Fångna i Nouméa

28apr, Nouméa, New Caledonia
Pos: 22’17S    166’26E

Vilken rivstart! Pang på bara; 11-14ms bidevind/halvvind. Vinden i sig utgjorde inga problem men de höga brytande vågorna från sidan plus brytande korssjö var mindre roliga. I brottsjöarna låg vi ofta med babords reling i sjön surfandes snett nedför i vågskummet. ”Charlie” (autopiloten) var beundransvärd när han rätade upp Ambika  – sakta men säkert. Gång på gång. Andra dygnet, mot natten, surrade vi fast allt för en eventuell ”knock down” för vågorna bröt kraftigt över sittbrunnen, de största var över 5m. Båtar av Ambikas storlek kan slås omkull av en 4m brytande våg om den råkar komma som mest ofördelaktigt. En våg behagade bryta rätt över mig när jag satt vid plottern. Duschen var snabb och intensiv med en volym på kanske 100 liter mycket salt vatten :D

Norfolk Island var bara att glömma och vi satte kurs direkt mot New Caledonia istället. I tre dygn höll det på innan det lättade och blev sedan bara 10ms slör, men mycket mindre och mjuka vågor, för att sedan försvagas och slutligen dö ut helt och vi fick gå för motor i över ett dygn…  Väderläget följde vi på gribfiler (via Satcom) väldigt noga, för vi tog en chans när vi stack iväg mellan två djupa lågtryck. Men det gick vägen även om det var urjobbigt i början =D. Vi gjorde i alla fall en snabb passage och 908nm avverkade vi på sex dygn, trots svaga vindar mot slutet.

NÅGON hade förlagt alla kaffefilter så vi fick inget kaffe de tre första dygnen. Abstinensen resulterade i huvudvärk för oss bägge och gjorde de första dygnen än jobbigare. Det brukar vara kaptenen som förlägger saker så gissa vem som kommer att få höra ”kaffefilter” till döddagar :D  Den urgamla burken med reservnäskaffe var helt odrickbar, fy för den lede!

Det var kyligt höstväder när vi lämnade Opua, NZ. Redan efter 2 dygn hade temperaturen stigit och vattnet var djupblått igen och 26,3 grader mot 21,9. Inte särskilt mycket liv syntes till förutom några häftiga albatrosser som hade samma rutt som vi i några dagar samt krockade en flygfisk med Lasses hand. Efter 3 dygn kunde vi skippa fliesunderställ, mössa, halsduk och täcke. Den 4:e dagen var vi i tropikerna. Den 6:e dagen var det 30,2 i havet och vi pustade i värmen. Från en klimatzon till en annan på bara FYRA DYGNS segling, fantastiskt märkligt.

New Caledonia är en fransk koloni. Vi är i EU! Det lär vara fint här i huvudstaden Nouméa och öarna öster om huvudön (Loyalty Islands) lär ska vara fantastiska. Hela kommande etapp, ända upp till Thailand, ser vi jättemycket fram emot med massor av underbara, orörda platser och med korta seglingsetapper, bara några hundra nm som mest (om man bortser sträckan från Torres Strait till Darwin).


Fågna här i Nouméa. När vi skulle klarera in fick vi till livs att "Immigrations" hade stängt och skulle vara stängda till på onsdag - i fyra dagar! Men om vi sticker igen, sa Lasse... Nej, det gick inte för alla skeppspapperna hade marinan lagt beslag på tills Immigration var klara... Så, ergo, det är bara att vänta (vi som har SÅ bråttom :).Jag fick utstå mycket spe av maken när jag köpte glasögion med lampa i (för kvällsläsning) på båtmässan hemma. Gissa vem som ser ut som en alien varje natt nu!!!
--
Reading googles with head lights! A great invention if you want to read in the dark, in the cockpit... but one look like an alien while wearing them :)

 


Ännu en Grtibfil på väg... eller var det bloggande...
--
Yet another Grib forecast on it´s way... using the Satcom or SSBLite stel efter x antal timmar på deck. Kul att se dessa krabater igen!!
--
A little stiff maybe but it´s nice to meet them again!Bästa boken på länge:
”En Fri Röst” av Ayaan Hirsi Ali är en otroligt bra bok, skriven av en fantastisk och insiktsfull kvinna från Somalia. Innehållet ger oss massor av tillfällen till diskussioner och funderingar över vissa (många) tingens ordning, bland oss människor här på jorden. Med denna bok som underlag undrar man hur framtiden, i ett längre perspektiv, kommer att bli??
--
Read it! You won´t regret it! Vive La France (eller hur det stavas). Fast New Caledonia är mycket mindre "modernt" än övriga franska kolonier vi varit på (och det är ganska många nu). Och dyrt! En cappuchino kostar 65SEK, mycket dyrare är allt än i t.ex NZ!!
--
Back to France. But New Caledonia is not as modern as other Fransh colonies we have visited on route. And it´s expensive, a cappochino costs over 10 USD!!


Fisketur i Bay of Islands

21apr, Opua, NZ


Sista natten med gänget kändes det som när vi for iväg med Elisabeth, Kyle och Victoria på en fisketur i det vackra Bay of Islands här utanför Opua. Det var lite mulet och det känns att hösten är här när vi lämnade bryggan och åkte iväg. Vi ankrade på 30m djup, just där Snappers skulle befinna sig längs botten och vi fiskade, och fiskade, och fiskade... Till slut tappade vi räkningen på hur många fiskar som fiskades :) 

Just innan vi begav oss till ankringsplatsen i Paradise Bay stannade vi vid 70m djup och fiskade lite till och då fick Kyle upp Jättesnappern på ca 8kg. Lyckan var fullkomlig! Som om inte detta var nog bröt solen igenom och vi fick en fantastisk kväll men grillad Snapper, rå Travelli och med massor av gott torrt vitt vin från Nya Zeeland, kan man ha det bättre...

Nästa morgon parkerade vi oss på 30m igen och fick upp ett antal firrar till. Det finns HUR MYCKET som helst, det är ett jättekskafferi med fiskt därute! Kyle hade "a busy day at the office" för han var dessutom den som rensade all fisk vi fick upp = ca 20st! En superhelg fick vi och glada i hågen for "gästerna" iväg hem igen.

***

Lågtrycken avlöser varandra här och det verkar aldrig bli riktigt läge att segla iväg... så nu struntar vi i det och släpper förtöjningarna i morgon och drar iväg mot Norfolk Island. Om vi inte kan gå in där (det går bara när det är lugnt väder och ingen dyning) så får vi helt enkelt fortsätta till New Caledonia, över 900nm från Opua. Vi har ändrat vår rutt och kommer inte att gå till Fiji, det blir för tajt (se på kartan nedan). Immigration och customs har vi bokat tid med kl.0900 och efter att ha tankat tax free fuel drar vi och önskar oss "fair winds" för överfarten!

Vi hörs och syns från Norfolk Island (hoppas vi) annars New Caledonia!


Sammanfattande videoklipp om fisketuren :P
http://www.youtube.com/watch?v=vpAr-0Fm6nw&feature=g-upl&context=G2538ef8AUAAAAAAAAAAFishing BIG Snappers! We had a wonderful time fishing in the Bay of Islands!

***
En karta över planen vidare.
--
This map shows our plans from here to Darwin. We´ll leave Opua tomorrow, 22nd of April!
The Sky is The Limit !!

18apr, Kerikeri, Northland, NZ


Vi hade hyrt en bil för att kika på norra NZ och sluthandla. Döm om min förvåning när Lasse stannade vid den lilla flygplatsen i Kerikeri, vid "Sky Dive Zone". Hmmmm. Vid det laget hade jag ju pratat så mycket (i flera år faktiskt) att det skulle jag göra, fallskärmshoppa! Lite chicken att backa ut nu och inte kunde jag vara sämre än Lasse som gjorde det tillsammans med Uffe för många herrans år sedan... OK! Det var kanske fullbokat... inte det! Ja, då var det bara att bita ihop och genomföra äventyret. LITE vådligare än rutshbanor och lekplatser...

Två kineser och jag packade in oss tillsammans med våra respektive instruktörer i den lilla enmotoriga Cessnan som skulle ta oss upp till 12 000 fot. Det var HELT PACKAT i planet och piloten såg ut som om han just slutat gymnasiet... hur skulle detta sluta. Planet steg i 20min, över molnen. Det pirrade i hela kroppen. Väl uppe på rätt höjd öppnades den lilla plastskjutdörren och den första kinesen kastades ut och nästa på tur var "yours sincerely"! Vet inte hur jag benglade ut benen över kanten och satt på randen till avgrunden....

...och så PUFF, ut i rymden i fritt fall! Himmel och pannkaka! Vilken grej! Efter 40 sekunder drog Ryan (min ihopbundne instruktör) i fallskärmen och vi for upp i rymden som kastade ur en katapult.. WOW! Så singlade vi stilla och lugnt ner på jorden, utom då Ryan fick för sig att testa branta höger- och vänstersvängar med fallskärmen.... men ner kom vi till slut och landade på mjukdelarna. Ett lagom stort blåmärke kommer nog att bli minnet utöver alla intryck som tävlar om utrymmet i huvudet!

Vilket avskedsminne från Nya Zeeland, tack Lasse!


..nedan följer några bilder och en video (länk till YouTube) för den som vågar =D
http://www.youtube.com/watch?v=pJZ7ddL7qS8&feature=youtu.be


Getting dressed for the occasion...


Yes, I have read and signed the document that states that in case of my death, etc. etc.....Point Of No Return! The aircraft has allready set off, up in the air...THE SENSATION WAS GREAT! But a bit scary!
(200km/h headwind does help one to get a wrinkel free complexion :)..but after the initial chock it felt better :)Allmost back on earth, thank you Lord!I bloody made it !!!!!!!!! It's over, PUUUH!Meet "my" pilot (no 2), Josh! His father is an airline Captain in Cathay Pacific.Here is the LINK to "erja skydive NZ" on YouTube - enjoy!
http://www.youtube.com/watch?v=pJZ7ddL7qS8&feature=youtu.beBay of Islands

18apr, Opua, NZ


Det kändes lite"ovant" att lämna Whangarei men skönt att komma ut från floden och ut till HAVET!! Dofterna, färgerna, sjöfåglarna... underbart! Första etappen på ca 30nm gick till Tutukaka, en skyddad vik för alla vindar utom i en tio graders vinkel ren ostlig, för då kommer vind OCH dyning rakt in.

Det blev mörkerangöring (vi dröjde lite för länge med att starta upp Yanne (motorn) och vips kom mörkret ikapp oss. Inloppet mellan klipporna var bara ca 30m, fast där fanns en belyst enslinje att gå på... det gick bra och vi ankrade i godan ro och åt middag. Sen kom vinden. Så klart från det enda håll som INTE var bra! Lasse gick ankarvakt nästan hela natten medan jag sov som en gris (sådan mor sådan... =) Det blev en "råddig" natt och vi som var lite ringrostiga fick ett hårdhänt uppvaknande.

Ingen mening att ligga kvar, upp med ankaret och upp med segel. Nästa etapp var ytterigare 40nm norrut. Skvalpsjö. 7-8ms slör. Ulkiga. Det brukar vi inte vara.. men på eftermiddagen kunde vi till sist kasta ankaret i en underskön vik i Bay of Islands; Paradise Bay på Urupukapuka Island. Stilla. Vi låg så nära strandkanten att vi kunde höra alla konstiga fågelläten ifrån buschen, en naturupplevelse i sig.

På morgonen var viken spegelblank och sandstranden pockade på besök. Vi tog jollen och paddlade in och gick en fin promenad till öns topp och fick en makalöst fin utsikt över de gröna, taggiga, dramatiska och samtidigt pastorala öarna. Det är ganska sent på säsongen här så det är inte så många båtar ute - ingen trängsel om man säger så :)

Motvilligt styrde vi kosan de sista 10nm in till marinan i Opua. Känner oss som frustande galopphästar som väntar på startskottet. Nu VILL vi iväg norrut till söderhavsöarna igen! Men först måste vi göra en genomgång till av Charlie (autopiloten) som inte uppfört sig väl sedan vi bytte packning i hydralkolven. Charlie är ett "no-go-item" så det är bara till att fixa!
Vid Cape Brett hälsar kapten Ödmark artigt på sin hustru....  :)
--
Cape Brett, it´s beautiful but cold :)Ambika ligger till ro i viken, en underbar morgon!
--
It´s allmost like the Pacific Islands.. Paradise Bay, Urupukapuka island, Bay of IslandsNya Zeeländarna är fantastiska. Överallt har de grävt och röjt för stigar och gjort så att även ogenomtränglig busch blir tillgänglig, på svåra klippassager bygger de trappor! Man förstår att vildmarksliv är deras favoritsysselsättning..
--
There are trails everywhere and the sights are awesome, to say the least.


Urupukapuka island har många djupa vikar med perfekta ankringsplatser i sand och turkost vatten.
--
The picture speaks for itself, right?


Vy från buschstigen..
--
View från the buschtrack......nu slutade Internet fungera... mer bilder kommer :)

Off we go!!!

14apr, Town Basin, Whangarei, NZ

När vi trodde att vi var klara och bara skulle testa genuan innan vi åker iväg så hände det... svirveln till genuafurlen har gått sönder; ett lager kärvar så det håller vi att byta nu. Enkelt verkade det först och en ny svirvel skickades snabbt med leverans från Auckland. Men så går det som det ofta går; en skruv har fastnat i trumman och går inte att få upp... Riggaren har nu åkt iväg (för tredje gången) för att hämta verktyg för att få loss skruven... man blir så trött.

Till sist var jag så trött på datorer så det var MYCKET nära att de hamnade i sjön - allihop! Den äldsta hade vi givit bort för nu hade vi ju datorer så det räckte... Trodde vi. Jag slet mitt hår för att få in navigationsmjukvara och sjökort i någon av dem. Mac var sämst. Men till sist, med hjälp av killen på Internetkafeét (som fick in Cmap) och snäll båtgranne (Connor på "Tucan" som fick in OpenCPN), bägge i Lasse pyttelilla ACER med XP. PUH, det var i sista sekunden =D
- Det är ju inte roligt att vara mitt ute på havet med bara ett elektroniskt sjökort (som kan fallera) och pappersjökort har vi ju inte alls.

Det är färdigprovianterat och en YOUGURTmaskin(!) är inköpt. WOW! Man köper en billig typ termos och x antal påsar med yougurtpulver i olika smaker. Sedan är det bara att blanda pulvret med vatten och låta stå 8 timmar i termosen och VIPS har man jättegod yougurt!!!!

Igår var vi bjudna till S/Y Niña, en gammal skönhet från 1928 som Lasses kollegas (Lars Mydland) farfar seglat över atlanten när den var helt nybyggd. Värdinnan/ägarinnan Rosemary bjöd på middag, båtvisning och Niñas historia, spännande. Massor med stormar har de varit ute för och när de varit en säsong i Grekland var det så torrt så att man kunde se genom springorna i bordläggningen! Inget kylskåp, ingen autopilot, etc. Verkar lite väl spännande för undertecknade...

Ja, nu har vi varit på STORA avskedsfesten! Festen för alla seglare i Whangarei och över etthundra deltog. Kul men sorgligt när man vet att vissa ser man antagligen aldrig mer!

Som kronan på verket så kom Elisabeth med sina två tjejkompisar på besök och ljudnivån steg till x antal decibel, en perfekt avslutning på Whangareivistelsen :P

Imorgon seglar vi iväg med förlig vind mot Opua, med en uppgraderad Ambika och med avsevärt lättare barlast i plånboken =)
Jag vill slå ett slag för denna tingest, en yougurtmaskin med tillbehör (1kg färdig yougurt i mitten!). Varför finns de inte i Sverige...eller gör de??
--
A fantastic invention, a Yougurtmaker. I have never seen one before.... now we have yougurt for breakfast, lunch AND dinner :)Grrrr!!!!!!!!!!!!
--
I can never be friends with these objects. We bought a new Mac and does it do the thing? NO it doesen't!Följdaktligen har vi fått investera i denna typ av litteratur...
--
Consequently we had to invest in this kind of litterature...
Amy, vid grillen, fixade en förfest med alla som följts åt över stilla havet. En urmysig kväll med grillning och gitarrspel (igen).
--
One evenening we had a high-spirited BBQ night at the marina..Handlat och klart, bara att kasta loss imorgon vid högvatten.
--
Provisioned and ready to go again!Niña i all sin prakt! Hon är inte bara vacker, hon har vunnit Fastenet Race och flera andra tävlingar under årens lopp!
--
This is Nina, a beautiful ship built 1928 and she has won Fastenet Race and a lot of races around the world since.Rosemary, värdinnan i full färd med att laga middag ombord. Jättegott blev det!
--
This is our hostess, Rosemary, who served a tasty dinner and told us stories about Niña. Vilken trevlig kväll det blev med massor av seglingsromantik ombord på Niña!
--
The "ambiance" in an old ship can never be replaced in the new floating plastic containers that we call boats now a days.. :)Maoridans avslutade avskedfestkvällen. Om jag hinner ska jag lägga upp en video så ni får höra...
--
Hakka and other Maori songs and dances concluded the Great Farewell Party today!Lasse kunde bara inte låta bli att testa lekplatsen, tom på barn och i skydd av mörkret ;P
--
But Lars could not let be, he just had to test the playground... (and then he felt sick all the way home).


Avslutningsvis denna afton kom tre eleganta damer ombord. Detta är en ganska ovanlig syn numera...
--
Then three ladys came omboard... as one might see. 


Här är de, en rödhårig ryska, en svarthårig vietnamesiska och en blond svenska =D. Polarna från plugget i Auckland.
--
Lars's niece (blond) came to say hallo together with her russian (redhead) and her vietnamese (black-haired) friends, who had never sat foot on a boat (of any kind) before!!!!!!!!!
Glad Påsk!

06apr, Whangarei, NZ


Så har regnvädret och stormen äntligen dragit förbi och ikväll, långfredag, är det ett "avskedparty" i marinan för alla oss som träffats och umgåtts över Stilla Havet. Nu skiljs många vägar åt. Majoriteten ämnar segla upp till söderhavsöarna igen och sedan återvända hit eller gå till Australien när orkansäsongen börjar. Några få gör som vi, fortsätter upp mot Thailand och ytterligare några stycken sträcker direkt över till Sydafrika... Så ikväll är det nostalgiafton och säkert många löften om att hålla kontakten...


Dagarna har ändå gått fort
med pyssel inomhus, installera allsköns program i nya datorn, med allt vad det inneburit i form av %¤*##/". Ändå har jag misslyckats med de viktigaste grejerna för den nya datorn är "för modern" och klarar inte ladda ner programfunktioner för segling (som inte alltid är så moderna). 

Vi har också lyft alla durkar och gått igenom båtens innehåll invändigt... vi är "ready to go"! Nu önskar vi oss ljumma sydliga vindar och troligtvis bär det av i början på nästa vecka till Bay of Islands - äntligen! Hoppas vi kan segla med Elisabeth och Kyle där!
Glad Påsk!!
Gissa vems äggkopp som är vems :D
--
Happy Easter!!Nya grå bimitoppen är just uppsatt liksom sittbrunnsbordet med ny teak på, såå fint det är nu!
--
The old and ugly bimini has been replaced by a new one and it looks great! We are indeed ready to go!Storm på nordön

03apr, Whangarei, Town Basin Marina


Vi sjösatte i regn och rusk men det är skönt att vi hann - idag är det full storm och kraftigt regn. Vågorna ute vid kusten är 8m!!! Till och med här uppe i floden gungar båtarna i den överfulla marinan.. Det blev städning av båt och vi hann precis hämta överdragen till dynorna innan regnet kom. 

Vi hade hoppats komma iväg norrut till Bay of Islands på långfredagen och få sällskap av gastarna, och tillika fiskeexperterna, Elisabeth och Kyle... men det ser ut som om vi måste vänta till efter påsk. Den nya biminitoppen är inte klar och inte heller snickaren som tillverkar lite estetik- och bekämlighetshöjande småprylar; t.ex. nåtat teak på sittbrunnsbordet. Hujedamej vad fin Ambika ska bli =D
Här är utsikt i stormen. På andra sidan marinan ligger fina skonaren Niña (byggd 1928) och även hon rister i vindbyarna..
--
Storm in Northland but we are in shelter in Town Basin Marina in Whangarei. Feels good!

Vi satte upp jollen till skydd för vinden och regnet som kommer bakifrån.. tyvärr kommer trästockar och grenar framifrån, uppfrån floden. Vi är omringade :)
--
The dingy is covering us from the wind and rain... partly at least...Det enda tyget som överhuvudtaget var att tänka på var "stjärntyget" trots att det fanns säkert över 50 tyger att välja mellan (har inte samma smak som Kiwisarna). Men det blir bra, det är ju bara avtagbart överdrag på dynorna...
--
New covers to the upholstry is done... the Star kind ;PTest av videoklipp

01apr, Dockland 5, Whangarei


Igår blev alla varvsgäster bjudna på BBQ i en av "hangarerna". Solen hade precis kommit fram efter en mulen och grådisig dag. Alla var på gott humör :D


Charlie, ägaren, hade kokat massor av Green Lip Mussels som vi doppade i hans goda vitlökssås (gjord på smält smör, massor av pressad vitlök och lite salt), MUMS!! Sedan grillades det korv, get, biff och kyckling. Alla lät sig väl smaka. Drickat fick vi ha med själva och på nattkröken kom gitarr och munspel fram. Hur mysigt kan det bli!

Imorgon, måndag, ska Ambika sjösättas!! Underbart för det är inte kul att diska på toaletten...

Provar att lägga upp en video på gitarrspelet, Connor och Dave in action.
Massor av Green Lip Mussels.... Mmmmmmm!
--
Plenty of "likes" for the Green Lip Mussels, served at Dockland 5's BBQ yesterday.
Alla lät sig väl smaka... och stämmning blev allt högre medan innhållet i vinflaskorna blev lägre :)
--
Yummi!RSS 2.0