Off we go!!!

14apr, Town Basin, Whangarei, NZ

När vi trodde att vi var klara och bara skulle testa genuan innan vi åker iväg så hände det... svirveln till genuafurlen har gått sönder; ett lager kärvar så det håller vi att byta nu. Enkelt verkade det först och en ny svirvel skickades snabbt med leverans från Auckland. Men så går det som det ofta går; en skruv har fastnat i trumman och går inte att få upp... Riggaren har nu åkt iväg (för tredje gången) för att hämta verktyg för att få loss skruven... man blir så trött.

Till sist var jag så trött på datorer så det var MYCKET nära att de hamnade i sjön - allihop! Den äldsta hade vi givit bort för nu hade vi ju datorer så det räckte... Trodde vi. Jag slet mitt hår för att få in navigationsmjukvara och sjökort i någon av dem. Mac var sämst. Men till sist, med hjälp av killen på Internetkafeét (som fick in Cmap) och snäll båtgranne (Connor på "Tucan" som fick in OpenCPN), bägge i Lasse pyttelilla ACER med XP. PUH, det var i sista sekunden =D
- Det är ju inte roligt att vara mitt ute på havet med bara ett elektroniskt sjökort (som kan fallera) och pappersjökort har vi ju inte alls.

Det är färdigprovianterat och en YOUGURTmaskin(!) är inköpt. WOW! Man köper en billig typ termos och x antal påsar med yougurtpulver i olika smaker. Sedan är det bara att blanda pulvret med vatten och låta stå 8 timmar i termosen och VIPS har man jättegod yougurt!!!!

Igår var vi bjudna till S/Y Niña, en gammal skönhet från 1928 som Lasses kollegas (Lars Mydland) farfar seglat över atlanten när den var helt nybyggd. Värdinnan/ägarinnan Rosemary bjöd på middag, båtvisning och Niñas historia, spännande. Massor med stormar har de varit ute för och när de varit en säsong i Grekland var det så torrt så att man kunde se genom springorna i bordläggningen! Inget kylskåp, ingen autopilot, etc. Verkar lite väl spännande för undertecknade...

Ja, nu har vi varit på STORA avskedsfesten! Festen för alla seglare i Whangarei och över etthundra deltog. Kul men sorgligt när man vet att vissa ser man antagligen aldrig mer!

Som kronan på verket så kom Elisabeth med sina två tjejkompisar på besök och ljudnivån steg till x antal decibel, en perfekt avslutning på Whangareivistelsen :P

Imorgon seglar vi iväg med förlig vind mot Opua, med en uppgraderad Ambika och med avsevärt lättare barlast i plånboken =)




Jag vill slå ett slag för denna tingest, en yougurtmaskin med tillbehör (1kg färdig yougurt i mitten!). Varför finns de inte i Sverige...eller gör de??
--
A fantastic invention, a Yougurtmaker. I have never seen one before.... now we have yougurt for breakfast, lunch AND dinner :)



Grrrr!!!!!!!!!!!!
--
I can never be friends with these objects. We bought a new Mac and does it do the thing? NO it doesen't!



Följdaktligen har vi fått investera i denna typ av litteratur...
--
Consequently we had to invest in this kind of litterature...




Amy, vid grillen, fixade en förfest med alla som följts åt över stilla havet. En urmysig kväll med grillning och gitarrspel (igen).
--
One evenening we had a high-spirited BBQ night at the marina..



Handlat och klart, bara att kasta loss imorgon vid högvatten.
--
Provisioned and ready to go again!



Niña i all sin prakt! Hon är inte bara vacker, hon har vunnit Fastenet Race och flera andra tävlingar under årens lopp!
--
This is Nina, a beautiful ship built 1928 and she has won Fastenet Race and a lot of races around the world since.



Rosemary, värdinnan i full färd med att laga middag ombord. Jättegott blev det!
--
This is our hostess, Rosemary, who served a tasty dinner and told us stories about Niña. 



Vilken trevlig kväll det blev med massor av seglingsromantik ombord på Niña!
--
The "ambiance" in an old ship can never be replaced in the new floating plastic containers that we call boats now a days.. :)



Maoridans avslutade avskedfestkvällen. Om jag hinner ska jag lägga upp en video så ni får höra...
--
Hakka and other Maori songs and dances concluded the Great Farewell Party today!



Lasse kunde bara inte låta bli att testa lekplatsen, tom på barn och i skydd av mörkret ;P
--
But Lars could not let be, he just had to test the playground... (and then he felt sick all the way home).


Avslutningsvis denna afton kom tre eleganta damer ombord. Detta är en ganska ovanlig syn numera...
--
Then three ladys came omboard... as one might see. 


Här är de, en rödhårig ryska, en svarthårig vietnamesiska och en blond svenska =D. Polarna från plugget i Auckland.
--
Lars's niece (blond) came to say hallo together with her russian (redhead) and her vietnamese (black-haired) friends, who had never sat foot on a boat (of any kind) before!!!!!!!!!




Kommentarer
Postat av: Marie

Gör ni inget annat än har avskedsfester, lägga ut fester, sista natten med gänget fester,fest med hamnkapten och grannbåten och polarna från än det ena och än det andra.. Det verkar som om det är bäst för er att göra slag i saken och ge er iväg... Ni kan ju inte hålla på så där..festa er runt jorden... Eller gör det förresten.. " livet e en fest, håll med om det folk och fä..." vi lever ju bara en gång.. Men om ni vill komma nånstans kanske ni ska tänka på refrängen nu, vilket ni tycks göra... Bra där... ;0) När vi nu sitter framför brasan och försöker stänga ute skitvädret utomhus tänker vi på er och er fortsatta färd. God tur kära, kära vänner! Ni finns i våra tankar!

2012-04-13 @ 22:45:21
Postat av: Marie

Förresten... Yoghurtmaskinen... Hur nyttig är den? Pulver? Vatten? Hmm, nu e de LCHF som gäller...;0) stenålderskost... Ingen yoghurt och definitivt inte gjord på pulver...men är man till havs så är man väl.... Hur går det med midje och rumpmått?.. Ibland försvinner liksom samtalsämnen... Hmmmm, undrar varför...?

2012-04-13 @ 22:50:28
Postat av: s.Lena

Så roligt att " tjejerna " kom, förstår att det blev ett kärt återseende. Dom ser verkligen glada ut. Hoppas Elisabeth o Kyle kommer o seglar med er. kram kram

2012-04-15 @ 16:57:08
URL: http://ambikasailing.blogg.se/
Postat av: Lasse & erja

Marie! Livet är en fest så se till att bli panchisar snabbt!! :P

Kroppsmått börjar vi gå ifrån och tillämpar istället EAYWWYC (eat all you want while you can) det är mycket roligare :)

Inklusive urgod yoghurt (med eller utan pulver...) mums!

Har just anlänt till Opua, slutstationen före hoppet över till värmen. Hoppas ni har det toppen och jobbar hårt och mycket så att ni kan joina pensionärsligan! Kramar i massor

2012-04-16 @ 06:10:43
Postat av: Lasse & erja

Lena! Det var jättekul att träffa dem och vi hoppas vi får till en segling innan vi drar iväg norrut. Stor kram!

2012-04-16 @ 06:12:53
Postat av: Peter

Skål och God Tur!!

Jag har Navionics (100 skr), i Paddan. Funkar fint här hemma i Europa.

Glöm för all del inte att bjuda Neptun på en sup före avgång, så slipper ni alla motvrid!

Vi följer med spänning, era fortsatta irrfärder på de stora haven.

Skota hem!

2012-04-16 @ 16:13:11
Postat av: lasse & erja

Hej Peter! Tack för de orden och vi ska absolut ge Neptun både en och tre stora supar :) för att vara på säkra sidan (vi kanske tar några själva också)..

PS Navionics på iPaden funkar fantastisk även här - otroligt! Vi skotar vidare.

2012-04-17 @ 02:57:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0