Gott Nytt 2013!

31dec, Patong Beach, Phuket, Thailand
 
 
 
 
Jultomten kom till Thailand, fast något försenad. Med sig i rensläden hade han med sig Petra, Victor med flickvän  Sanna plus hennes mamma, Rigmor.
 
Vi fick några soliga dagar i den lugna viken Nai Harn men även där väntade dramat i skuggorna. En kväll med åska och hög dyning, när Victor skulle köra Sanna och Rigmor till stranden för att åka tillbaka till hotellet, kom en stor lömsk våg (mycket större än de redan vanliga stora vågorna) bakifrån och slog omkull jollen med dess innevånare. Alla klarade sig dock med bara lite skråmor, motorn fick vi skölja från sand och saltvatten länge men under av alla under; den gick igång till sist! Däremot är Rigmors nya systemkamera död, salig i åminne.
 
Så seglade vi till Patong Beach på Västkusten för "det är där ALLA är" på Nyår!  Igår fick vi lite försmak av det hela. En stor pråm lastad med x ton högtalaranlägning lade till vid stranden och musik (elektronisk sådan) försökte tränga igenom trummhinnorna fram till kl0322!! Idag, nyårsafton,ska bandet Akon spela (det kostar 4.000 SEK/p och komma in på den delen av playan). Vi är säkra på att hörselorganen kommer att få en rejäl dust till inatt, både av fyrverkerier och Akon m.fl. Låter vi som 50+ :D? 
 
Det blåste hårt inatt och vid 4-tiden satt grabbarna ankarvakt medan vi "tjejer" fick sova som grisar :) så vi hoppas vädret blir ok med mindre blåst och soligare väder.
 
Imorgon, om vädergudarna är nådiga, seglar vi runt Phuket till östra sidan för att kika på James Bondön, naturen där är som i Sagan om Ringen. Sedan kanske ner till Ao Nang på Krabi för att avslutningsvis segla till Similan islands innan alla åker hem.
 
Happy New Year till alla, alla!
 
 
Våra julklappar kom till slut :D
Santa came at last with our Christmas presents, our children Victor and Petra :D
 
 
Flickvän Sanna med mamma kommer ombord (bilden är tagen före rundslagningen :)
More guests, the girlfriend, Sanna, and her mother Rigmor
 
 
Havet är grönt, jollen är grå och barnen är vita..
From -5 degrees celcius to +30...
 
 
En lugn del av Nai Harn viken stannade vi några dagar
The small beach just east of Nai Harn was pretty and nice
 
 
Silverbröllop den 27dec firade vi en vacker kväll i Nai Harn. Tänk, 25år!!!
25th anniversay, celebrated in Nai Harn! Very romantic :)
 
 
How about another 25....?
 
 
 
Ut i djungeln, byte av transportmedel...
In the djungle...
 
 
..och så den största Buddhan i Thailand, om inte i hela världen..
and then a visit to the Big Buddah.
 
 
 
 
 
 

Julafton i Thailand

 
Julafton, Nai Harn Bay, Sydspetsen Phuket, Thailand
 
 
 
 
Christmas Eve's lunch at Ambika with Sheila and Stuart on Imagine and Paula and John on Mr John. The  SCHNAPS to the herring made everyone sing schnaps songs VERY loud and clear :D
 
 
Proudly presenting the schnaps.. It (the bottle) has come all the way from Åland in the Finish archipelago!
 
 
Even the fishing boats seamed to like our songs, they smiled :D
 
 
.. and the Christmas dinner was spent with other happy "boaties" on shore in a nice Thai restaurant
 
 
and finally Santa came along :P
 
 

God Jul och Gott Nytt År

 
 
Så här da´n före da´n före doppareda´n vill vi önska
alla våra vänner och bloggläsare
en
RIKTIGT GOD JUL och Gott Nytt År
och med hopp om ett framgångsrikt 2013!
 
 
Merry Christmas and a Happy New Year!
 
 
En proffsfotografs mardröm - men så är vi ju bara väldigt glada amatörer :D
Hmm, maybe not the best shot ever... but Merry Christmas all the same :D
 
 

Phuket Langkawi T/R

21dec, Koh Lanta Norra, Thailand
 
Leopardhaj, krokodil och örnar var djur på vägen mellan Phuket och Langkawi när vi seglade för att förnya vårt Thai visum. Krokodilen befann sig 2m från Lasse i Telaga Marina när vi tankade diesel. Det bara rasslade till vid fötterna och en 2-3m lång krokodil ilade iväg ner till vattnet, sa en skärrad kapten när han kom tillbaka efter att betalat dieselnotan.

Det är ca 120nm mellan de bägge öarna och på vägen ner gjorde vi bara ett kort nattstopp på södra Koh Lanta där vi ankrade i busväder. På vägen tillbaka ankrade vi utanför Koh Phetra (!) och idag är vi på norra Koh Lanta där  alla turisterna vi hörde pratade svenska. I eftermiddag är vi tillbaka i Ao Chalong. Svaga vindar med ombyte till häftiga åskbyar och mestadels mulet. Genuan har fått agera stöd snarare än "primus motor" hela vägen. Vi har zickzackat mellan partrålare, fiskeredskap och små och stora  fiskebåtar. Vi begriper inte hur det kan finnas en enda fisk/sqiud/räka kvar här i havet....

När vi angjorde Royal Langkawi Yacht Club stod Pirjo och Otto från Penang och hälsar oss välkomna till Malaysia. De var gäster på Ambika i två dagar och de var som självaste tomten; nedlastade med presenter,  allt från goda, nyttiga och praktiska saker till sådana som var vackra för själen!! Fantasiskt! 

På Langkawi är det TAX FREE. Justde! Det innbar sjävklart att vi bunkrade diesel, soda vatten, tonic och choklad (och så lite öl, vin och sprit :). Tyvärr hade inte det nya storseglet kommit från Pelle Pettersson på Doyle Sails i Whangarei som utlovat, vilket innebär att vi kanske måste gå till Langkawi en tredje gång innan vi lämnar Thailand.

Nu är vi totalt nedlastade med proviant tills dess att  Petra, Victor, Sanna och Sannas mamma kommer den 26dec och tillika jultomten som visst skulle vara några dagar sen i år :P
Sedan är det dags för oss att förbereda resan hem till Sverige och snön, i mitten av januari.
 
 
 
Mr Canvas Creation himself, Muzza Nordstrand (left) and his collegue (right) making the stainless bars wider..
 
 
Linda och Ludde jobbar med att göra S/Y Mary af Rövarhamn (systerskepp till S/Y Northern Light) redo för nästa etapp, mot Sydafrika
S/V Mary in Rebak Marina, getting ready for the Indian Ocean next year
 
 
Pirjo och Otto på kärt återseende i Langkawi med presenter och hembakade, färska Lussekatter! Den tuffa shoppingkärran kan fällas ihop och blir platt som en portfölj, strålande! Det var rena, rama julafton!
Our friends från Penang came to visit us in Langkawi. We thought is was Santa :D

 
Penangtomtarna hade också med sig en vacker schal som bara måste visas och en sidenskjorta till kaptenen
Santa also brought a beautiful shawl and a silk shirt to the captain
 
 
Langkawi. Strandbar. Solnedgång. God mat. Trevligt sällskap.
Langkawi. Beach bar. Sunset. Good food.Excellent company.
 
 
Typiskt Thailands skärgård med klippor som bara står rakt upp - som fallossymboler  :D
Typical Thai cliffs, just as phallic symbols: D 
 
 
Koh Phetra. Kvällsangöring och nästa dag visar hon sig i hela sin prakt. En otroligt häftig plats där vi övernattade invid berget som var 377m.ö.h.
Koh Phetra. Evening landing and the next day she shows herself in all her splendor. An unbelievably awesome place where we spent the night near the mountain which was 377m.
 
 
 
 
 
 

Santa Lucia

12dec, Ao Chalong, Phuket, Thailand
 
Santa Lucia in Ao Chalong... PS  He is not for real. I know because I tried to shake his hand... :D
 
***

Jo, det var nog Dengue feber. Fast en lindrig variant och kaptenen mår mycket bättre nu. Lite feber fortfarande igår men med hjälp av piller (som absolut inte får innehålla acetysalesylsyra) så fungerade han på typ lite över halvfart, idag feberfri :) Han ringde svenska smittskyddsinsitutet och fick lära sig att man visst kan ha Dengue feber flera gånger utan dödlig utgång. Det är "bara" när en riktig elakartad variant av sådan mygga (det finns flera) sticker som det är riktigt fara å färde. 

Tur var väl det att Lasse var på G för igår slet alla och drog i oss när det var dags för sjösättning. Rodret skulle sättas fast av mekarna när vi hängde i travelliften (som var överbokad), Alla skulle ha betalt samtidigt, Muzza med sprayhooden bestämde en ny tid med oss två dagar senare för den skulle inte bli klar idag, killen som basade över travelliften skrek och tjejerna från "Mr Curtain" var där och tog mått på dynorna i salongen för att ge oss ett estimat på nya överdrag, o.s.v.... Puh!  

Det hann bli lågvatten innan vi blev klara och på väg till vår båtplats fastnade vi dyn, ordentligt. Marinakillarna hjälpte oss och puttade och drog Ambika loss med sin rib. Till slut kom vi i alla fall på plats :) och imorse seglade vi iväg för motor genom den trånga uppdikade kanalen och det bar sig inte bättre än att vår lots föll i havet när han skulle hoppa tillbaka till sin rib som släpade efter Ambika. Blöt som en dränkt katt fick han lotsa båten som skulle in i marinan....

Här i Ao Chalong träffade vi Lasses gamla kollega Malte idag som är här på semester med sin hustru Lisa, som tyvärr hade fått feber (!) och låg pall i hotellrummet.  Kärt återseende och en hel del flygsnack och har du sett den och den och har du hört att... :D

Imorgon hänger vi på låset för att klarera ut. Våra 30 dagar i Thailand är till ända och vi måste ut ur landet för att förnya visumet. Langkawi nästa efter en natt i Ao Po för att hämta sprayhooden.
 
Ha en mysig Luciaafton önskar
Lasse & erja
 
 
A man´s got to do what a man´s got to do - right?
 
 
 
Malte och Lasse lyfter ett glas för gamla tider :) och för "absent friends", inklusive Lisa. (PS Hatten är min)
An old friend and former collegue of Lars, in Phuket on vaccation, came to visit us
 
 
...här i Ao Chalong, dit Malte tog en taxi från Kata Beach, tvärs över ön.
...here in Ao Chalong. The day after tomorrow we´ll leave Thailand and sail to Langkawi to renew our visas.
 
 

Dengue feber eller inte..

10dec, Boat Lagoon, Phuket, Thailand

Det är nu fjärde dagen kaptenen har feber, ont i leder och ögonglober. Idag är det bättre men igår blödde han lite ur näsan också. Det föranledde fördjupade studier på nätet om hur Dengue feber yppar sig och det i sin tur ledde till en tefefonkonsultation med Phuket International Hospital som i sin tur ledde till att kasta sig i en taxi dit igår kväll. Proverna visade negativt (tack-o-lov) men blodvärderna visade ändå indikationer på Dengue feber sa läkaren. Hmmm. Om han är fortsatt dålig imorgon, tisdag, måste han komma tillbaka.... Vi håller alla tummar och tår för OM det är Dengue feber kommer vi att bli tvugna att avsluta seglingen. Om man får sjukdomen en andra gång kan det vara med dödlig utgång. Det kommer vi inte att riskera - såklart! Men just nu, vid lunchtid måndag, känns det bättre och alla symtom bleknar en efter en. Hurra!
- Sablar Aedemyggor som det finns gott om här i Thailand och som sticker även på dagtid... 

Sjukhuset var en under av effektivitet. Inte i någon instans tog det mer än tio (10) minuter av bli expierad och det stod på plakat överallt, max 10min! Varför kan den svenska sjukvården inte vara likadan? Kostnaden för besöket var 2 700 baht (ca 600SEK).


Under tiden är allt jobb i full gång och imorgon, om kaptenen är bättre, åker Ambika i sjön igen efter en vecka på landbacken. Då ska Ambika
  • vara vaxar och polerad
  • roderlager och propellerlager vara bytta
  • ha en ny sprayhood och biminins dragskedja vara lagad
  • ha nyslipad och lackad inredning på de skador/repor hon fått till dags dato
  • få nytvättade dynor i salongen som dessutom är mögelbehandlade
Det är högvatten från kl1900 imorgon och då är det mörkt. Det blir till att ta sig ut med "saved track" i den trånga, grävda kanalen alternativt avvakta på en bryggplats till onsdag morgon. Då sätter vi kurs mot Langkawi, Malaysia efter att ha klarerat ut ur landet i Ao Chalong och plånbokens barlast är betydligt lättare :)

 
Tips: Linda, på S/Y Mary af Rövarhamn, har skrivit en intressant artikel om åska för tidningen "Praktiskt Båtägande" (som skrev om Ambika före vi reste iväg 2010). Den kommer antagligen ut i nästa nummer och har med lite om våra eskapader vid blixtnedslagen utanför Vanuatu.
 
 
 
Fin igen!
Nice and shiny after "big" polishing work at Boat Lagoon, Phuket.
 
 
De nya bågarna till sprayhooden är på plats och sidofästena är dragna längre åt sidorna. Får se om det blir mindre vatten i sittbrunnen och mer skydd efter modifieringen. Imorgon är det sagt att tyget ska på. Spännande, tycker vi!
The new arches to the dodger are in place and the side brackets are drawn more to the sides. We'll see if there will be less water in the cockpit and more protection for us in the furure. Tomorrow the fabric will be in place also.
  
 
Boat Lagoon Marina i kvällsljus
Boat Lagoon Marina, Phuket
 
 
 

Collage á la Victor

08dec, Boat Lagoon, Phuket, Thailand
 
 
Resan från Malacka till Phuket kan sammanfattas så här, tycker Victor, och vi håller med! Synd bara att blogg.se skär av bilden från höger.....
The Route från Malacka til Thailands is best summarized in this way, thinks our son Victor, the creator of this collage :)
 
 
Och denna märkliga blomman blir ett minne från Boat Lagoon. 
And this strange flower will be a memory from Boat Lagoon.
 
 

Doing Ambika "Fit for 2013"

05dec, Boat Lagoon Marina & Resort, Phuket, Thailand
 
 
Vi fick en lots ombord som körde Ambika genom den trånga, grävda kanalen som leder in till Boat Lagoon på Phukets östra sida. Dessutom måste man passa tidvattnet för långa tider på dygnet går det inte att komma in alls, inte på flera dagar i sträck ibland... Märkligt ställe att ha en marina kan vi tycka :) Travelliften som lyfte Ambika var mindre än den i Cairns ich vi var tvugna att lossa på akterstaget och hade 15cm till godo till "Rutan", vår vindgenerator som sitter högst upp på targabågen :). Men det gick!

Diversestatus... Pactor modemet har vi inte fått att fungera efter blixtnedslaget, när vi satte in en ny. Man blir ju smått tokig! Viktigt att få igång det så att vi kan använda HF-radion igen till kommunikation via Internet när vi ska ut på Sydafrikaeskapaden nästa år! Elen däremot fungerar hur bra som helst efter de nya batterierna sattes in och vi köpte två nya i tillägg (120Ah/st, AGM), totalt har vi sex konsumtionsbatterier och ett startbatteri. Nu har vi kunnat ha på bägge kylskåpen vilket var tur när vi hade många gäster ombord :) Fluxgatekompassen ska ha kommit till Langkawi så den får vi förhoppningsvis där i mitten av december så att autopiloten blir "world  class" igen.

10-punktslistan: Det är inga skador på roder eller propeller och de nya lagren är ditsatta. Positivt! Propellern och rodret sätts på när vi lyfts upp för sjösättning. Överdraget till jollen är klar och vi valde grå färg. Jollen är nu så grå så man ser den inte när det regnar :) De nya (modifierade) bågarna till sprayhooden är klara och imorgon kommer canvaskillen och tar mått för sprayhooden. Två killar vaxar och polerar för fulla muggar. Lackskadorna inne skall åtgärdas med start imorgon men gelcoatskadorna hinns inte med, tyvärr. Så det är full rulle med vår 10-punktlista.

Tur att vi har våra fina cyklar för det är ganska långa avstånd överallt. Vi bor bra på hotell "Boat Lagoon Resort". Det är jättefint och det känns konstigt att kunna röra sig på 70m2 i svala rum och med en säng så stor att vi knappt hittar varandra :) En pool finns det också men dit har vi inte hunnit ännu.... Vid frukostbuffén trängs vi med 100-tals kinesiska turister, knappt några vita syns till. Det kinesiska undret verkar vara på G.....

 
PS I King's Cup bröt en katamaran (S/Y Hurricane!) av masten, det blåste tydligen hårt. Här, på andra sidan "kullen" där vi är, blåste det inte en millimeter!
 
 
 
Innan vi kom till Boat Lagoon hade vi tvättat all teak i sittbrunnen. Vilken skillnad!
The teak in the cockpit is clean and nice now. But it was hard work :)
 


Lots ombord, konstig känsla för kapten Ödmark :)
Pilot on board on our way to Boat Lagoon Marina, a weird feeling for Captain Ödmark
 
 
Dykare kikar på rätt stålla att sätta strapsen. Trots att Lasse redan märkt ut var de ska vara...
A diver looking for the right spots to put the straps.
 
 
 

Neej! Ta INTE bort vindgeneratorn, det går ändå!!!!!
Noooo! Don´t take the wind generator off, it will work anyway!!! The travel lift is hight enough!

 
 
Jaha, där åkte rodret iväg på flaket...nu känns det ännu mer naket!
Okay, there goes the rudder away... the bearings needs to be changed.


Hur stor kan en säng bli??? Och hur svalt kan ett rum vara...
How big can a bed be...? Our hotel room(s) feels enormous (and cool) after "Ambika living" :D
 
 
 

Många kockar blir en bra...frukost :)
How many chefs does one need for breakfast.....:)
Denna här har vi inte haft nöjet att sänka ner våra lekamen(ar?) ännu :) Men den finns där!
The pool, we have seen it, but not used it - yet 
 
 
 
 
 

Dramatik i Kata Beach

02dec, Ao Chalong, Phuket, Thailand

Vi är glada att vara tillbaka i Ao Chalongs
trygga vik. Vi kom tillbaka hit i störtregn imorse efter vådliga äventyr på Kata Beach (västra Phuket) igår. Ett Kata Beach som vi inte sett sedan slutet av 80-talet då vi semestrade där med Lasses numera stora barn, Hanna och Karolina. Ett Kata Beach som vuxit från två hotell till oräkneliga....

Vi kom fram i allsköns ro till Kata Beach igår vid lunchtid (bara 10nm från Ao Chalong) och kastade ankare. Där låg massor av båtar som ska delta i King´s Cup Regatta och vi var lite nyfika att se dem och känna på stämmningen :) Det gick lite väl stor dyning men så såg vi att det gick "Longtailboats" i skytteltrafik mellan båtarna och stranden. Toppen! Sagt och gjort, vi hissade upp vår egen jolle visslade till oss en "taxibåt" och for in till stranden. En otrolig skicklig kapten gjorde  en vältimad manöver  (en s.k. "Kallebranting") så att alla kom nästan torra iland, trots den höga dyningen.

Kata Beach är mysig och vi beundrade de höga vågorna som bröt mot stranden, flanerade runt lite med gapande munnar över folkmängden och när kvällen kom åt vi en god (och billig) middag på en restaurang vid strandkanten. Det var då vi kom på det! Hur ska vi komma tillbaka till Ambika? Inga taxibåtar i syne och hovmästaren (typ) sa att nej, någon taxibåt finns inte.. Nu började det blixtra och åska i horisonten. Vad göra? Då fick vi syn på två stackars människor som försökte ta sig ut genom den brytande dyningen med sin jolle, utan att lyckas. Lasse sprang dit och sa att vi kunde "hjälpa" dem om de körde ut oss till Ambika på vägen. Jo, det ville de väldigt gärna, Ester och Ian från Kent i England.

Fyra man starka fick vi ut jollen i mörkret genom några tvåmeters brytande sjöar, sjöblöta såklart, men det gick! Snart började vattnet stiga inne i jollen och vi upptäckte att bottenpluggen åkt ur och alla matvaror som de handlat flöt omkring i jollen! Ian hittade proppen till slut och vattnet slutade stiga. Puh! Då brakade helvetet loss med regn, kulingvind, åska och blixtar.. Ester var livrädd och de ville bägge VÄLDIGT gärna komma ombord på Ambika en stund och sänka pulsen. Av med alla kläder och vi virade in oss i badlakan och pratade medan regnet smattrade på Ambika (som just nu var utan sprayhood såklart) och blixtarna lyste upp himlen och åskan mullade. Båtarna började dragga runt oss och flera fick byta ankarplats. I byarna var vinden uppe i stormstyrka. Men Ambika satt fast bra med 40m kätting ute på 12m djupt vatten. Det blev en ovanligt hårdför och långvarig "squall"! Det var Sydvästmonsunens sista suck (hoppas vi).

Ester och Ian hade kommit samma dag till Kata Beach för att segla som crew på en, för dem, okänd 50-fots båt.  Hela den övriga besättningen bodde på hotell och det var meningen att Ian och Ester skulle vakta båten. Så blev det inte utan de stannade kvar ombord på Ambika hela natten och nästa morgon (i regnet) körde de över till "sin" båt. Stackars dem som ska tävla och vara åskrädda i dessa åskans hav. Vi ville bara därifrån och på vägen till Ao Chalong såg vi minst tre båtar som strandat under natten. Vilket öde!
 
Så kan en stilla och lugn dag på havet förbytas till ett "Kaos Grande" :D
 
PS I skrivandes stund skiner solen från en blå himmel igen.
 
 
 

From Google Pics: "on Kata Beach after a day of relentless hammering by strong waves. phuketgazette.net"
Hmmm, the rumour sais that a squall hit Kata Beach at King´s Cup last year also..... 

Det går tydligen hett till på Kata Beach. Vi hörde att sista dagen på King´s Cup förra året var det båtar som strandat också........
 
 
Ian och Ester, glada att vara i trygghet ombord på Ambika. Utanför tjuter det i riggen och åskan mullrar..
Ian and Esther, glad to be safely aboard Ambika. Outside it howls in the rigging and the thunder rumbles..
 
 

Dagen efter; Till vänster en av segelbåtarna som hamnat uppe på stranden.........
The day after; To the left is of the yachts that have ended up on the beach........
 
 
Spökskepp idag, mitt på blanka dagen, på väg till Ao Chalong
Ghost ship in broad daylight, on our way back to Ao Chalong

 

****

Google translate.....an English version, on the behalf of Ester and Ian :) Hope all is well and that you will get fair winds and win the race! Because you´re worth it :)
Many hugs from Lars & erja


We are happy
to be back in Ao Chalong´s safe bay. We came back here in the pouring rain this morning after perilous adventures on Kata Beach (Phuket West) yesterday. A Kata Beach we have not seen since the late 80's when we vacationed there with Lars' children, Hanna and Karolina. A Kata Beach which has grown from two hotels to countless ....

We came in bright sunshine to Kata Beach yesterday lunchtime (just 10nm from Ao Chalong) and cast the anchor. There were lots of boats that will participate in the King's Cup Regatta, and we were a little curious to see them and feel the ambiance :) There was a little too big swell but then we saw the "Longtail Boats" acting taxi boats. Awesome! Said and done, we hoisted our own dinghy and whistled to a "taxi" and went to the beach. An incredible skilful captain made a perfect landing so that all came close to dry to land, despite the high swell.

Kata Beach is cozy and we admired the high waves that broke against the shore, strolling around and when evening came we had a good (and cheap) dinner at a restaurant on the beachfront. That's when we found out: How do we get back to Ambika? No taxis in sight. Now the lightning and thunder was visible in the horizon. What to do? Then we saw two poor people who were trying to get out through the breaking surf with their dinghy, without success. Lasse ran over there and said we could "help" them if they drove us out to Ambika on route. Yes, they agreed happily, Esther and Ian from Kent in England.

We got the dinghy through, in the dark, in some two meter breaking seas, soaked, of course, but it worked! Soon the water began to rise inside the dinghy and we discovered that the bottom plug was knocked out and all the foods that they had bought was floating in the dinghy! Ian found the plug in the end and the water stopped rising. Whew! Then all hell broke loose with rain, gale winds, thunder and lightning .. Esther was terrified and they wanted both VERY much come on board Ambika a moment and lower the heart rate. Off with all the clothes and we wrapped ourselves in towels and talked while the rain pattered on Ambika (which right now was without sprayhood course) and lightning lit up the sky and thunder mulled. The boats began to drag around us and several had to change anchorage. In the gusus, the wind was up in storm strength. But Ambika was  well anchored with 40m chain out on the 12m deep water. It was an unusually hard and long "squall"! It was South West Monsoon´s last breath (we hope).

Esther and Ian had arrived on the same day to Kata Beach to sail as crew on one, for them, unknown 50-foot boat. All the rest of the crew stayed at the hotel and Ian and Esther would guard the boat. That was not what happened, they stayed on board Ambika all night and the next morning (in the rain), they drove over to "their" boat. Poor them to compete and be afraid of thunder in these thunder seas. We just wanted to sail away from there and on the way to Ao Chalong, we saw at least three boats that had stranded during the night. What a fate!

 
So, a quiet and peaceful day at sea can CHANGE to a "chaos grande": D

 

 
 

Äventyrsplan 2013

02dec, Ao Chalong, Phuket, Thailand

 
Det kommer att bli ett spännande år, 2013. Och utmanande! Och spännande! Här är en förhandsvisning på rutten enligt "Plan A". Just nu är vi fyra båtar som planerar att gå till Sydafrika nästa år: Mary af Rövarhamn, Imagine, Solar Planet och vi. Som vi känner till och har pratat med. Således en svensk, en amerikan, en tysk och en finlandssvensk :) och på Mary finns det två små barn med också.Rutt och tidplan ska vi prata mer om med kombattanterna men avsegling i början av mars är vår tänkta tidplan.

Distans 2013 - ca 6.000nm fågelvägen, Thailand - Sydafrika  
...sedan är det bara resten kvar :)
 

Our plan for next year is to go from Phuket to South Africa and leave Thailand in the beginning of March. Three other yachts (we have spoken to) has the same intention: Mary af Rövarhamn, Imagine, Solar Planet. That makes one American, one German and two Swedish vessels.
 
"Plan B" is to go to Madagaskar and the Mozamique channel and to skip Mauritius and Reunion...
 
 
 
Ett titt på kommande pitstops, egenhändigt "lånade" från Googles :D
 
Sri Lanka
 
 
Maldives
 
 
Chagos
No less than a sandal, from wiki:
"Officially part of the British Indian Ocean Terriotory, the Chagos were home to the Chaggossians for more than a century and a half until the UnitedKingdom evicted them in the early 1970s in order to allow the United States to build a military base on Diego Garcia,
 the largest of the Chagos Islands. Since 1971, only the atoll of Diego Garcia is inhabited, and only by military and civilian contracted personnel"....... 
 
 
Mauritius
 
 
Reunion
 
 
Cape Town
 
 

RSS 2.0