Framme i Sydafrika

23okt, Richards Bay, Sydafrika
 
Fast mark under fötterna igen och nu (efter tre dagar) även Internet. Lycka!
Indiska Oceanen hör inte till vår favoritocean. Om man säger! Efter dusten i Beira Bay fick vi en redig kuling på oss och kryssbog. Varför ska det vara lätt när det kan vara svårt :) Det var väl inte det värsta, det värsta var att vi hade en kapplöpning med tiden. Vi hade bara ett dygn tillgodo innan värsta sydvinden i kulingstyrka skulle komma och DÅ MÅSTE man vara borta från strömmen utanför Richards Bay, just där vi var. Vågorna kan bli upp emot 20m höga och kan bryta sönder stora fartyg. För ca en månad sedan bröts ett stort fartyg itu och står fortfarande med fören upp över vattnet utanför hamnpiren. Som ni förstår hann vi i hamn - med 20 timmar tillgodo :D
 
Kulingen varade i 3 dagar med kyla, regn, hård blåst och endast gud vet hur höga vågor utanför piren. Men vad gjorde det när vi var i hamn och värmaren fungerade som en klocka :)

Vi har nu bekantat oss lite med landet och fått veta följande av vår infödda båtgranne, Norman:
  • Akta er för lösa flodhästar inne i staden - de är dödligt farliga att möta
  • Akta er för krokodilerna - de är dödligt farliga och en varningsskylt finns även i marinan
  • Aporna kommer varje morgon och har ni något löst på båten är de garanterat borta
  • Gå inte ut efter mörkret - du blir rånad - efter att de dödat dig
Men det är svårt att tro att det är så farligt. Vi tycker det verkar helt fredligt och vi är helt lyriska över utbudet i mataffärer och över priset på alla (mat)varor och restaurangbesök.... vilken enorm skillnad från Madagaskar!

Imorgon tar vi vår hyrbil till Umfolozi Game Reserve som ligger 7mil från Richards Bay. Vi försökte boka ett djungeltält men det var fullt så det blir en "chalet" istället. Spännande!
http://www.umfolozigamereserve.com/We caught a lot of fish on route - of course :) Thorsten proudly presents...

Yet another lemour species found in Moramba bay..


.. along with nice village people...


..and some good dried fish, yummie :)


In return for T-shirts and fishing hooks we got 17 crabs and a lobster! Nice deal!

 
At sea again, not so comfortable at times. Tacking with 35knts of wind is not a walk in the park.

 
The whales splashed with the tail in the water - at regular intervals - for a long time. We wonder why??
 
 
and when the mail sail broke, it was not funny at all. Luckily we had a new as a spare.A shipwreck just outside Richards Bay harbour. It was broke in two in heavy seas some weeks ago, when leaving the port... The ships name is "Smart"....


But we made it safely, just before a strong sly gale was about to approach. The 1400nm from Nosy Be is history now :)


Solid ground again!

Indian Ocean is not one of our favorite oceans. After the tussle in Beira Bay we got a gale and had to tack through it. Why should it be easy when it can be difficult :) The gale was not the worst thing, the worst was that we had a race against time. We only had one day before a gale force sly winds would come and by then we MUST be away from the Aghula current outside Richards Bay according to PeriPeri radio. The waves can be up to 20m high and can even break big ships. For about a month ago broke a large ship in half and still with the bow up over the water off the pier. As you can imagine we arrived in time to port - with 20 hours to spare : D

 
Tomorrow we take our car to the Umfolozi Game Reserve situated 70km from Richards Bay. We tried to book a jungle tent but it was fully booked so booked " chalet" instead. Exciting!
  
 

Kommentarer
Postat av: Peter

Hej igen kära homo tropicae erectus.
Den spännande läsningen om vad som händer i Nosy Be, påminner om något jag läst i nån gammal bok. Om, Abrahamitisk mytologi (ja, paradis och ormar och sånt).
Man får väl utan risk för överdrift, säga att den gamle guden inte var av någon värst förlåtande art.

Och allt detta för ett äpple!!!


Havsströmmarna här hemma mellan Grinda och Lökholmen, kan vara nog så avskräckande som de lite sydligare varianterna.
Vi har ju inte "bara en", utan TVÅ! Strömmar i dessa mycket svårnavigerade farvatten. "Ringgrunds strömmen" och "Jutkobbs strömmen" som verkar utmed den västra stranden på Lökholmen. Faktiskt så kraftiga att passbåten kom 4 grader ur kurs en gång för ganska länge sedan. Efter det att någon landkrabba felaktigt översatt denna gir, till "Svängen", finns just denna gir avtecknad i sjökorten än i denna dag.
men i övrigt råder ett harmoniskt lugn för närvarande. Både valar och hajar håller sig (klokt nog) på behörigt avstånd, då de simmat iväg mot varmare vatten.
Spiggen pilar kvickt under spången till Trollharan och gammelgäddan lurar under bryggvaktarstugan.
De arter som är landlevande (typ jag själv), försöker att vistas allt mer inomhus, då det gråkalla täcket av nästan helt fruset vatten, befinner sig både över såväl som under oss!
Det är alltså dags att tunna ut blodet med lite mer glykol innan julstöket kommer igång.
Westerbergs har laddat lagret med Nudlar (skinksmak så klart), så vi bör nog klara oss till isarna smälter igen.
Tiden fram till dess? Ja, den fyller vi med spännande läsning om våghalsiga oceanseglare förstås.
Men i övrigt känns det ganska tryggt här just nu (om man nu inte är född till Spigg förstås!)

Svar: Hej Peter! Kul att ha dina kommentarer här igen :) Indiska Oceanen är, enligt vår uppfattning, ingen trevlig ocean. Betydligt nicare är strömmarna hemma utan snabba väderomslag och monstervågor. Tänd en brasa och njut av kokooning och höstmörker. Vi kurar ihop oss inför en regnfront som ska passera under natten och morgondagen.
Hörs snart.
erja Ödmark

2013-10-23 @ 13:46:40
Postat av: Urban o Cricco

Det känns tryggt att ha er i hamn igen efter alla varianter av händelser ni rapporterat om. Var inne i bukten ligger ni någonstans? Skulle vara kul att orientera sig lite på kartan :) Hoppas att ni får en härlig utflykt nu och kan koppla av lite från vedermödorna och upplevelserna. Här är det blitt igen och mörkt och regnigt. Vi hade den första riktiga blåsten igår från syd, inte kul alls! Vi väntar på snön, men det är nog lite tidigt för det ännu. Urban har fått lugnande besked och behöver bara gå på koll var 6:e månad nu och här hemma i st.f. Umeå. Känns bra!! Kram på er och en härlig stundande Allhelgonahelg! (Vad gör man i Sydafrika på Allhelgona mån tro???) Pumpan är inköpt!!

Svar: Hej, vi ligger i Zululand Yacht Club i Richards Bay (28.27S 032.04E). Äntligen en yachtclub som fungerar med onsdagsseglingar, prisutdelning och dans (!) i klubbhuset. Jättetrevligt. Uunderbart att vara i hamn när våra seglande vänner kämpar mot höga vågor och styv kuling mot Cape Town. Vi avvaktar kraftfullt ett tag :)Sköönt att höra med Urban, vi gläder oss verkligen! Ni får ha det skönt med härliga höstpromenader och romantik vid brasan...
erja Ödmark

2013-10-23 @ 18:10:09
Postat av: Lalle

Kära hjältar
Äntligen kan Eva o jag sova lugnt igen. Vi har våndats under tiden ni varit ute i strömmar, kuling och brottsjöar.
Njut nu av champagne, klappa flodhästar och stryp någon svart mamba om ni ser nån på mainstreet.
Handla flera par skor, reparera segel,smaka på lokala maten, men mest....
Fortsätta berätta med yviga penseldrag och spännande bilder om äventyret som vi älskar att följa varje morgon när vi vaknar upp i röd-gul-brunt höstlandskap.
Hälsa Kapten Totte, som har varit till stooor hjälp kan vi förstå.

Kram
Lalle o Eva på en vinterförberdd Måsholmen

Svar: Somna om, vi lyssnar nu till vindens vinande och vågors brus men de berör oss inte ty vi sitter väl förankrade i en brygga och njuter av allsköns läckerheter i matväg, el så mycket vi orkar nyttja, värme från värmaren och glada vänners lag. Vi blev av med en gast idag, Kapten Totte flög hem, men kommer förhoppningsvis snart åter.Vi har klappat noshörningar och snart ska de visas i all sin prakt på bloggen :)
Må så bra, golfa inte ihjäl er och ta hand om barnbarn :)
erja Ödmark

2013-10-24 @ 07:15:13
Postat av: Sara

hej!
Väldigt skönt att ni är i hamn igen efter både Nosy Be och stormar...
Vilken fisk pappa! Snyggt jobbat - den måste räcka rätt länge :)
Hoppas ni har fina dagar i Richards bay nu.
Kram Sara

Svar: Hej Sara. Det är skönt att vara här och vi njuter i fulla muggar. Din far, tillika vår eminente gast, har idag tagit farväl av seglarlivet för ett tag och sitter nu på flyget på väg till Dubai och Stockholm. Vi hoppas se honom ombord snart igen :)
erja Ödmark

2013-10-25 @ 11:24:23
Postat av: Marie Holmqvist

Puuuust!!!!!! Skönt att ni har land under fötterna igen!! För er och för oss! Det är jobbigt att behöva oroa sig för var ni är och hur det går... Nu känns det lugnt igen.
Vilka skilda världar. Ni kämpar mot naturens krafter och vi hälsar på våra mer "gliders" ( läs glidare) i gänget. I Portugal kämpas det inte mot några naturfenomen kan jag säga... Vilket liv! Där är de största bekymren om man ska ta sig ett morgondopp, hur lång promenad som ska tas längs stranden, var man ska shoppa just den här dagen, vilken mat som ska inmundigas, hur länge man ska träna på det coola gym/spa ställe man är medlem i, hur länge man ska tillåta sig att sova på morgonen... Den typen av stora frågeställningar och beslut.. Som ni förstår har Risländarna det inte lika äventyrligt... Men trevligt var det!! Urmysigt! Sen flög jag raka vägen till mitt andra hem i Helsinki medan J-A fick släpa allt bagage hem. Det tenderar att vara avsevärt mer grejer med hem... Konstigt.... ;0)
Lev väl goa vänner. Akta er för flodhästar, krokodiler och elaka människodjur.. En krokodil kan ni ju alltid slå ihjäl så kan du syssla med att görs en snygg väska eller kanske ett par skor, Erja.
Massor av pussar och kramar från ett färggrant Skärgårdsstad

Svar: Hej snygging! Det låter som delar av S6 har det bra värre, det är dem väl unt efter ett hektiskt och stressigt liv i sveriges hufvudstad under många år :) Kul att ni hade mysigt kan tänka att det är fint där!! Vi hoppas att de hör av sig till oss via mail för de mail vi skickar till dem bara kommer tillbaka, olästa och oöppnade - return to sender.. Ta hand om mitt fosterland (nåja mammas och pappas fosterland) och lär finska staten takt å ton. Snart ses vi i ett vitt Björnrike !!!!
erja Ödmark

2013-10-26 @ 10:37:53
Postat av: Totte

Hej Erja! Har hittat en Wordfeud- vän, som heter ambika ! Är det du? Jag heter "Fly-Hi " och Hanne heter " sjöviken "! Har ni kommit iväg från Richard's Bay än! Hoppas det fixade sig med bilen!
Vi hörs!

Svar: Hej Kapten Totte! Yes, jag försöker få igång ett spel men det är ju alltid lika osäkert hur länge vi har Internet. OK då har jag er på kornet :) Vi planerar segla härifrån på söndag men det är ju bara 90nm. Bilen ska lämna igen på fredag eller lördag, då får vi se vad de säger. Stor kram L/E
erja Ödmark

2013-10-30 @ 23:31:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0