Mot Fatu Hiva, en tredjedel avklarad!

27jun
Position: S 04,49 W 106,51

Fortsatt stökigt men snabbt och vi har nu seglat 1000 av 3000nm, på bara 5,5 dygn! Dygnsbästa är nu 191nm = 8kn i snitt. Ambika har vässat tänderna och blir bara snabbare och snabbare ;D Nåja, viss del ska tillskrivas att vi nu fått strömmen med oss. Äntligen!

Kuling igen igår natt så det blev lite upp och hoppa på frivakterna för att reva segel. Vågorna parerar Charlie (autopiloten) oftast bra men ibland, när de är upp till 5m och toppiga, kan det bli lite ”körigt”. Prognoserna säger att det ska bli lugnare efter 110 grader W och där är vi snart, det ska bli skönt.

En natt med Närkontakt Med Naturen; Ingen val denna gång (tack-o-lov). När Lasse satt i beckmörkret, på sittbrunnsgolvet, och jobbade med plottern träffades han  av något hårt och slemmigt (SPLASH) som sedan ramlade ner i hans barbenta knä. En stor squid hade hoppat på honom. Ni skulle sett hans min :D.

Jag träffades lite senare av en hel hink vatten (SPLASH 2) där jag låg och sov i vår koj i akterkabinen. En brytande sjö hade letat sig ner under sprayhooden och genom takluckan som stod vidöppen (vansinnig konstruktion). Det blev en våt natt, kojen bara hjälpligt täckt med ett antal torra handdukar ;).

Exakt samtidigt som jag ropar att vi fått vatten i hytten trampar Lasse i decimeterhögt vatten vid ratten (SPLASH 3)! Han tror ett ögonblick att hela båten fyllts vattenfyllts!!! Det visade sig vara en typ större squid som lagt sig och täppt igen dräneringshålet i sittbrunnen… 
Så roligt hade vi den natten :D

En stor svärdfisk blir mycket mat (!) så igår blev den stekt med lime och salt, idag med soya och wasabi, mums bägge två. Nästa gång blir den nog ugnsbakad…

Allt är väl ombord! 

Bilder från Galapagos... :)Blue footed boobie kikar ner under ytan :) Ibland dök de som kanoner ner i vattnet, mamma fick nästan en i ryggen :O
Blue footed boobie, curious as always..Galapagos postoffice. Här la man ofrankerade brev som sedan nästa svensk som kommer dit tar med sig hem och postar. Vi fick ta med oss ett brev som skulle till Stockholm som hade skrivits bara två veckor innan!! :) vissa brev hade dock legat väääldigt länge..
Galapagos postoffice.Sjölejonen verkade ha ett ganska skönt liv, antingen lekte de med varandra (och diverse snorklare) i vattnet eller så låg de på stranden och solade. INTE lätta att fånga på bild "in action"!
The sealions seemed to have a pretty good life, playing in the water or sunbathing on the beach.. Not easy to get a good shot of them playing!En grönfink (eller nåt)..
A galapogos greenfinch, apparently very interesting from an ornothologist point of view..Njuter av semestern från semestern :) inte illa att få båten styrd och maten lagad!
Enjoying their vacation from the vacation!Pelikaner och sjölejon tigger fiskrens på fiskmarknaden i Puerto Auora, ett riktigt skådespel!
Pelicans and sealions begging for the leftovers at the fishmarket :PMamma hade helst velat lasta hela Ambika full med vackra stenar från Galapagos, "tyvärr" fick man inte ta med sig någonting från öarna.. :P
Beautiful pebble beach.Fick se upp med var man satte fötterna..
Got to watch out for where to put your feet..


Mot Fatu Hiva – EN JÄTTEVAL!

Midsommar 24jun 2011
Position:  02,30S 097,45W

”Stökigt men snabbt” är ledorden för de första dygnen! Första dygnet loggade vi 180nm (personbästa för Ambika) vilket blev ett fartsnitt på 7,5kn! Andra och tredje dygnet 160nm. Men priset är en skumpig seglats i halvvind, 8-14ms, motström, brytande sjö och med revade segel. Ett dygn efter oss i spåret ligger segelbåten ”Good News” och med dem har vi HF-kontakt varje dag. En läkare i kölvattnet är ju superbra ; )

Varje morgon hittar vi små squids på skarndäck, inte mer än 5-10cm långa. Hur i hela friden hoppade de upp med sina korta ben (eller är det armar)? Antagligen följde de stackarna med brytade sjöar… Andra djur vi sett är pyttesmå fåglar, snabba som svalor, äter något från havsytan, havssköldpaddor på 3000m djup(!), stora delfiner och så flygfisk så klart, stora stim.

Igår, strax före mörkret, fick vi upp en jättestor svärdfisk, 185cm lång och vägde över 20kg (Lasses bedömning : )

Idag, midsommarafton, sitter jag och läser en bok (I Cooks farvatten) när jag nästan får hjärtslag. EN JÄTTEVAL, större än Ambika, frustar ut en kaskad med vatten fem meter bakom mig. Jag skriker något oartikulerat till Lasse som är nere i ruffen, han hör att det är bråttom. Vi klamrar oss fast i båten under sprayhooden. Bara valen inte får för sig att hälsa på oss lite kärvänligt, en puff med stjärten på kölen och vi får kalla på MAYDAY!  Valen kommer upp igen 10m från fören, flåsar med två andningshål (!) och dyker ner. En gång till gör han så och sedan är han borta, PUH vilken pärs!!!! Jag vågade inte gå ner för att hämta kameran, det grämer mig nu! Pilotvalarna på Galapagos var som stora delfiner jämfört med denna jättelika bjässe!

Med bultande hjärta går vi så småningom ner i pentryt och förbereder midsommarlunchen, sill som sig bör (tack Anette och Göran) och jordgubbar med grädde till efterrätt, visserligen på burk men ändå : D. Mums och så snaps förstås (en liten, liten en..).

Nu hoppas vi att valkillen inte har några kompisar som vill hälsa på också!!


Petra lägger in en galapagosbild – på valar kanske…: )

Här fotas valarna för fullt! (...typ 300 bilder på tio minuter :P)  Taking photos of the whales, 300 pics with the same motif :P

Här fotas valarna för fullt! (...typ 300 bilder på tio minuter :P)
Taking photos of the whales... 300 pics with the same motif... :PDe kom så nära att man blev nedstänkt när de andades ut. Vilken upplevelse!
The whales were very playful and came extremely close to the boat.Mamma och pappa, otroligt nog fortfarande kära efter ett år tillsammans på båten! :O
Still in love after a year on a boat <3, amazing!Inte jordens mest aktiva djur...
Lazy iguana cilli'n in the sun.Galapagos Golden RetrieverOrnitologen lockar på fåglar med ett "pysssch pyssscchh-ljud" vi fick lära oss av en fågelexpert.
Mom allures the green finches with with a "pysssch pysssch-sound" we learned.

Mot Fatu Hiva – 3000nm

21jun, Wreck Bay, San Christobal, Galapagos, Ecuador


Vi är åtta segelbåtar här i viken; tre fransmän, två australiensare, en österrikare, en amerikan och så vi, bland alla fiskebåtar och så en sjölejonbåt förstås. Sjölejonen verkar dock hellre vilja vara på Ambika och flera gånger har vi får varsamt mota ner dem i vattnet… under deras ljudliga protester : )!

Alles klar! Idag, nu, seglar vi iväg på vår längsta distans, 3.000nm (nästan 560 mil) på öppet hav, till Fatu Hiva på Marquesasöarna (10.30S 138.38W). Inte utan att det känns spännande! Diesel är tankat, liksom vatten och vi har provianterat färsk mat/frukt/grönsaker. Igår hittade vi små svarta kryp i maten (pastan och riset) vilket innebar att allt fick rivas upp, sorteras om och viss mat slängas. Shaijse! Men tur ändå att vi upptäckte det nu och inte mitt på oceanen : )

Nu hoppas vi att vindarna är med oss och förliga (det borde de vara) och strömmarna åt vårt håll (brukar vara 1,5kn medström).  Vi håller tummarna!

Vår förhoppning är att kunna lämna positionsrapporter via Satcom eller HF till Victor och Petra, som sedan kan lägga in dem på bloggen tillsammans med roliga bilder från Galapagos : )!

Ha en underbar sommar hemma, nu när det är som bäst!

Glad midsommar!!
Lasse & erjaAdjö San Christobal, ön där det finns mer sjölejon än människor! I alla fall denna söndag förmiddag :)
There seams to be more Sealion than people on this little island :) Goodbye to all of them!På kryssning i Galapagos

18jun, San Christobal, Galapagos, Ecuador

Tillbaka igen efter fem dagars kryssning med "Eden", detta lilla skepp som tar 16 passagerare var en riktig "hit". Vi har varit lyxiga i kvadrat och blivit serverade allt - super. Fem öar har vi besökt och utflykter minst två gånger per dag, varvat mellan landutflykter och snorkling. Helt perfekt! Vilket gäng vi blev, hade jättekul tillsammans :)

Blue-footed Boobies, Flamingos, Albatross, Sköldpaddor, Hajar, Pingviner, Leguaner, Fregattfåglar, Krabbor, Valar, Sjölejon, etc. när vi snorklade simmade vi bland Hajar, Sjölejon, Rockor, Vattensköldpaddor, Stora fiskstim... Ett Eldorado för naturälskare var det med andra ord !!!!!!

När kryssningen var över stannande vi en natt på hotell för nästa dag flög Petra och Tove hem och vi tog speedboaten till San Christobal och vart hem, Ambika :) Döm om vår förvånging när vi kom hem så hade Ambika förvandlats till ett hak för sjölejon. Två söta sjölejon låg och gottade sig i solen, en i sittbrunnen och en på badplattformen. När vi kom ombord tyckte vi inte att de var så söta längre... i två timmar jobbade vi hårt med att städa rent och få det att lukta gott igen :)

Nu är det förberedelser för "Det Största Hoppet" som gäller - Galapagos till Maquesöarna, 3000nm! Vi ska tanka diesel på måndag och då får vi bara tanka exakt så mycket som vi sa att vi behövde när vi anlände - inte en milliliter mer eller mindre! Man tankar med dunkar så det kommer att ta en god stund av dagen eftersom vi bara har två 20lit-dunkar :)

PS Har lovat kompisar att skriva lite kommentarer till bilderna på engelska, så be patient och skratta er inte harmynta :)Vårt perfekta skepp "Eden", med plats för 16 gäster (jättetrevliga från hela världen) och 7 bestättningmedlemmar.
Our cruise ship Eden had 16 guest (supernice people from all over the world) and 7 crew.


En underbar krabat; en Blue-footed Boobie. Det var deras parningssäsong och de hade massor av hyss för sig, hanarna dansade och gav pinnar till sin käresta. Totalt orädda, snarare gillade de publik :)
A Bluefooted Boobie, such a wonderful show off! It´s their mating season so they (the males) where curting their beloved ones with a cute dans..Sjölejon överallt! Tove och Petra kryper allt närmare....ibland får de dock göra en undanmanöver :)
Petra and Tove are not afraid of the Sealions! Just sometimes :)Yngst (Tove 19 och Petra 20) och äldst (86år och professor i microbiologi!). ALLA var med på allt, inklusive snorkling med hajar och diverse sjödjur - visst är det fantastiskt!!
Youngest (19/20) and oldest (86) and ALL snorkeled with sharks and other sea creatures, fantastic!Ett stort gäng (ca 20st) "Short fin Pilot Whales" simmade runt Eden, utanför Santa Cruz, i en halvtimme. Alla var helt lyriska och vår guide hade bara sett detta hända tre gånger tidigare, på tre år!!! Den största (hanen) var uppskattningsvis 8-10m lång!
"Short fin Pilot Whales" circled our boat for half an hour. We were all so exited, including the tour guide!Jag tittar på leguanerna som solar sig på de varma stenarna och sjölejonet tittar på mig :) Då blir alla roade på en gång!
I´m looking at the Iguanas and the Sealion is looking at me... means entertainment for everyone :)Vår guide, Felipe, går igenom nästa dags program. Fem öar har vi besökt. En kryssning måste ju vara det perfekta sättet att se alla öarna och lära sig om alla djur via kunnig guide.
Our guide, Felipe, goes through the next day's program. A cruise must be the perfect way of seeing the islands...


Som vanligt, vår "Panga" in till stranden och där gjorde vi en "wet landing" eller en "dry landing", beroende på hur landstingningen skulle ske, om vi skulle landa vått eller torrt :)
Our "Panga" took us to the different excursions...Här i busken ligger en fantastisk sjöfågel, Fregattfågeln, som drunknar om den hamnar i havet!! Här har han svällt upp sin röda påse på bröstet för att imponera på brudarna :)
A fantastic seabird, the Frigatebird, who drowns if he lands in the sea! It´s mating season and he is trying to impress on the feemale birds :)Albatrosserna försöker koncentrera sig på att ruva på sina ägg men då kommer Blue-footed Boobies och distraherar med sin dans... precis som på Kalle Anka på julafton :)
Blue-footed Boobies are dancing while the Albatrosses are trying to incubate their eggs.Det var fantastisk snorkling! Tove hade med en undervattenskamera men hajarna och sjölejon hann inte fastna på bild :)
The snorkling was great but the sharks was to fast to get "caught"....Lonesame George hälsade vi också på, han är nu mellan 80-90år! De försöker förtvivlat hitta en dam till honom vars gener passar så att han kan få ungar. Fast detta är en annan kompis som väger ca 300kg!! Riktiga urtidsdjur, jobbigt liv kan tyckas :)
We visited Lonesam George and they still hven´t found a suitable lady for him... But this is not him, just his friend, that weighs 300kg!Sista natten med gänget, efter discot, stannar Tove och Petra för att kela med en uteliggare!
Everybody needs some loving care :)


Nej, jag och mina polare VILL stanna kvar här på Ambika!! Vår egna båt är så skitig ;)
No, I don´t want to go away, we like it much better here, on Ambika! Our own boat is so dirty ;)
Panama – Galapagos i motvind

11jun, Wreck Bay, San Christobal, Galapagos


Äntligen framme!
Kl.1000 idag landade vi. Till sjölejonens rike. Det tog 7dygn. Här kommer vi att fira vårt ettårsjubileum den 15jun :)! 

Seglingen hit motsvarade inte vår förväntan att Doldrums (stiltjebältet) skulle vara rådande. Nej, vi hade motvind och stark motström i ca fyra dygn då vi gick motor och stångades mot vågorna och huttrade i regnbyarna. Vi gick först söderut för att fånga vindarna som skulle bära att sätta segel mot Galapagos, vid ca 2´N. Precis detta hände! När vi äntligen kom ner till 2´N kunde vi sätta segel och seglade KRYSSBOG i tre dygn i 6-12ms. Av de sydostliga vindar som utlovats blev dock intet och vindprognoserna var helt åt pepparn, det blåste dubbelt så mycket. Hela tiden. Hmmm.. De sista 12tim gick vi för motor i hård motvind och grov sjö.

Trots allt hade vi en bra mycket bekvämare segling än många av båtarna som seglare strax före oss där en tredjedel fick återvända till Panama för att laga något eller bara tanka diesel och pusta ut! En Brasiliansk familj med katamaran fick segla i hela 14 dagar!!
Det är en helt annan och kyligare och torrare luft här, jämfört med Panama. ”Bara” 22 grader i vattnet och på nätterna får vi ha täcke på oss igen.


Allt har fungerat jättebra ombord! Ingen sjösjuka trots krabb motsjö. Flickorna styrde båten som gudarna själv skulle gjort. Och lagade mat i 90 graders lutning! Och tog dubbla nattpass (så Lasse och jag fick bara var sitt)! Och var på jättegott humör!

HF-radion fungerar och vi kunde ta väderfiler och skicka email via den. Helt otroligt och helt gratis! Nya solpanelerna vrålar in med ström. Nu fungerar ALLT ombord, efter ett års segling : )!!

Nu ska vi uppleva Galapagos och imorgon tar vi en kryssning på fem dagar runt till de olika öarna – oj vad vi har längtat!! I ärlighetens namn ska det bli skönt att ta semester från semestern : ) Fiskebloggen fortsätter... Vilken början på resan!! Första dagen nappade det direkt, en stor tonfisk (som vi fick äta på i fyra dagar :)


En typ mindre firre, upplockad på däck. Han fick åka i igen men de är goda att äta. Stekta smakar de som strömming, mums!


Två galet glada tjejer solar på fördäck när de inte styr båten, bakar cocostoppar eller gott matbröd :)....


...eller har nattpass. De ser forfarande glada ut efter x antal nattpass. Det blir några stycken när man erbjuder sig att ta dubbelt upp i sju dygn ;O


En sååå belåten kapten Lars Ö, jätteleende efter att ha (bokstavligt) trängt sig ner mellan Petra och Tove !!!! :)Mission completed!! Med bravur har Stilla havet (delvis) erövrats och första terminen på veterinärhögskolan avklarats!!!


Vi började våra procedurer att checka in kl.1000 och kl.2000 var vi klara. Då hade vi ändå avtal med en agent som skulle hjälpa oss för USD 10 per meter båt :) Alla var väldigt trevliga och hjälpsamma tack-o-lov! Miljoner olika avgifter och instanser skulle betalas/passeras före vi kunde ta ner karantänflaggan den gula, och åka in till byn. 


OBS! Man kan, av bilderna att döma, förledas att tro att det var soligt hela tiden! Det var det inte! Det regnade ibland och seglatsen var stundtals ganska motig, vilket inte framgår så "jättebra" av bilder :)
Status Ambika:

09. Juni
Vi hade ett underbart dygn med smörsegling med fulla ställ och platt hav. Detta ändrades i förmiddags och nu har vi revat både stor och genua och har 8-10 m/s super-dikt-bidevind,motvågor och kan vi inte gå direkt på målet (fast nästan)..
POS: 01.34N/86.33W och vi har 250 nm kvar till Santa Cruz, Academy Bay. Solen skiner och vi turas om att handstyra så att Charlie får avlastning :) Med denna vind/sjö kanske det inte är läge att gå till Santa Cruz utan får välja en annan ö (San Christobal) med säkrare ankring

Nyheter Från Överfarten

8 Juni
Här är allt bra, går för motor rakt mot vinden och skvalpig sjö.
Men nu börjar vinden äntligen vrida sig söderut efter att ha haft 14 m/s rakt i fören! Vad är det för fel på vindarna!?! Här ska det vara stiljte och lungt!
Vi är nu på 2N, 82W och ska snart sätta segel men ju längre söderut vi går desto bättre bäring får vi mot Galapagos.
Tjejerna fick igår en Tuna på 5 kg och lyckan var total!
Hoppas ni har det bra där hemma!

Nu seglar vi till Galapagos – wahoo!!!


03maj, Panama City

Gastarna har landat!
Igår kom Tove och Petra i regnet, glada i hågen och förväntansfulla. Resan hade gått jättefint och KLM hade skött sitt uppdrag riktigt bra. Nu lockar djuren på Galapagos!! Och äventyret förstås!!

Vi firade deras ankomst och Lasses födelsedag med en god flaska skumpa och middag ombord, ackompanjerade av regnets smatter på däck ; ) Ambika rullar i sjön för dyningen når ända in i ankarbukten och sjööösjukan är på lut (redan ;p)….


Det ska bli UNDERBART att sätta segel trots att vi förstår att det kommer att bli en ganska jobbig och skumpig resa. "Stilla" havet, jojo! Det är ju gott och väl bara vi inte får någon riktigt styv kuling eller storm på oss – för vindarna är rakt i den berömda näbben!! Håll tummarna!! Första etappen blir bara 40nm till Las Perlas, en liten ögrupp mitt i Panamabukten där valarna flirtar med varandra den här årstiden. Hoppas vi får se dem! Nästa dag bär det av till Galapagos, över 800nm sydvästerut, 7-10 dygn räknar vi med beroende på vindar och ström! 


Under seglatsen kommer vi att försöka nå Victor via Satcom och han kan sedan skriva några rader på bloggen, om vår position och om livet ombord!

...och kablarna kom IDAG!!! wow!


Dagen (02jun) började med den "obligatoriska" jordgubbstårtan, där gubbarna den här gången blivit ersatta av röda m&ms på en muffin :)


Senare på kvällen. Här kommer de, Tove och Petra, i jolle med chaufför. I mörkret! I regnet!Idag, den 03jun 2011, startar vi färden mot Galapagos!!!

Bilden är tagen på "Dingy dock" för vi måste till Immigrations Office för att få tillstånd att lämna landet och få alla papper stämplade... 


Tre dagar kvar!

31maj, Panama City

Vissa dagar är det enormt skitigt i vattnet här! Gamla plastflaskor, påsar, trädstammar, gamla skor, skräp, skräp och mer skräp. När vi tar jollen in måste vi kryssa mellan stort skräp och åka igenom lager och småskräp..

Det måste sluta med en förskräckelse – vår nedsmutsning av naturen! Det kan ju inte hålla hur länge som helst. Nu MÅSTE ”di unga” göra NÅGOT!! Vi har ju totalt misslyckats, det är skämmigt, bara att erkänna  : (

**

Det fixas och donas in i det sista. Nu har vi varit här i över en månad! Allt måste vara klart för att hålla hela vägen over det ”stora blå”! På Galapagos kan vi bara räkna med vatten, diesel och lite färsk mat om vi har tur. Vi har bytt bränslefilter och grovfilter, städat både utvändigt och inne, tankat 480lit diesel, 565lit vatten plus över 100lit i dunkar och maten räcker säkert över ett halvår :)! Ready to go!

PS Fast vår berömda kabel till Pactormodemet hinner vi INTE få!!! Får se hur vi fixar detta med eftersändning, (shijse!)!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Snart lämnar vi skräpet......och "the causeway" som vi promerat på många gånger, de fyra kilometrarna in till en stärkade öl på Balboa Yacht Club - och tillbaka :)...


....och de fina Kuna indianerna från San Blas som är här för att sälja sitt hantverk.....och alla farliga byggnadsställningar. Det här ska bli ett biomuseum... fast att bygga ett reningsverk för staden vore bättre!!!Tredje gången gillt

31maj, Panama City

Okay, då har vi fått installerat den tredje batteribanken på drygt ett år! Är vi glada nu? Jovisst, absolut! NU tror vi att vi (mest Lasse förstås) förstår hur det VERKLIGEN fungerar. Hur ström i vilospänning, ström in, ström ut, ström under laddning, volt hit o dit fungerar…. kanske…. hoppas!! Allt ska loggas tills vi vet exakt hur allt fungerar, på VÅR båt. Rick har verkligen varit en superbra kontakt, mycket kunnig och ivrig att lära ut. På onsdag ska vi bjuda honom på äkta Oban whiskey och middag!!

Varför ska vara lätt när det kan vara svårt : )!!

Det som saknas nu är den nya kabeln till Pactormodemet som Rick beställt från USA. Om den inte kommer kan vi inte använda email via HF. Och hur ska vi få kabeln efterskickad till oss, och vart då? Hmmm…

...here we go again... (har ni hört den melodin :)


RSS 2.0