Hajfiske med besvär

03maj, Boddam island, Salomon Islands, Chagos, BIOT (British Indian Ocean Territory)

Glada I hågen åkte vi iväg på fisketur häromdagen. Ludde och Otto från S/Y Mary i sin jolle och vi i vår. Den trasiga fiskerullen som vi fått av Ludde var hjälpligt lagad (vår var helt trasig efter senaste gigantfisken) och monterad på spöet. Alles klar! Med dödsförakt korsade vi den brytande barriären av brytande vågor mot revkanten som skiljde atollen från det stora havet och kom snart ut på andra sidan, utanför atollen, där alla fiskar skulle vara.  Nåja, det var inte alls så stora vågor den här dagen. Men det kunde ha varit det :)
På utsidan av revet (där havet gick från 5m till 200m) satte vi högsta fart längst revet (hmmm, tyvärr bara 3-4kn med vår pyttemotor) och med spända ansikten tittade vi på linan. Det stora bläckfiskdraget var på. 
- Bizzz. Napp! En lagom stor tonfisk nappade på kroken och drogs expertmässigt upp i båten och kniven gjorde processen kort med honom. Stolta tittade vi bort på Ludde och Otto som ännu inte fått napp.

 

I med draget igen. 
- Swopp, borta! Måste ha varit en haj eller något annat stort. Lasse ser ledsen ut. Bara tre drag kvar. Under tiden får Ludde och Otto upp en fin Grouper och en Redsnapper. Lasse byter snabbt drag till ”Den Finaste Av De Alla”, den vi döpt till Melvin II efter Victors fantastiska ”Melvin” med vilken han dragit upp massor av läckerheter ut havet. Det tog exakt två minuter så var Malvin II historia också. Det gick så fort att vi knappt hann reagera. Den här gången var det en vajerögla som inte höll måttet. Två drag kvar!

Finaste bläckfiskdraget åker på. Nu dj…lar!
- Napp igen! Underbart, hoppas det är en Grouper.. Vad konstigt den uppför sig… Neeej, det är en haj igen. En gråhaj, inte särskilt stor, kanske 1,5m har käkat upp draget och kämpar nu för sitt liv. Lasse vägrar att klippa linan och låta draget försvinna och tillkallar hjälp i form av Ludde och Otto som har en tång att dra ut kroken med. Ludde kämpar en stund, ända tills han tappar sin allra finaste tång i havet. Hajen kämpar vidare och gör tvära utkast mot oss och bort igen. På något sätt lyckas Lasse få loss en av de två hullingarna så bara en av krokarna är utanför munnen. Snart är nog kroken och draget räddat. ICKE SÅ! Hajen gör en ny kraftansträngning och gör ett utfall längs med gummijollen. Pssssssssssccchhh. Hajen gör en lång reva i jollen med kroken som sticker ut i hans mungipa och luften är borta på mindre än en minut i den ena av de två kammarna! Jag skär av linan och Lasse sätter högsta fart hem, ifall vi skulle sjunka. Under tiden drar Ludde och Otto upp en tredje finfin firre. Vi är inte alls avundsjuka….

 

Det blev en deppig kväll. Är det någon gång man behöver en jolle så är det här i vildmarken. Funderar på att etablera en fundamentalistisk hajhatarklubb. Vi hittar lagningskittet till jollen men lapparna som är med är alldeles för små. Löjligt små.

Nästa dag ljusnade det lite. Phil på ”Jigsaw” hade stora lappar i ”hypalon” plus två stora tvingar och Ludde lovade hjälpa till. Revan på ca 8cm var på sämsta möjliga ställe, 2mm från aluminiumkanten. Svårt läge.  
Lasse och Ludde kämpade säkert ett par timmar med att sätta en lapp inuti och en stor lapp utanpå med ett härdlim som var knöligt att jobba med. Efter att de 24 stipulerade torktimmarna hade gått blåste vi upp jollen och väntade. Den höll! Vilken lycka! Vi är ”back in business”!

 

Apropå hajar så hade vi 10-12st runt Ambika i början. De cirkulerade runt, runt. Vaktade oss. Men plötsligt en dag var de borta. Men riktigt bekvämt känns det inte att simma runt båten för att få motion. Istället tar vi oss in till land till ”krabbornas ö” och promenerar genom djungeln tvärs över ön och sedan väljer man höger eller vänstervarv och bara när det är ebb för annars kommer man inte fram. 

Nu har det uppstått ett väderläge som inte är helt kul. Till helgen förväntas ett lågtryck bildas över Chagos och fördjupas. Prognosen säger att en tropisk storm ska bli resultatet och att den sakta tar sig mot sydväst. Just nu prognostiseras en högsta vindstyrka över Chagos på 50kn och 65kn öster om oss. Men mycket kan hända till dess och vi är tio båtar här som kan hjälpa varandra. Vi har fått dykhjälp av Sea Lance och Jigsaw som förstärkt vår bojanordning. Risken var innan vi förstärkte att om hon sliter sig, går hon snabbt upp på ett rev - hela atollen är späckad med korallhuvuden…

Håll tummarna för att stormen kommer av sig!

***

 

Short  "Swenglish" version
We got a shark on the hook while fishing for Red Snapper and the like. First we got a nice tuna and then we lost two lures - propably to sharks. Only two lures left! Then this sharks comes along and won´t let go of the lure and Lars also refuses to let go. The shark was not to big but he was a fighter and with the hook thats outside his mouth, he rips open the dingy and in less than 30 sek the air in one of two shambers is gone. We cut the line (lost the lure) and set high speed bak home to Ambika. That night we licked our (mental) wounds; to be without a dinghy in Chagos is not a "hit". But, the next day, with the help of some friends, we got the dingy back in business and a patch over the 8cm long scratch. The sun is shining again :) Thank you MARY and JIGSAW!

 

 

The weather situation is somewhat unstable and a low pressure is building up to the E. It may affect us if it decides to go further W. But, again with the help of some friends, we have secured our mooring and added extra thick rope. It feels a lot better now, come what may. Thank you SEA LANCE and JIGSAW!

 

 

Tahuato Marquesas Djävulsrocka

 

Tonga Haapai
 
Tahiti danstävling
 
Fatu Hiva Marquesas
 
Marie och JanA i Cadiz
 
Petra och Tove med sjölejon på Galapagos

Kommentarer
Postat av: Peter

Ohoj glada Homoerectus tropicae!

Vi i den nybildade hajhatarklubben "HajaNoll" tar gärna in medlemsansökningar även från "S" latituder, så klart.
Vi kan skryta med väldigt stora framgångar i området mellan Grinda och Lökholmen, där inga hajar har varit synliga sedan bildandet av vår hajreppellerande förening.
Kommunikationstrumman är åter framtagen, för vidarebeforan av weatherrequest till Cumulus Congestus.
Vi hoppas nu på en god förbindelse.
Som vanligt får bilderna betyget MVG +++

Skota hem!

2013-05-07 @ 18:03:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0