Indianer, hajar och en svart Kristus

21apr, Colon, Panama (öster om kanalen)

San Blas skärgård
Vi hade knappt hunnit få ner ankaret i viken utanför en obebodd ö som heter Banedup så kom tre Kunaindiangrabbar paddlande i en urholkad trästam till kanot mot oss och frågade om vi ville köpa lobster. Det ville vi gärna men sa (på stapplande spanska) att vi tyvärr inte hade en gryta att koka dem i. Då sprack deras ansikten upp i stora leenden ”det har vi”. Kom till oss i hyddan där borta (pekade) så kokar vi dem där. Jipee! sa vi (på svenska) och tog jollen dit. Vilken upplevelse! Hela familjen, ca 11 personer, samlades utanför hyddorna för att hälsa på oss. I den ena hyddan kokade en av killarna lobstrarna i en järngryta på en öppen eldstad medan han viftade på elden med ett palmblad. Vi följde med in och då kom alla efter och så pratade vi (i den mån man kan säga prata om vår spanska) om allt möjligt medan lobstrarna kokade. De var väldigt intresserade av att få veta något om Sverige. Vi fick ta foton och vi lovade att printa dem och komma tillbaka nästa dag, vilket vi gjorde. Vi köpte också en ”Mola” (en fantasifullt handarbetad applikation), indianernas största intäkt efter kokosnötter och skaldjur. Fantastisk upplevelse att komma så nära inpå dessa vänliga människor!!

Kunaindianerna bor i Kuna Yala (deras namn för San Blas) och är den sista existerande indiankulturen som lever (autonomt i Panama) med sina gamla, mycket stränga, regler och lagar. De har ingen elektricitet (knappt) och får inte gifta sig med icke Kunas. De bor i hyddor gjorda av bamburör, sandgolv och tak av palmblad på minimala öar. Besökande måste be om lov att besöka byarna via deras byledare (saila) och man får inte stanna kvar på öarna efter mörkrets inbrott. Allt ägande är ”kommunalt” och deras största inkomst kommer fortfarande från kokosnötter som de exporterar till Colombia. Ve den som plockar nötter på öarna, även de som ramlat ner på marken. De har rika guldfyndigheter i floderna (bland krokodilerna) men det är förbjudet att vaska, även för dem själva. Genom historien har de lärt sig att de aldrig får behålla guld som de brutit… Det finns ca 55 000 Kunas kvar, en tiondel av den ursprungliga befolkningen, resten blev dödade av de spanska conquistadorerna! De lever i matriarkat och kvinnorna har hand om pengarna, väljer mannen de vill gifta sig med och han flyttar in till henne. Låter vettigt tycker jag : ).

Vidare västerut
Nästa dag for vi vidare till ön Porvenir för att klarera in i Panama. Det var den minsta lilla ö (bland massor av korallrev) man kan tänka sig, kanske 400x100m. Där fanns en dunge med palmer, ett hus för immigration och customs (militärklädda män och kvinnor med automatvapen), en minirestaurang och en FLYGPLATS!! Flygplan landade, människorna klev av, tog sin kanot (urholkad trästam) som var uppdragen på sandstranden och paddlade iväg till sin ö. Chict!

Innan vi kom fram fångade Victor ytterligare en fisk. EN HAJ! När den väl ”landats” i Ambikas sittbrunn aktade vi noga fötter och tår tills dess var ”oskadliggjord = O! Det blev en stor skåra till i kolven och Victor var stolt som en tupp. Vad vi inte visste då, var att den är en delikatess, så tyvärr åkte den ner i havet till lycka för krabborna.

Vi stannade på ytterligare två ställen, ön Isla Grande (som var jätteliten) samt staden Portobello på fastlandet som ”upptäcktes” av Christopher Columbus år 1502. Det var här spanjorerna skeppade ut alla rikedomar, guld och silver i mängder som samlades upp från syd- och centralamerika. Grandiosen från den tiden (1570-1700) syns fortfarande med den stora kyrkan med världens enda (?!) svarthyade Kristus och borgsruiner. Men idag är det fattigt och mycket uppblandat med slavar från Jamaica.

Colon, i mynningen till kanalen
Nu är vi då i Colon. Hit kommer den glada gasten Lalle Almtorp snart och härifrån ska Victor åka hem och göra terminens sluttentor. Man tar bara snabbuss till Panama City (1,5tim) där flygplatsen är. Här är det reellt farligt att vara säger alla, även garvade långseglare, och man måste ta en taxi vart man än ska. Här ska Ambika mätas in inför slussningen genom Panamakanalen och då får vi veta tidpunkten får vår genomfart.

Karibien
Det "äkta" Karibien är här i Venezuela, Panama, Colombia, Costa Rica, Honduras, Belize, Cuba... vi planerar att komma tillbaka hit för att upptäcka mer!!!





Får vi presentera Kunaindianerna Carmen (Abuela = mormor) och hennes make....


...och hela familjen!


Här lastar grabbarna av sina fynd. Först den minsta lobstern ;)!


Mmmmmm, här i grytan kokas läckerheter !


Den här "Molan" köpte vi. Artisten herself visar upp den. Ser ni papegojan :) Ska bli en kudde vad det lider...


Den svenska S/Y Lady Allicat förliste utanför familjens ö för ca 11 år sedan.


En Darth Vaider wannebe - utstyrd med strandfynd från de vita stränderna. Myntets baksida var att vissa stränder var fulla av strandade platsflaskor, tråkigt!!!!


"Vithajen" (white tip fin shark) kämpade hårt men nu är han död och krabbmat :p


Här är han, den svarte Kristus. Människor gör pilgrimsfärder hit, krypandes på knäna hela vägen från bl.a. Costa Rica!


 


Kommentarer
Postat av: brumse

Gud vad häftigt, ställen man aldrig kommer till annars! Och Victors haj var ju riktigt stor, han kommer bli odräglig när han kommer hem.. Jag och Tove längtar såå, snart kommer vi! :D

Pöööössss brömseklafs

ps. förstår att Colon inte var så trevligt, betyder nämligen tjocktarm på latin :P ds.

2011-04-22 @ 09:59:20
Postat av: Jan-A

Härligt att läsa om era bravader. Kan väl knappast bli mer exotiskt.

Själv firar vi Påsk i B-rike tillsammans med Rislands, Budellarna och Hörnquistarna.

Glad Påsk

2011-04-22 @ 19:19:02
Postat av: grodan

Nä men vad sjutton det var ju nu jag skulle ha varit med- delfiner,humrar,indianer och det vattnet hallå..nu blev jag illamående av avundsjuka. Men jag biter ihop och önskar er Glad Påsk och fortsatta fantastiska äventyr. Puss på er.

2011-04-22 @ 20:01:04
Postat av: Ingeborg

Långfredag kväll, sitter i Nice ihop med Hela släkten Johansson för att fira Benkes 50 årsdag. Vi har haft 4 härliga dagar med sol och mkt god mat. I morgon påskafton ska kalaset gå av stapeln med grill och tillbehör. Lena mår väldigt bra ser ut som en pepparkaka. Tyvärr glömde hon kosingen hemma när hon promenerade till byn så det blev inga bakelser till kaffet. Vi följer er med spänning. Kramar från oss alla!!

2011-04-22 @ 21:21:34
Postat av: lasse & erja

Hej Brumse! Han är odräglig ;) och vi längtar också till att ni kommer. Tills dess myser vi i poolen här på marinan, tar en tur i floden m.m. Kramis

2011-04-22 @ 21:33:48
Postat av: lasse & erja

Hej Jan-A!! Glad PÅSK till er alla, vad kul ni ska ha allihopa, saknar er!! Hälsa alla från oss!

2011-04-22 @ 22:45:43
Postat av: lasse, erja & victor

Hej alla Johanssons och Syrjänen! Glad Påsk och stort grattis till 50-åringen från besättningen på Ambika i Panama ;)!!!

2011-04-23 @ 01:29:59
Postat av: lasse, erja & victor

Grodan! Glad påsk till er alla!! Hörde att solen värmer nu, skönt va!! Vi svettas vidare här i Panama och det är helt overkligt att vara här... äventyret personifierat. Kram!

2011-04-23 @ 01:32:02
Postat av: Eva Almtorp

Tror ni verkligen krokodilerna gillar blek, inte så fet svensk man? Påminn Lalle om att morgondoppet får vänta....

Fantastiskt fint vårväder på Svartnö. Men solbränd blir man inte.

Ha det så himla bra. Synd att Skypen försvann. Försöker imorgon igen.

Kram

Eva

2011-04-23 @ 18:50:01
Postat av: Anonym

Hallå där långt borta! Vilket äventyr! Man får lite "Tor Heierdal o RA"-känsla av era berättelser bland hyddor, indianer och hajfiske. Vi känner oss som nyvakna igelkottar med lite gamla torkade löv i "pälsen" när vi gnuggar vintersömnen ur ögonen och tittar fram ur lövhögen. Just nu visar vårt kära fosterland sin allra bästa sida med fantastiska dagar med sol, sol, sol o vi njuter i fulla drag. Påsken firar vi med att måla panelbrädor (grå) så färgen skvätter o Tommy spikar panel så det klingar över byn. Önskar er en god fortsättning på den Glada Påsken o nu väntar pensel o hammare. Kram, kram Åsa o Tommy

2011-04-24 @ 10:14:22
Postat av: lasse & erja

Hej Åsa & Tommy, vad ni är flitiga. Själv håller vi bara på att njuta av friheten och pusta i värmen. Grattis till starten av den underbara sommaren som ni kommer att njuta av från er fina nya terass :)!!!

2011-04-28 @ 19:11:42
Postat av: Christer

still following your wonderful trip with great interest!

Something for Lars when he has time: http://www.newscientist.com/blogs/onepercent/2011/05/blaring-alarms-confused-doomed.html



Regards

Chris



2011-05-29 @ 17:33:40
Postat av: lasse

Hej Chris! Planet som kraschade var av den typ som jag flög, A330. Problemet var att nedisningen gav en "overspeed varning" - det säkerhetssystem som finns inbyggt i planet (normal law) höjer då automatiskt nosen, oavsett om piloten trycker fram spaken. Detta har provflugits i simulator efter haveriet, även av mig. Lösningen är att slå av ADR1,2,3 - något som måste ske mycket snabbt och som ej ingått i utbildningen. De var chanslösa!! Kul att du fortfarande är med oss på resan. Sydafrika står nu med på programmet :) och då har Elisabet lovat att komma! hälsningar erja & lasse

2011-05-30 @ 02:51:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0