Koh Phi Phi Don

25nov, Ao Chalong, Phuket, Thailand
 
Nu är vi helt ensamna igen (och ca 10kg tyngre - minst :). Alla våra glada gastronomgastar har åkt hem och båtvännerna har skingrats för vinden. En del har rest hem/bort, andra deltar i sailmalaysiarallyt, några har tagit upp sina skepp på varv för reparationer, etc. 

Mycket mat har det blivit senaste tiden och vinet har flödat... men nu är det stopp och belägg ett tag. En riktig LHCF-kur skulle nog bättra på situationen. Har läst Kostdoktorns bok "Matrevolutionen" och blivit inspirerad... (tack Marie!)

 
Vi har just varit på Phi Phi Island och av tsunamin syns det knappt ett spår men vi kan inte låta bli att tänka på det som hände här en fasansfull dag 2004..... Phi Phi drabbades hårt!

Ön är sagolikt vacker. Turismen flödar. Båtlast efter båtlast med människor från Phuket och Krabi kommer hit på dagsbesök förutom alla de som bor på hotell här. Ambika rullar och far i svallvågorna från de moderna racerbåtarna och en och annan vilsen longtailboat. Rart somnar vi på ena örat medan den andra vaggas av discomusiken från land. Vi drömmer om de häftiga "firedancers" som vi såg häromkvällen leka med elden.


Tiden fram till jul tänkte vi göra Ambika redo för nästa, lite tuffa etapp, till Sydafrika. Tack vare Ulf på Roxy har vi fått värdefulla kontakter på duktiga hantverkare här i Thailand. Den 3dec ska vi upp på land i "Boat Lagoon", Phuket. Då är det jobb som gäller :) Vi har varit där och rekat. Det är en stor fin marina och det renaste varvet vi någonsin har sett. Ambikas 10-punktslista er ut så här:
  1. Byte av roderlager
  2. Byte av propellerlager
  3. Vaxa och polera hela Ambika
  4. Låta sy överdrag till jollen
  5. Ny och modifierad sprayhood
  6. Solskydd över sittbrunnen (det är VARMT här :)
  7. Laga gelcoat skador
  8. Slipa och lacka trappan ner från sittbrunnen
  9. Låta tvätta soffklädseln i salongen 
  10. Nya överdrag till sittdynorna
Det är bara till att kavla upp ärmarna och sätta igång. Imorgon lämnar vi in jollen för "påklädning" av skydd och vi får låna en jolle under tiden. Toppenservice! 

Det blir säkert tid att kajka runt på öarna också, särskilt väster om Phuket skulle vi gärna segla men sydväst monsunen hänger envist kvar så vi avvaktar lite till.


 
Mmmmums! Några killar från byn kom ut med sin longtalboat och sålde nyfångade jätteräkor!! Frästa i den finaste oljan av den allra bästa räkkocken Marie, med JanA:s allra vackraste vitlöks- och chilihack... Den allra bästa avslutningen på resan!
PS läs boken "Delhis vackraste händer" så verkar ovanstående lite mer begripligt :)
Some guys from the village came out with their longtalboat and sold freshly caught prawns! 
 
 
Koh Phi Phi Don är makalöst vacker. Det tycker nog väldigt många, särskilt unga människor, för det var svårt att få plats i gatumyllret :)
Koh Phi Phi Don is insanely beautiful. It seems to me very many, especially young people, thinks so too :)
 
 
Ett skepp kommer lastat...
The boats are crowded with turists to visit the island. A happy crowd :)
 
 
Dyka är tydligen innegrejen att göra. Det fanns säkert ett trettiotal dykfirmor på plats och konkurrensen måste vara stenhård. 
Diving is apparently "thee" thing to do. There are most certainly some thirty odd scuba companies in place and competition must be fierce...
 
 
Mmmmm! Känner ni doften..
Mmmm. The aroma, can you feel it...

 

Kommentarer
Postat av: grodan

Jisses vad hinnner inte hända på 20år? Då fanns endast hyddor på stränderna på phiphi och en enda lite bygata med några få restauranger. Efter middagen fick man med hjälp av en ficklampa leta sig fram i beckmörkret till hyddan. Ett enda dykföretag fanns och för att komma med ut med båten gällde att vara först på plats på morgonen och det var man ju förtås. Skönt att läsa att det fortfarande är vackert där trots all turism. Jobba på nu med Matrevolutionen så att ni kan släppa loss igen till jul.
Många kramar

Svar: Ja du skulle inte tro det, en väldig förändring!!!!!! Inte bara till det bättre tycker vi, gamla stofilerna :D Man måste ännu längre ut i skärgården numera och mellan kl10-15 är det turister nästan överallt.... men den som söker skall fina :) Kramis!
erja Ödmark

2012-11-25 @ 20:07:40
Postat av: Cricco o Ubbe

Hej på er. Håller med grodan - gud vilken förändring. Vi var på Phi Phi 1987 och då bodde man inte kvar utan man tog en färja ut dit och sedan longtailbåtar som visade runt bl a vikingagrottan, sedan åts lunch ute under ett jättetak och så åkte man tillbaks med färjan. Hur som helst, utveckling sker ibland till det sämre, men kanske ändå till det bättre för dom som får sin utkomst av det. Det var en del att fixa på Ambika. Kolla gärna med våra vänner på följande företag http://www.marinecanvas-cushion.com/contactus.htm. Där hittar ni företag både för dynor, kapell och segel. Segelmakaren är ju vår bästa vän Ket Mangklaseranee och han talar hyfsat bra engelska. Här är det ännu inte vinter. mörkt, milt och duggigt(nov.)Urban mår hyggligt bra och processen framskrider som önskat. Hälsa Phuket och segla sedan till Similan Islands - helt underbart ställe. Kramar från Norrbotten

Svar: Hej ja förändringarna går snabbt nu. Vita turister är i superminoritet, asiaterna dominerar. Mest kineser.. Kul för dem :)Tack för tips och roligt att höra att det går framåt med Urban, Stå ut, snart måtte väl snön ändå komma!!!!!!!!
erja Ödmark

2012-11-26 @ 16:01:45
Postat av: Susanne Sundin

Hej på er!
Jag och en kompis har luffat runt bland ungefär samma öar som er! Vi kom ner 3e nov och är nu på Kamala på Phuket. Maila gärna om vi kanske hinner ses ngt.
Kram Susanne ( Per O's tjej)

Svar: Hej. Vi går till Ao Po Grand Marina imorgon och stannar två nätter, på lördag går vi till Ao Chalong och sedan vet vi inte.. Hur ser era planer ut :)
erja Ödmark

2012-11-27 @ 14:55:43
Postat av: Marie Holmqvist

Nu orkar jag inte längre... En hel vecka hemma i mörkret! Jamen, varför? Tur att snön nu har vräkt ner och naturen har hyfsat till sig och iklätt sig en snyggare vit kostym. Det ser ljusare och trevligare ut. Men det går inte långa stunder utan att jag tänker på er och längtar.... Men i morgon firar vi lite i CPH och nästa helg åker vi till Björnrike, så kanske - bara kanske - står jag ut... ;0) puss och kram!!

Svar: Skönt med lite vackert vitt ludd på det gråa i alla fall. Här är det lite bättre nu när nordostmonsunen börjar dra igång :) man kan andas igen...Och så JÄTTEGRATTIS igen till JanA! Hurra, hurra, hurra, hurra! OCH SKÅL framför allt :)!!!
erja Ödmark

2012-11-29 @ 20:48:29
Postat av: Thomas Johansson

Hej Lasse, sökte på ditt namn och din blogg kom upp. Kanske du kommer ihåg mig, kanske inte. Di intressanta segling kanske tar dig till SIN eller CGK där jag verkar ett antal månade per år, kanske vi kan ses då? bästa hälsningar /THOMAS

Svar: Hej Thomas! Klart man kommer ihåg en gammal "kursare" och flygkompis! Kul att du hörde av dig, jag skriver ett mail. Hälsningar Lasse
erja Ödmark

2013-01-27 @ 18:26:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0