Hummerdagar

16mar, St George, Grenada

Fina seglingsvindar har vi fått de senaste dagarna. 6-12 m/s, slör, sol! Vi har besökt det som alla säger är den finaste delen av Karibien, Grenadinerna! Vi handlade tre levande lobstrar (hummer utan klor), ca 5,5kg, av en lokal kille på ön Bequia! Den skulle vi festa på när vi kom fram till ön Canouan. Sagt och gjort. När lagt oss tillrätta i viken och lagt ankaret tog killarna jollen till båten bredvid och hörde sig för om de hade en STOR kastrull att låna (min stora pastakastrull var alldeles för liten för att rymma en enda av lobstrarna J!). Jo, de hade visst en till utlåning och nu började grytan koka med en lobster i taget som sedan delades på mitten och gratinerades med vitlökssmör i ugnen. Jag lovar att det smakade HELT fantastiskt!!

Vi passade också på att höja glasen för Nina & Pär på S/Y Osophine. Tack för att ni hjälpte Rune med antibiotika för det fula såret i armbågen (han hade halkat på badplattformen)! Det var tur, för kvällen efter drabbades han av hög feber och frossa som under natten försvann tack vare er dundermedicin!!

Fin segling sedan till det super-exotiska Tobago Cays på Grenadinerna. Precis som ett vykort! Vi snorklar med sköldpaddorna som är fredade här i området som är en naturpark. Tobago Cays består av en samling låga öar med vita sandstränder och turkost vatten och så de obligatoriska palmerna. En kväll köpte vi en middag på beachen, under bar himmel. Där grillades nyfångad lobster, vitlökspotatis och grönsaker i gamla rostiga oljefat. Till detta drack vi det medhavda vita vinet. MUMS igen!! Får man ha det så här bra? Fast en palm flyttade sig inte för Lasse när han besökte busken, vilket resulterade i ”dubbel skallebank” nästa dag. Hemfärden till Ambika med gummijollen (tungt lastad dito), i kolsvarta natten, blev både slingrig och blöt då vinden hade friskat i till kuling under kvällen. Det gick faktiskt stadigare och torrare när vi sjöng ”här kommer Pippi Långstrump, tjolahopp, tjolahej, etc…” för fulla halsar!

På vägen till Grenada passerade vi Union Island, den sista av Grenadinerna som tillhör St Vincent, där vi måste klarera ut ur landet. Vi måste sedan klarera in igen på nästa, i Carriacou, en ö i Grenadinerna som tillhör Grenada. Man kan bli snurrig för mindre… På en del ställen utövar Immigration och Customs makt (antagligen för att de kan) vilket kan ta sig säregna uttryck i form av att de ”hunsar” sina ”gäster” En kille fick inte låna en penna för att skriva alla miljoner dokument som skulle fyllas i, utan fick ta sin jolle till båten för att hämta en…. I andra länder är de väldigt artiga och trevliga. Men en himla massa papper blir det i alla fall! Utom i de länder som tillhör Frankrike, där görs allting via Internet - av en själv – så himla smidigt :).

Nu har vi kommit till staden St George på ön Grenada, en dagsetapp på ca 30nm från Carriacou, i skön slör 9-11 m/s. Bara storseglet var uppe och vi njöt av fulla drag (fast det nappade inte). Här på ön stannar vi några dagar då våra gastar checkar ut här och Victor ska checka in igen!

Här ska vi också förbereda för nästa lite längre översegling, den till ABC-öarna, Aruba/Bon Air/Curacao på ca 800nm. Bl.a. har problemet med ström börjat igen så nu är ett kylskåp avslaget (igen) och batterispänningen blir bara lägre och lägre och lägre…. Man kan bli tokig för mindre..



Två räddande änglar, Pär och Nina på S/Y Osophine, som hjälpte en helt utslagen Rune!


Fyra röda hummrar på ett bräde (Göran och Rune i bakgrunden) i Canouan!


På väg till hummermiddagen i Tobago Cays.... fulla av förväntan (vad annars :))


....gissa om det smakade!!! Killarna kunde verkligen grilla lobster! Jag lovar! ALLT var gott!


Så här kan man också placera sin restaurang.... tror att maten måste vara VÄLDIGT god då :)


Sandy Island utanför Carriacou. Där stannade vi att snorkla på reven några timmar. Så här ska det ju vara!


Den här morgonen avstod vi från att simma våra tre varv runt båten.....

(Lite ljug var det. Dessa stora firrar var instängda i en egen bassäng :).
Fast de är tydligen växtätande, så stora de är!!!)

 


Kommentarer
Postat av: Jessica

Hej Pappa Rune och alla andra! En stor seger har skett idag. Försäkringskassan har godkänt att jag får börja arbetsträna nu på Julita gård, www.nordiskamuseet.se/julita/ på deras trädgårdsavdelning samt butik!!!! Jag kan inte fatta det själv än, men skam den som ger sig, har min pappa lärt mig. Jag ska lära min pappa något, ta hjälp av andra med ibland,be om hjälp, tro på deras kunskap och lita på den precis som du litar på dina färdigheter. Jag älskar er alla! Pappa nu vänder det! Se upp för nu kommer jag tillbaka! Stor varm kram din dotter Jessica

2011-03-17 @ 12:23:03
Postat av: Jan-A

Hej,

Det var ett tag sedan jag kommenterade era bravader.

Läser nästan varje dag och är så avundsjuk på er.

Ni verkar ha det hur gött som helst.

Fortsätt njuta......

Jan-A

2011-03-17 @ 17:36:39
Postat av: lasse & erja

Tjena Jan-A! Jättekul att få kommentarer och vi måste fortfarande nypa oss i armen med jämna mellanrum för att bekräfta att detta är verkligt :). Hörde att det börjar våras hemma!!!! Allt bra i Björnrike hoppas vi!

2011-03-19 @ 02:43:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0