Reclaiming Ambika

27feb, Ao Chalong, Phuket, Thailand
 
Solen vrålade ner över ett med rimfrost täckt Uppsala när vi lämnade Sverige. Arton timmar senare hade vi flygit till Bangkok, hoppat på ett nytt flyg till Krabi, taxi till marinan, startat Ambika och seglat (genom ett vilt åskväder) 40nm till Phuket. Banne mig att det kan gå undan ibland :D
 
Idag har vi pysslat med proviantering, utklarering och nagelskötsel resp. fotmassage. SKÖÖNT! Det är mulet med regnskurar men en mycket behagligare temperatur (=svalare) än när vi åkte. Sedan kommer storstädning att följa för Ambika är smutsig som en.... från smutsigt nedfall.
 
Imorgon släpper vi förtöjningarna och seglar mot Langkawi där vi ska hämta upp vårt nya storsegel och Otto, en Glad Gast från Penang som ska segla med oss till Sri Lanka.
 
 **
 
Back in Thailand again! We came yesterday and tomorrow we are heading for Langkawi for a quick pit-stop to pick up a crew member and our new main sail. Next stop after Langkawi: Sri Lanka.
 
Lesson learned: No Booze when you Cruise!!!! Pic from Ao Chalong today!
 
 
 
 
 

Happy Birthday to you..

23feb, Uppsala, Sweden
 
En rolig avslutning på sverigeresan; vi firar Petras födelsedag och Victor med Sanna kommer från Jönköping och faster Lena är med och Petras Simon, så en stor del av familjen är samlad. Hipp, hipp HURRA för Petra, 22år!!!
 
 
Petra, 22 years!! Time flies!!!
 
 

Drama i Cartagena

22feb, Uppsala, Sweden
 
 
Peter (bilden) träffade vi när vi var i Panama 2011, en supertrevlig ensamseglare på 73år. Nu är han rånad och skjuten med tre skott efter han tagit ut pengar för att betala varvet i Cartagena, Colombia. Tack och lov verkar det inte vara en fara för livhanken!
 
We met Peter in Panama a couple years ago. Now he has been shot and robbed in Cartagena, Colombia. He had withdrawn money to pay the ship yard when he got shot.... Thankfully he will survive!
 

Tjejträff

21feb, Skärgårdsstad, Sweden
 
Tjejträff igen! Gruppen S6 (6st stiliga, sexiga (!) seglande, skidåkande skärgårdsstadstjejer som har skitkul) har träffats varje månad i 20år. Nu är min plats tom och fylls bara upp max en gång per år, tills vidare :) Helt galet roligt har vi. Tänk att vi alla är 50++ nu!! Hur gick det till??!
 
Don´t even try to understand. We are six "girls" having a lot of fun toghether... and it´s a bit crazy at times :)
 
 
Ligan, från vänster: Marjo,Ann-Mari, Eliza, Marie-Louise, Marie och jag
 
Grönt är vår färg och middagen smakade som vanligt super. Fast det fuskades i det Holmqvistska hemmet och Marie tog hjälp av sonen Rasmus (gourmé) och maken JanA (gourméassistent)

Extranummer denna kväll med Eliza som kröntes till "arbetsentledigad-för-resten-av-livet-drottning"! Grattis!
 
PS. Som vanligt gick allt helt överstyr. Mina fina (och gröna) presentväskor från Thailand blev strax både hattar, västar och gud vet vad!!
 

"Bear Kingdom"

10feb, Björnrike (Bear Kingdom), Sweden
 
 
Äntligen börjar flåset bli lite bättre och nu klarar vi längdpåret utan att vara halvt utmattade, med ett hjärta som hotar att banka sig ut ur kroppen och med tungan fastklistrad i gommen. Förra veckan visade sig fjällen från sin allra bästa sida med strålande sol, 14 grader kallt och absolut vindstilla. Nu är det lite mulet och grått med små flingor av snö som yr i luften. Thailand och segling i tropikerna känns oerhört avlägsen just nu :) fast det bara är 14 dagar kvar till avfärd..

"Grupp 5", det är piloterna som i år firade 32 års jubileum med sina skidträffar, vecka 5. I början var det i alperna, numera här i Björnrike då flera av dem har fjällhus här. Visst hade det gråa i tinningarna expanderat och inte var det lika hetsigt i skidbacken som förr (dagens understatement) men att ljuga om flygarminnen gick desto bättre :) 
 
 
 
It´s VERY different here in the Swedish mountains compared to Thailand where Ambika resides, waiting for us to return. The temperature has been around 10-20 degrees centigrade below zero and last week was totally fantastic with bright sunshine and no wind what so ever. The total lack of excersice on a sailing boat is one of the disadvantages with sailing. Hence our goal has been to improve our fitness by skiing cross country EVERY day! And so far we have kept our promise :) Occasionally we have done some down hill skiing as well. 
Only 14 days left until we´ll return to Krabi, Thailand, the 25th of February...
 
 
 
Jan and Lars discussing former challenges - as fighter pilots. A never ending source of stories.
 
 
Undersigned preparing for cross country skiing; feels good!
 
 
Former fighter pilots meeting. I wonder what Lars is "lying about" to Ingvar (to the left) a former Spitfire pilot, Karin and "Häggis"??
 
 
Boys will be boys - allways. Here with Micke, another former SAS pilot collegue
 
 
Hmm. It´s cold out there isn´t it Johan?
 
 
We´ll sure miss you while we´re gone :)
 
 
..and all the cross country tracks!
 
 Current position: 62.23N - 14.01E

Ny planering för Indiska Oceanen

01feb, Björnrike (där snön faller vit och mjuk)
 
 
 
Solen går upp och månen går ner över Sonfjällets nationalpark (utsikt från stugan).
View over the Son-mountain, a national park, seen at 9am from our window. Sun rise and moon set at the same time, awesome!
 
 
 
Nu har vi pratat med, och läst om, många duktiga och erfarna seglare vilket förhoppningsvis innebär en modifierad rutt över Indiska Oceanen via Madagaskar, dit vi hemskt gärna skulle vilja segla!. Sablar pirater verkar härja så långt som 1000nm utanför Somalia och ända ut till Seychellerna samt nära Madagaskar... hårt väder är att vänta i södra Indiska oceanen om man väljer det mindre piratfyllda rutten via Mauritius... alltså: Pest eller kolera!

Då är det extra bra att hugade gastar vill segla med oss på flera etapper. Det börjar med att Otto Kleremark  mönstrar på i Langkwai, Malaysia och seglar med oss till Sri Lanka. Hans och Ingborg Johansson hoppar på där och seglar med oss till Maldiverna. Jättekul! Sedan är det Kapten Totte som mönstrar på Igen) i Mauritius eller Madagaskar och Elisabeth Kollstedt som joinar oss (igen) i Sydafrika. Vem vet, kanske blir det flera ändå :D
 
Vi lämnar Thailand och Langkawi i början av mars för att segla till Sri Lanka, en segling på ca 1100nm eller 8 dygn. Därefter är planen ungefär enligt:
Sri Lanka - Maldiverna (mars)   
Maldiverna - Chagos (april)               
Rutt A:
Chagos - Seychellerna (maj)           
Seychellerna - Madagaskar (juni)   
Madagaskar - Mozambique/Sydafrika (oktober, november)        
Rutt B
Chagos - Mauritius och/eller Rodrigues (maj)
Mauritius - Reuinion (jun)
Reunion - Madagaskar (jun)
Madagaskar - Sydafrika (oktober, november)
 
Etappen ner till Sydafrika är full av olika väderzoner (med hurricane seasons) och ett stiltjebälte vilket gör att seglingen måste förberedas med noggrann planering för när man kan gå de olika sträckorna. Jimmy Cornell (alla seglares guru) har just kommit ut med "Ocean Atlas" som är en värdefull hjälp vid planeringen. Där står månad för månad vilka förutsättningar som gäller, baserat på väderstatistik de senaste 20 åren. Det enda vi vet med stor sannolikhet är att vi kommer att få hårt väder på oss... 
 
Nu har vi fått visum för Sri Lanka respektive ansökt om tillstånd för att besöka Chagos atoller (http://sv.wikipedia.org/wiki/Brittiska_territoriet_i_Indiska_oceanen) där man bara får stanna i max 28 dagar på ett begränsat område. Övriga länder får man visum vid ankomst (med större eller mindre byråkratisk huvudvärk). 
 
Madagaskar, alternativt Reunion, blir nog ett långt pitstopp, i väntan på att våren ska komma till Sydafrika. Vi kanske till och med tar och gör ett besök hemma. Svensk sommar har vi ju inte upplevt på länge :D
 
 
PS Tidningen "Praktiskt Båtägande", ute nu i affärerna, har med en artikel om "blixtnedslag" av Linda på S/Y Mary af Röverhamn. Ambika är en av exemplen på vad som kan hända när det smäller :)
 
 
Our route for 2013 seams to be a tricky one and we plan to go to Chagos in any case and from there take the decision where to go next - Seychelles/Madagascar or Mauritius... The piracy threat is NOT over yet!
 
 

Wonderful Copenhagen

02feb, Björnrike, Sweden
 
Det är som en saga därute. Snön glittrar i solen och det är 10 minusgrader. Efter att ha åkt längdspåret (undertecknad med tungan hängande utanför) var det härligt att hoppa in i en varm bastu. Vilken skillnad från 34 plusgrader i Thailand!
 
Det har varit bråda dagar fram till nu med besök hos dotter Petra i Uppsala, tandläkarbesök i Mariehamn (där nya porslinskronor producerades av vår eminente tandläkare och tillika författare "Lagman" medan vi väntade i tandläkarstolen), resa med mamma (85år) och "grodan" till Köpenhamn via Göteborg, besök hos Lasses bror Per med fru och barn nära Mariestad och möten med många vänner.
 
Nu ska vi bara njuta och träna våra kroppar med skidåkning varje dag (come rain, come shine (!) för att vara i form för nästa seglingsetapp som startar i början av mars. En av seglingens nackdelar är att det är svårt att få sitt dagliga intag av konditionsträning, så det gäller att passa på :)
 
 
 
Karl IX på "Kopparmärra" på Kungsportsplatsen i Göteborg, ni vet han som grundade Göteborg före Göteborg (där den står nu) grundades :)
 
 
Sedan bar det av mot Copenhagen med tåg. ett förträffligt fortskaffningsmedel utan evinnerligt köande, avklädning inför publik i säkerhetskontroller där man också får traska i strumplästen på smutsigt och blött golv..
 
 
Första besöket ever i Nyhavn... härlig stämning t.o.m. mitt i vintern, kan tänka hur bra det är på sommaren :)
 
 
Så lite kulturell spis på Glyptoteket, grundat av bryggaren Carlsberg. Där stiftade vi bekantsskap med bla. franska impressionister som Gaugin och några mumier från Tutankhamuns tid. Jättefint och vackert presenterat!
 
 
Såklart kunde vi inte låta bli att "titta" lite i skytfönstren längst Ströget :) Ombord på Ambika är dessa exemplar dock lite opraktiska.. de får vänta tills vi "landat" hemma igen
 
 
 
Här får man stå i kö för att få kaffe. I alla fall om man vill in och släcka sin kaffetörst på detta anrika kondis. Bakelserna var super men kaffet.. nej.. en Macchiato hellre!
 
 
Hotel Plaza var perfekt för oss. Ett gammaldags hotell med mycket charm - mitt i centrum! Låt inte lura er, mamma är helt omusikalisk och har aldrig spelat en enda sonat i hela sitt liv. Detta hotell var också Lasses första crewhotell i SAS 1973. Historens vingslag...
 
 
 

RSS 2.0