(Vardags-)livet i Karibien

28jan, Antigua

Recessionen har slagit till hårt mot Antigua. För två år sedan fick det stora, fina kasinot i Jolly Harbour stänga! För två år sedan var det stört omöjligt att få en båtplats här, nu gapar raderna tomma och marinan är knappt halvfull. Trots att det är högsäsong nu är det alltför stilla och lugnt här. Stackars Antiguianer. Och trots att det är kamp om turisterna, deras största inkomstkälla, är priserna relativt höga. Matpriserna i den (visserligen fina) livsmedelbutiken är ungefär som hemma i Sverige… samma gäller restaurangerna.  Båtartiklar är dyra här trots att det är ”taxfree” (hmm)!!!


Ombord på Ambika går livet sin gilla gång :). Vi tar våra morgonpromenader i Jolly Harbour, med tillhörande simtur. Vädret är ljuvligt. Palmerna vajar i den aldrig sinande brisen. Sportbaren bredvid oss spelar alltid mysig Reggiemusik (fast deras GT är ”lousy”). Ännu fler bokhyllor är uppsatta (man kan ju tro att vi är litterata..) och ännu fler krokar (inköpta i Sverige) är fastskruvade.  Idag har vi oljat teaken i sittbrunnen, imorgon ska rostfläckar på det rostfria (!) bort och lite av undervattenskägget ska borstas bort.

 

Vi ”brukar” ta en kvällsdrink med kusin Anna och hennes Pelle, som bor på ett ”All Inclusive Hotel” i Jolly Harbour, efter deras golfande. På kvällen äter vi middag och spelar en omgång ”Skitgubbe”, som traditionen bjuder. Bara de nästan osynliga myggorna är ett litet irritationsmoment och då ska man ju inte klaga!


Vi stannar här till dess att kusin Anna och Pelle flyttar över till Ambika på måndag. Då kastar vi loss och undersöker omgivningarna med bad och snorkling på agendan. Tycks finnas hur mycket som helst av den varan här - och vattnet är djupt turkost fortfarande!! Därefter, när gästerna lämnat skeppet planerar vi att lyfta Ambika för bottenrengöring och målning. Tur att vi får bo ombord, annars hade det blivit ännu mer kostsamt :0.


På lite längre sikt tänker vi oss att segla söderut, sedan längst sydamerikas kust, för att slutligen gå igenom Panamakanalen i maj… Sedan VET VI FORTFARANDE INTE om det blir norrut, mot Alaska, eller söderut, mot Söderhavet!! Men kommer tid, kommer råd.

 

På en avskiljd del av den långa playan...

...utövar vi våra morgonriter :)

Lite snack och prisförhandling på hamnkontoret. Win-Win blev det, av leendena att döma!

På "Skeppsbruten", i skjulet till höger, på stranden, vid vattnet, intas ibland,
vid kvällningen en öl, GT eller Piña Colada...

...efter det att vi kollat solnedgången. Anna och Pelle blev romantiska förstås :0

Utsikt från solnedgångsberget där båtarna ligger på svaj - gratis!

Så här, ungefär, har vi tänkt oss rutten fram till maj månad! 
Tyvärr måste Venezuelas kust undvikas varje pris pga. pirater och elände.
Synd, det har tydligen varit ett paradis...


Fakta om Ambika - för den intresserade

Fakta om Ambika, en Beneteau Oceanis 46

 

Design                                  Berret Racoupeau                 

Interior layout and design       Nauta Design

Length Over All                      14.40 m

Hull Length                            13.68 m

Hull Beam                             4.30 m

Deep draft                            2.05 m

Light displacement                 10 565 kg

Max Engine Power (Hp)          75 hp Yanmar med rak propelleraxel, flexifold 3 bladig foldingpropeller

Fuel tank capacity                  235 L + 205 L = tot 440

Water capacity                      565 L

CE Certification                      A8/B9/C14

Sail area                               101,00 m² + 140 m2  (Genaker) + hårdvindsgenua

Windlass                               1000W samt 60m kalibrerad kätting

Anchor                                  20 kg Delta, 15 kg Bruce (2x110m ankarlina)

 

Ström ombord

Solpanel                                230 W

Vindgenerator                       Rutland 913, 90W

Motorgenerator                      80 AH med Sterling laddningsregulator (TWC)

12V elsystem, 220V elsystem med 3000W Sinusinverter

 

Kommunikationshjälpmedel

Satelittelefon                        Iridium 9555

HF (kortvågsradio)                ICOM IC-M802 med Pactormodem för Internet

Wifi förstärkare                     RadioLabs

 

Navigationshjälpmedel

Raymarin E80, Navionic Gold world wide

Garmin GPS 76, handhållen

Iphone med Navionics charts

PC med Tsunamis sjökort och GPS-antenn

AIS transponder A+B             Trueheading

 

Övrigt

Targabåge som dävert, ställning för solpanel, vindgenerator, antenner, lyft för MOB, etc.

Gummijolle för 6 personer

Gasolugn

Gasolspis

Elspis

Microvågsugn

Dubbla kylskåp med frysfack

TV

Biminitopp

 

 


Det har vuxit skägg på Ambika

26jan, Antigua

I förrgår kom vi fram och resan gick hur enkelt som helst. Först en morgonflight till Frankfurt, vänta några timmar och därefter DIREKTFLYG till Antigua där vi landar kl.1900 samma kväll (Karibisk tid). Perfekt!


Men ojojoj så hon ser ut, Ambika! På en del ställen, precis under vattenlinjen, i aktern, har det vuxit ut nästan 1m sjögräs. Skägg! På bara 5 veckor! Om det inte är lätt att ta bort måste vi beställa lyft och rakning iland :). Lite smutsig är hon, sittbrunnen behöver oljas och några kapockkuddar hade hunnit mögla, de låg ute under sprayhooden. Annars var hon torr och fräsch inne. Nu stundar arbetet med att packa upp och få henne söt igen.

 

Den närmaste planen är att sedan ska vi kaika runt Antigua ett tag i väntan på och under tiden min kusin Anna och hennes man Pelle är gäster ombord. De är inga superseglare (milt sagt) så det blir lugna gatan :). Men det finns 365 sandstränder i diverse vikar och laguner, enbart på denna ö, så nog finns det att göra!!


Vikten sitter i hjärnan. Solen skiner och det är ca 27 grader varmt. Upp i ottan för att gå morgonpromenad och morgonsim – före frukost! Därmed drar ni säkert slutsatsen att centimetrarna (you know where) har ökat snarare än tvärtom under julhelgerna. Det är korrekt, så nu blir det hårda tag (igen)!  Det är bara det att det är lättare att leva sunt och asketiskt när vi är själva än när vi har sällskap. För då är det ALLTID fest J.

Jag satt hela flygresan och läste ”Hjärnkoll på vikten” (tack mamma!) av hjärnforskaren Martin Ingvar och tycker att ALLA borde läsa den och sedan gå på långa förhöör. Tänk så tokigt vi håller på och förstör oss OCH, framför allt, våra barn. (Fast det är farligt gott med godis och onyttigheter ibland :0).


Nytt utseende på bloggen har det blivit. Kul tycker vi! Victors duktiga flickvän Ellen har svingat sin trollstav och lyckats få med det mesta :). Otroligt vad man kan få till….! Vad tycks?

Bakgrunden är från Puerto Mogan, Gran Canaria, Lasses fisk är en Wahoo och det är Ambika man ser bakom oss med Petra och Victor som hoppar i spa't....

 

Så långt skägg har hon. Skulle inte tro att hon är racersnabb i nuvarande skepnad!

Colin James, CEO Antigua and Barbuda Tourism Authority, säger "Whether you are looking for adventure, romance or simply relaxation, you´ll find it right here". Till detta säger vi JA TACK!

 


SNART är vi på väg igen!!

21jan 2011, Stockholm

 

När vi lämnade Antigua var det över 30 grader varmt. När vi slutligen landade uppe i Vemdalen, i Björnrike var det under 30 grader kallt!

Det var som om tiden stått stilla. Som om vi inte varit borta i över ett halvår. Den vita torra snön så vacker och orörd. Fjällstugan så stadig och trygg. Allt så väsensskilt från vårt liv på havet, så olikt den guppande Ambika, sandstränderna och pelikanerna i Antigua. Vilket privilegium att få vara i bägge dessa världar!!

 

I Björnrike firade vi julen och fick uppleva barnens skräckblandade förtjusning över Den Snälla Jultomten (tack Alex). Här firade vi nyår med vännerna och våra ungdomar. Skidåkning varje dag. Antingen utför med nya sittliften ”Grizzly Express” eller på längden i spåren eller över kalfjället till Vemdalsskalet. Ibland både och. Fondue på Björnrikegårdens restaurang, en samling på annandagen som redan blivit tradition.

 

Några dagar i vår lägenhet i Mariehamn blev det också (vi är ju numera Ålänningar) med besök hos olika myndigheter och läkare. Dvs. sånt som måste göras i det land man är bosatt i :).... Fast vår duktiga tandläkare Cecilia Bark i Täby kan vi inte vara utan och hos henne fick Lasse en överraskning; en tand var död och måste rotfyllas! NU, eftersom det bara var några dagar till flyget skulle gå! Rotfyllningen utfördes UTAN BEDÖVNING (för han är rädd för sprutor :0)! Men nu är vi "fit for fight" igen.

 

Till sist tillbaka till Stockholm för att packa väskorna med allt som inhandlats till Ambika.  Många, tunga väskor blir det! En fest för piloter med piloter hanns också med, liksom en sprudlande tjejträff i Skärgårdsstad. Men på.........måndag den 24jan sitter vi på flyget tillbaka till Antigua, direkt från Frankfurt.

Hoppas Ambika har mått bra under vår bortavaro! Nu längtar vi dit, till nya äventyr!

Fjällstugan "Björnen" i Björnrike var mysig som vanligt. Våra vänner tycker
att vi valt ett originellt namn till stugan :)
Tomten hade ett KONSTIGT skägg. Det var båda mina brors barn, Leo och Elton, rörande överens om.
Lasse, klädd i passande vintervitt, ute i spåret.
Nyårssupé i Björnen, tillsammans med invånare från stugan Renen. Sedan firades nyårsslaget i Bävern, ett stenkast från Björnen och Renen.....
En lisa för själen, att ljudlöst åka i skogen, i spåret, på längden!
S6-tjejträff med mina vackra väninnor, en perfekt avskedspresent!

RSS 2.0