Närkontakt

05nov, Durban, Sydafrika
 
Två gånger fick vi väja för valar igår! Om vi inte hade gjort det hade vi kört rakt på dem. Längre bort sprutade flera stycken luft och slog med sina stjärtar, la sig på rygg och plaskade med sina fenor. Vet fortfarande inte vad det innebär, måste "googla" på det. Detta var sent på eftermiddagen, vi hade just lämnat Richards Bay och det kändes lite kymigt att segla i kolsvarta natten och veta att det är fullt av dessa havets giganter som kan ligga på ytan och sova. Vår finska båtgranne Ilkka på S/Y Melina sa att det sa bara bom stopp och så var rodret trasigt! Hoppas att valen inte blev lika trasig! 

Det gick bra för oss, inga valkrockar och en snabb slörvindsegling i medström med moderata vågor. Toppen, och nu är vi här och det fixas med Ambika Big Time :)
 
Tyvärr är även Durban en mycket farlig stad att vistas oförsiktigt i. Många förhållningsorder får man, poliser överallt och i den jättestora matbutiken fanns bara vi som var vita. Alla undvek ögonkontakt. Vita bor i områden med elstängsel och vakter, åker bara till stora shoppingmalls utanför sta´n och till sina "Country Clubs"... vem vill ha ett sådant samhälle? Vart är Sydafrika på väg?


 
 
Lot´s of whales on our way down to Durban but, lyckily, no direct hit :)  Twice we had to do  avoidance turns!!! It was a nice trip, broad reach in 12-15kn and the current with us. Moderate waves :)
 
 
 Durban and Durban Marina!

Kommentarer
Postat av: Cricco o Urban

Skönt att ni är framme - igen! Fina valbilder, mer valar till folket :) Var försiktiga i stan. Låter nästan som att SA är på väg tillbaka in i apartheid. Skulle vara ett fruktansvärt bakslag för alla som kämpat och för människorna som bor där. Här har nu snö lagt sig. Visserligen är det milt, men den ligger kvar och i dagarna som kommer så skall det bli kallare - fredag t.o.m. 2-siffrigt här vid kusten!!! Just nu -0.3. Kanske är vintern redan här?? Nu kan ni läsa mail igen så kanske kommer det lite bilder från vårt vackra vita vinterland!!! Ha det gott nu och, som sagt, håll i varandra när ni är på sta'n.

Svar: Herrejisses vad det åskar och blixtrar över vårt huvud nu! Ja, nog är Sydafrika på väg mot apartheid igen - fast omvänd sådan. De vita flyr landet i rask takt och även många fattiga vita syns på gatorna, arbetslösheten är enorm. Det verkar finnas en stor svart medelklass vilket förhoppningsvis KAN rädda situationen.. fast Zumas regim verkar vara destination disaster!!! Hoppas på en fin vit jul när vi kommer hem :)
erja Ödmark

2013-11-05 @ 16:45:42
Postat av: Totte

Skönt att det inte blev några valkollisioner ! Hoppas nästa etapp mot False Bay går utan missöden. Ni får sätta en gast på fördäck, som håller utkik på natten, med en kraftig ficklampa i handen! Hur länge blir ni kvar i Durban?
Här på Gotland går arbetet med poolområdet framåt. I morgon börjar man gjuta plattan mellan husen. I helgen kommer hela familjen hit för att fira min födelsedag .
Ha det bra !

Svar: Grattis i förväg kapten Totte!!! Fast det är väl tidigt att inviga poolen :)Holländska S/Y Boomerang som seglade samtidigt med oss från Richards Bay krockade med en val och har just lyft båten och kollat att allt är ok, och det var det tack-o-lov!
erja Ödmark

2013-11-06 @ 10:24:47
Postat av: Mary af Rövarhamn

Durban ser fint ut i solsken. Regnade småspik och blåste bus när vi seglade förbi. Ett helt annat Sydafrika väntar på er här nere. Ok, kåkstäderna går inte att blunda för men folk är mycket mer blandade och allt känns mycket vänligare. En enorm kontrast, dock MYCKET blåsigt. /Linda

Svar: Vi ser jättemycket fram emot Kapstaden, trots hårda vindar. Det är väldigt praktiskt att ligga här om man ska syssla med teknisk underhåll. Allt vi har behövt har fixat sig med vindens hastighet; byte av plotter, laga varmvattenberedaren, köp av ny pump till toaletterna, etc.. Reservdelar och duktigt folk finns här! Dock inte en ny vindgenerator så den köper vi nog i Kapstaden. Antar att ni har fullt upp med vissa förberedelser :D
erja Ödmark

2013-11-06 @ 17:33:17
URL: http://www.symary.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0