Aj, aj, aj

08jun, Björnrike
 
Inte bra! Monica och Jan på S/Y Blue Dame har hamnat på sniskan i Turkiet. Innan historien fortsätter vill vi bara säga att allt är väl med dem och de har fortsatt seglatsen.
 
Email från Dottern Kristina:
"Efter en ganska hård segling i motvind ankrade de i en vik för att vila. Det blåste upp hastigt och ankaret draggade, mamma och pappa for upp och fick igång motorn. Samtidigt som pappa jobbar med ankaret kör mamma upp för att kompensera mot vinden, men ett kast gör att båten for runt och kättingen drar mot rodret. Vajern mellan ratten och rodret går av, och innan de hunnit få igång nödstyrningen så har de farit upp en sandbank från vilken det naturligtvis var svårt att ta sig loss i den hårda vinden. Resten av natten spenderar de med att vakta och rädda saker från vatten eftersom hela styrbordssidan ligger under vatten. På morgonen får de hjälp av några fiskare och en katamaran att ta sig loss. De kommer i hamn framåt kvällen, och dödströtta tar de emot försäkringsmannen som kommer ombord med fru, svåger och välkommen hemlagad mat. All elektronik var såklart utslagen och den kommande veckan spenderar de på land med elektriker och annat mekkunnigt folk.

Nu har de hunnit ikapp rallyt och har härlig segling och festligheter varje kväll. Innan de beger sig västerut igen kommer de att besöka hamnen där hamnade efter draggningen för att rätta till sådant de upptäckt har gått sönder efter att de lämnade för rallyt."

Det hör till saken att Jan och Monica inte är några ungdomar längre, Jan är över 75år och min uppfostran förbjider mig att säga hur gammal Monica är (fast hon är ganska mycket yngre än Jan..:) Jan har bl.a. haft knivslagsmål i sittbrunnen i Papa Nya Guinea om jollen som en kille försökte ta ifrån dem. De är otroliga seglare och har bla.a seglat i Patagonien med sin Blue Dame och fortsätter nu sina eskapader på väg från Cypern till Haifa i Israel. Tuffa tag!


 
Blue Dame is a Jeanneau 50DS, a beautiful yacht and her nice crew are friends of us, Jan and Monica.
 
This is a picture from Turkey and below email is from their daughter:
They are now in Cypern, heading for Haifa in Israel in a couple of days. The picture mom send yesterday is taken some weeks ago when dragging in hard wind while anchoring in a bay in Turkey. They landed on a sand bank, and the starboard side of the boat lay in water. After a hard night they got salvaged by two fishing boats and a catamaran. The coming days they spent in a close by marina fixing the electronics and inspecting damages on the hull. Now they are sailing in a rally, and engaged in festivities every night!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0