snart blev detta en lätt rutin och trötta gastar såg man inte skymten av.

Den artonde dagen (09dec), på morgonen, siktade vi äntligen land. Elisabet och Lasse var uppe och gastade (skrek) Skepp Ohoy, Land i Sikte!! Antigua blev allt grönare och havet alltmer turkosare, fregattfåglarena välkomnade oss och en stor vattensköldpadda sa godmorgon och dök ner under Ambika.
Vi hade vid ankomsten till Jolly Harbour använr 373 liter diesel...

Jolly Harbour Marina
Det är fint här i Caribien! Jolly Harbour Marina ligger skyddat på den västra kusten av Antigua. Här finns allt man kan begära i form av service. En kort promenad från marinan ligger en vacker sandstrand med tillhörande strandrestaurang, snäckor att plocka, blodröd sol som dyker ner i havet liksom pelikanerna... palmerna vajjar i vinden!

Vi ska lämna Ambika här under tiden vi är hemma i Sverige och Mariehamn över jul och nyår. Vi åker redan på onsdag 15dec till St Martin och nästa dag till Paris och vidare till Stockholm - och kylan som vi vet väntar på oss!!





Kommentarer
Postat av: Kjetil Rasmussen ( Caspara )

Hei og velkommen over.

Vi begynte å bli litt bekymret på hvordan det gikk med dere. Vi har prøvd flere ganger å få kontakt på sat.telefonen uten resultat.

Vi brukte 14 1/2 dag til Bequia.

Vi hadde en snittfart på 5,7knop

Vi hadde lite vind noen dager midtveis så det gikk med ca. 280 liter disel.

Hilsen Fam. Rasmussen på Caspara

2010-12-14 @ 01:59:53
Postat av: lasse & erja

Hej Kjetil! Vad kul att ni hörde av er. Vi försökte förgäves nå er också på VHF (vi hörde er och svarade men ni hörde inte oss). Efter 18 dagar var vi framme i Antigua, vi använde 370 liter diesel!! Vi hade usla vindar och kryss i flera dagar. Vi flyger hem på torsdag och firar jul i Sverige sedan åter till Caribien. Hoppas ni får en God Jul och Gott Nytt År!

2010-12-14 @ 02:05:39
Postat av: Christer Fosseus

Hej !

Roligt att ni kommit fram helskinnade och att jag inte behöver bekymra mig mer över er!

Tack Erja för utomordentluiga brev, ser fram emot nästa etapp nästa år.

Önskar er alla en god Jul och ett gott nytt År !

Speak to you later,Lisa !

2010-12-14 @ 08:48:44
Postat av: lisa, lasse & erja

Hej Christer! Allt är bra, no worries! We´re happy! Hoppas du har det bra och vi önskar dig en God Jul och Gott Nytt!

2010-12-14 @ 18:00:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0