Thailand

19nov, Ao Nang, Krabi, Thailand

Langkawi, Malaysia till Thailand


Vilken skillnad!
Malaysias högteknologiska ”silicon valley”, Penang, och i övrigt moderna samhälle står i skarp kontrast till livet i Thailands skärgård. I Thailand är det turismen som gäller och den växer tydligen fortfarande lavinartat. Vissa öar som för några år sedan var öde (från turister) är i dag rasslande turistindustrier och extremt högljudda ”longtailboats” överallt, lastade med mer turister. Koh Lipe, ett stenkast norrut från Langkawi, är en sådan ö. På gott och ont såklart. Många Thailändare är som vanligt helt bedårande och vi alla fyra blev förälskade i en servitris på en av restaurangerna i Koh Muk och i de mysiga systrarna Mai och Jaeb som masserade oss på Koh Lanta… hur kan man bara vara så mjuk i sättet (och i kroppen)!!:)

Fördelarna för oss turister är många förstås; vackra öar, de långa stränderna, maten, värmen, människorna, massage, havet, etc, etc… På skuggsidan lurar det tilltagande skräpberget och sikten i havet är nu jättedålig! Inte ens på 5-7m djup ser vi botten på fler ställen i skärgården. Ibland får man en plastpåse i cyklopet och det kan guppa grejer på ytan som man inte vill nämna i en sådan här publik blogg :D. Även nationalparkens stränder, långt ute till havs på vackra Koh Rok Nok, är fulla av skräp!!! Byarna är översvämmade av skräp och på flera av dem finns ingen organiserad hantering. Det som brinner bränns (ibland), resten ligger kvar och skräpar! Undrar hur länge fördelarna överväger om detta fortsätter… time will tell!


Vi besökte fem Thailändska öar på sträckan Langkawi (Malaysia) till Phuket som fågelvägen är ca 120nm. Vi har haft det skönt, dock i början med växlande väder med hotfulla regn och åska involverat. En (1) dag fick vi seglingsvind i hela 40nm, underbart, annars motorgång i stiltje och nu mot slutet mest sol. Vi har klarerat in i Thailand, i Ao Chalong på södra Phuket. Man får lite dispens att ta sig från Malaysia till Phuket, max ca 10 dagar, inte mycket mer. 

Efter proviantering i Ao Chalong, inköp av simkort till telefon och Internet, seglade vi vidare till ”James Bond ön” (Koh Phing Kan) från filmen ”The Man with the Golden Gun”. Filmen är så tråkig så klockorna går baklänges men ön´, vår ankringsplats och hela landskapet i bukten ost om Phuket är fantastiskt häftig. Och det är dagens ”understatement” :D! Nu är vi i turistbrusande Ao Nang och det är massage och seafood på agendan (och kanske en ny klänning eller så :)

Lite grand känner vi nog att Thailand börjar bli "a paradise lost" med massturism och ett hav som inte är så kristallklart längre.... :(

 

PS 
Lasse satte in den nya motorinstrumentpanelen som skickats från Yanmar till Langkawi och den fungerar för första gången sedan ”blixtanfallet”. Full koll på motorvarv och varningsindikatorer :) De sistnämnda slutade fungera en efter en och ånyo var Pantaenius effektiva och snabba och konfirmerade med vändande mail att  blixten med all sannolikhet orsakat skadorna och att försäkringen täckte även detta. Nu saknas bara en fungerande TV samt fluxgatekompassen till autopiloten så är allt tillbaka som innan blixten slog ner.




Koh Lipe, vårt första stopp i Thailand. Var hälsade longtailboats :) På natten MYCKET regn... Den lilla ön har blivit extremt exploaterad på bara några år.
Koh Lipe, our first stop in Thailand. The small island has become extremely exploited in just a few years

 
..men Thailmat är ju alltid Thaimat. GOTT! Det gäller bara att bestämma sig :D
Thaifood, Yummi
 
 
Koh Muk var en trevlig ö, lite "lagom" expoaterad med en blandning av genuin by och några få restauranger och resorter
Koh Muk was a nice island, not to spoilt by turists, on route from Malaysia to Phuket.
 
 
En liten stund var vi ensamma, sedan välde turisterna in på kanoter paddlade av Thailändska gondoliärer :)
The tourists "flooding" into the caves, with canoes paddled by Thai gondoliers :) 
 
 
En trolsk natur, som tagen ut "Sagan om ringen" och på morgonar och eftermiddagar är det faktiskt tomt på turister, de har åkt hem till sina resorts...Här är Roxy och Ambika på väg till James Bond ön.
A magical landscape, like taken out of "Lord of the Rings" and, in the mornings and afternoons, it is actually empty of tourists, they have gone home to their resorts ... Here is Roxy and us on our way to James Bond Island in the Phang Nga Bay.
 
 
Utsikt från James Bond island
View from James Bond Island
 
 
Tre gånger James Bond, Maud Adams och Britt Ekland från "The Man with the Golden Gun" poserar vant på stranden
Three times James Bond, Maud Adams and Britt Ekland from "The Man with the Golden Gun" posing on the beach :)
 
 
Goda lychefrukter finns att köpa på alla marknader. Mums!
Good Lyche fruits are available everywhere

 

Trackback
RSS 2.0