Upp på landbacken igen


28mar, Whangarei, Dockland 5's Shipyard

Solen skiner och det är torrt och varmt men en aning höstkänsla har infunnit sig med hög och klar luft. Vi bara MÅSTE lätta några kilo igen efter sverigevistelsen så vi tar en morgonpromenad varje morgon före frukost och så äter vi mindre - mycket mindre... Nu hoppas vi otåligt på ett positivt resultat!

Idag tog vi upp Ambika på land för att bottenmålas och putsas. Det var 13 månader sedan sist, i Västindien. Vilka proffs det är som jobbar här. Kl.1100 motorade vi  en knapp halvtimme nedför floden, i högvatten, och kl.1135 var hon redan uppe på land. Alla rep satt perfekt första gången och ”travelliften” lyfte Ambikas 13 ton som vore det ingenting!  

Inom några minuter var killarna där och sprutade henne ren med vattentryck och sedan slipades hon helt ren med en slags väldigt grovt sandpapper gjort av stålrutor.. Nu ska hon stå parkerad och torka tills imorgon då hon ska bottenmålas och poleras, teaken oljas ännu en gång och lite allmänt pyssel. Snart blir hon så fin så vi kan inte slita på henne :D

Vi tror att hon sjösätts på måndag för även om vi är färdiga till på söndag så jobbar INGEN då. Basta!
Up we go...


Här kommer hon upp, helt utan dramatik (tack-o-lov) och med långt mindre "skägg" än förra gången, nästan inget alls faktiskt!
--
Here she comes, up on the hard on Dockland 5 in Whangarei.Högtrycksspolning ar effektivt mot allt, även 0,5m lera som hon suttit fast i... före de muddrade marinan.
--
Nice and clean, even mud from the marina is now gone :)Jämfört med detta har vi ju "a walk in the park". Den här killen har fått närkontakt med ett rev utanför Fiji.
--
Compared to this we have just a walk in the park. This ship went on a reef close to Fiji.Ni ser att arbetet övervakas väl :) Här lämnas INGET åt slumpen!
--
One has to supervise the work... God only knows what could happen :)
Nu hoppas vi att väderprognosen stämmer. Utan sprayhooden blir det inte så roligt om det regnar. Den är på "förstärkning" och "canvaskillen" tycker att den bör hålla två säsonger till, minst!
--
The sprayhood needs some maintenance.. let´s hope the weather will be nice a couple of days.Ja, här sitter vi nu och begrundar läget. Vi (Lasse) har räknat ut att vi måste segla 57nm OM DAGEN om vi ska hinna till Darwin (den vägen vi vill segla) i tid till Rallyt i slutet av juli. Vi får spänna bågen lite igen låter det som =D
--
Here we are now, up on the hard, thinking hard. Lars has calculated that we have to sail 57nm PER DAY in order to reach (via our planned route) Darwin in time for the Rally end of July...Fast i floden


24mar, Whangarei, Northland, NZ


Regnet stod som spön i backen när vi kom fram.
Det regnade hela nästa dag också. Och nästa! Det hade stormat hårt just dagarna innan vi anlände och stora stockar och grenar och allmänt ”skogsrens” forsade ner från bergen och ner i floden där Ambika och alla andra båtar låg och värjde sig för bråten. Det är mycket tidvatten och strömmen är många knop. En elledning föll ner i floden och floden fick stängas av. Ingen kunde vare sig gå upp i floden till Whangarei eller fara ner till havet, inte ens fiskebåtarna. Men igår var det fritt fram igen och solen har kommit fram… den här sommaren har varit den värsta i mannaminne beklagar sig ”Kiwisarna” (Nya Zeeländarna kallar sig för det), kallt och regnigt. Stackars dem!


Reclaim Ambika! Nu är vi på ”G”och Ambika är nystädad. Ett stort jobb är klart; teaken i sittbrunnen är slipad och Ambika bara strålar av stolthet. Vilken skillnad! Idag kom snickaren hit och vi har begärt en offert på bl.a. teak till sittbrunnsbordet, som idag är ett stort plastmonster. På måndag kommer killen som är bra på att sy biminitoppar för den vi har måste kasseras – efter bara två år. Det är riktigt obra! Imorgon ska Lasse laga värmaren med en reservdel (glödstiftet) som vi haft med hemifrån. Det nya storseglet är klart och ska testas när det är stiltje och jag ska lära mig att hantera Mac i stället för PC och ladda ner alla olika program som vi behöver… de é mycké nu!


På onsdag är det dags att ta upp henne
”on the hard”, hon ska upp ur floden för att bottenmålas och poleras. Teaken ska oljas. Det är ingen ände på hur fin hon ska bli innan vi tuffar ut till havet.

Alla jobbar för fullt på sina båtar för snart måste de vara klara för vidare färder norrut eller västerut. I slutet av april/början av maj är orkansäsongen slut vid ekvatorzonen och vinter är på ingång till NZ. Alla MÅSTE bli klara tills dess! Ulla och Christer på ”Circe” är också överhopade med arbete. De övernattade hos oss igår för båten deras har inte hunnit bli klar och hotellet hade fullbokat. Det blev en kväll med prat om framtida irrfärder och med inmundigandet av Ullas hemmalagade lammfilé :)   

Nu känns det redan som om vi varit här i flera år….Whangarei Town Basin Marina, så långt upp i floden man kan komma, ser ut som när vi lämnade. En mysig marina mitt inne i en mysig stad.
--
Whangarei Town Basin Marina is a nice and friendly marina up the river in the nice little town of Whangarei.
"Waterfronten" är fantastisk, full med restauranger, barer och små butiker. Det är härmed bevisat att det går att bygga nytt i gammal stil och bevara "känslan".
--
The waterfront is built in the old fashion stile and that makes it so inviting :)


De här kamraterna (jag tror de heter Shags) är kvar förstås. Det ser ut som man skruvar på halsen..
--
This theese birds are called Shags (I think).Arbete... så här ser han alltså ut när han DRAR IN MAGEN OCH KÖR UT BRÖSTET =D
--
Work, work... mind you, he only looks this slim when he is posing for the camera...VILKEN SKILLNAD!!!!
--
WHAT A DIFFERENCE!!!

Pitstop Bangkok

18mar, Bangkok


Värmen slog emot oss hårt när vi landat i Bangkok, 34 grader kl.0800 på morgonen.. Vi tog in på Lasses gamla besättningshotell, Rembrant (Lemblant), och kände det välbekanta pirret av välbehag att vara här. Det mesta är sig likt (same same) men TukTuken blir allt färre liksom motorcyklar, underbart doftande matkärror och ”hålen i väggen”. Det har blivit ersatta av fina, dyra bilar, fancy restauranger och höga kalla skyskrapor. Hoppas inte hela Bangkok går samma väg som Singapore!

Shopping i kvadrat förstås på MBK, där ALLT finns. Synd att Ambika är så liten :D.  Middag på gamla ”SUDA” ett ”hål i väggen” som funnits i ALLA TIDER och med urgod mat. Chicken Cashewnuts, Prawns in Garlic och Morning Glory är några av våra favoriter (det sistnämnda är inte det ni tänker utan en grönsak).

PatPong och Soy Coboy är som förr med neonljus, hög musik, docksöta, pyttesmå och lättklädda flickor som kramar sina rostfria stänger och med många långa, bleka män med längtande blickar som följer deras rörelser…

Innan vi bäddar ner oss på hotellet tar vi fotmassage på Det Vanliga Stället och det är lika skönt som vi mindes det. Fötterna får sitt förstås men massagen inkluderar också lår, armar, axlar och huvudet. Sååå skööönt!

Tre dygn i Bangkok blir det och i morgon flyger vi vidare, 11tim, till Auckland. Längtar till Ambika nu!

 

Utsikt från solstolen vid swimmingpoolen. Det är dock charmigare än det ser ut på bilden och våra numera bleka kroppar ser lite hälsosammare ut redan :)
--
View from the swimming pool in Bangkok, Rembrant Hotel. Perhaps not the pool side with the most charm, but our bodies has now a much more healthy color :)

Jodå, det finns en och annan TukTuk kvar...
--
Yepp, there are still a couple of TukTuk's left. But not many :(

.. och tävling i gatukorningarna fortgår, som vanligt, men med mycket färre motorcyklar och matvagnar.
--
..and the traffic is as usual, HEAVY!!

Oaserna finns trots allt kvar, med supergod thaimat och kulörta lyktor...
--
There are some oasis left where one can enjoy wonderful Thai food in garden restaurants.


...samt grillad mat på matvagnar längs trottoaren... känns dofterna??
--
..and street food, of course!

...undertecknad ses vinglandes in i "Soy Cowboy" (gravt haltandes med stora skavsår på hälarna) för att återupptäcka Bangkoks nattliv..
--
Have to check out the Night Life and it is same same, with the dancing girls and the pale men with their longing glances...och på Pat Pong hade vi sällskap med Nicke (som vi inte kunde få till en date med hemma)..
--
Meet Nicke, an old friend from Sweden, here in Bangkok in business. What an coincidence :)


...där fick vi syn på denna skylten! Hmmmm.
--
An ultra rare sign, haven´t seen one for ages!Ett historiskt ögonblick. Lasse förflyttar sig från dinosarieåldern och vips in i vårt moderna samhälle, en Sony Xperia Active är inköpt och gamla Samsung går i graven! (vad ger du oss för det Bolla?). Bytte batteri på min iPhone här också av tjejen till höger, det tog 15min och kostade bara 125SEK. WOW.
--
Lars has now moved from the Dinosaur age to the modern world. Yesterday he bought a new phone, a Sony Xperia Active, and left the old Samsung to a certain death in Bangkok!!!
Snart dags att återvända till Ambika

12mar, Sverige

Ojojoj vad fort tiden går fort! Det har redan gått två månader sedan vi anlände till Sverige. Det har blivit en lång vistelse i fjällhuset i Björnrike och där har vi njutit av möten med goda vänner, vita vidder och av skidåkning på både längden och tvären. I Mariehamn (där vi nu är skrivna och har en lägenhet) har vi kollat vår hälsa (som var god) och våra tänder. Fast min paniktandlagning i Marquesas fick underkänt med acclamation av vår åländska tandläkare. Våra barn, mammor (fast bara en), bröder och systrar mår strålande och alla har vi hunnit träffa.
Annars har vår hemmavistelse varit en enda social happening och vi är så glada att ha så många goda vänner som bjudit oss till många middagar och många glada skratt.

Vi har också genomfört två presentationer på Oceanseglingsklubben, varav den ena var en helkvällssatsning med bilder och "storys" från vår segling från Stockholm till Nya Zeeland. Urkul tyckte vi och hoppas att det bidrog till att inspirera några fler att göra detsamma. Glädjande nog var många av våra vänner från Eskaderklubben Tobis där också (se länken på vänster sida för info om Tobis).
-
Planen var att flyga tillbaka till Auckland idag via några vilodagar i Bangkok för att få välbehövlig (!) massage och äta god mat på några trevliga "hål i väggen restauranger". Men så blev det som det ofta blir; något kom i mellan. Denna gången var det Byte av Bank. Vi har under många år varit lojala kunder till Nordea i Åkersberga men vid en sondering om bästa villkor för våra lån, etc. var det vårt lokala bankkontor som gav oss de sämsta villkoren. Hmmmm! Så kan man ju inte ha det så nu byter vi bank till Handelsbanken, som var "bäst i test" och det tar några extra dagar att få allt i ordning. Internetbank, e-fakturor, kreditkort m.m måste fixas innan vi åker. Men det blir nog bra när vi väl kommit över tröskeln.
-
Ny ETD är på torsdag eller fredag denna veckan :)
Nedan lite semsterbilder från Björnrike, Vemdalen
Vemdalens vackra kyrka, som vi heller inte har besökt...
--
The beautiful church in Vemdalen. But we haven´t seen it inside yet :)
När Göran blandar drinkarna, växer hornen ut :)
--
This is Göran, the Moose Man!
Lunchpaus i backen utanför huset, grillen är gödhet och korvarna svarta som kol.
--
BBQ outside our ski lodge.
Födelsedagstradition med klassisk hambakad jordgubbstårta på Petras födelsedag.
--
Homemade strawberry cake, a tradition at family birthdays.
Bus i stugan efter bus i backen. Barnen leker med syskonbarnen :)
--
Children and nephews playing inside after a snowball fight outside. Nice!!
Ingvar, Björnrikes Grand Old Man (82), nöjd efter en härlig dag i skidspåret!
--
Our friend Ingvar, the Grand Old Man in Björnrike ("Bear Country")!

RSS 2.0