Fiskarfänge & Julafton

25dec, Auckland

Vilken dag! Da´n före dopparedagen åkte vi ut med Ambika på fiskarfänge. Fiskarna nappade så det stod härliga till och efter en hel dag på havet hade killarna fått upp 15 Redsnappers och en John Dory. En Kingfish, en liten haj och x antal mindre Redsnappers fick glida ner i havet igen =)

Julafton hemma hos Kyle och Elisabeth bjöd på glögg, kola, knäck, skinka, gravad lax, snaps..... hela konkadongen, till och med Kalle Anka :) Som grädde på moset fick vi ännu en julafton! Den 25dec firar Nya Zeeländarna jul så då körde vi igång igen - med BBQ denna gång!!Vilken intensitet! Blicken blev virrig...
--
A fishingtrip in the bay...


Kyle drog upp en supergod John Dory. Gissa om han var nöjd!
--
Kyle got a nice John Dory. It tasted excellent!


Många Redsnappers blev det :) Mmmmmmm
--
Many Redsnappers got caught. Yummi!


...alla dessa firrar skulle förstås rensas...
--
A girl has to do what a girl has to do :)


Myspys i köket på Julafton!
--
Christmas in the kitchen.


Tomten var jättesöt i år!
--
Cute Santa Claus they have in NZ!


En riktigt glad Jul blev det och släkten växte =)
--
En Very Merry Christmas in all respects!!!God Jul & Gott Nytt År

21dec 2011, Auckland, Westhaven Marina


Julstök i Auckland
Vi har det bra här! En bra och annorlunda jul! Solen skiner och vi sitter i sittbrunnen och äter färska scallops och "snapper" som Kyle fiskat. Massor av segelbåtar (onsdagssegling?) glider förbi med besättningar inklädda tomteskrud. En tomte sitter t.o.m. uppe masten...

Imorgon ska vi ut i gryningen och fiska, Kyle kommer kl 0500 och lär oss hur man fångar fina fiskar!!!!!!
Inte nog med det, han lär oss hur man ska tillreda dem också =)

Examen i Auckland

19dec, Whangarei


Vilken upplevelse att se hur en universitetsexamen går till här. 1000-tals elever och lärare paraderade uppför huvudgatan (som polisen hade stängt av) i ackompanjemang av en levande säckpipsorkester! Sedan fick man beskåda tal och utdelning av diplom i det vackra "Civic Center" som ser ut som ett gammalt operahus.

Nu är Elisabeth utexaminerad "Bachelor of Internationa Hospitality Management". Mamma Lena och hela släkten är så stolta! Det firades på diverse fina restauranger med mycket skumpa =)

Dagen därpå en visit hos Kellys Taltons fina undervattenvärld där de största attraktionerna var pingviner och hajar!

Nu ska vi kasta loss och segla söderut från Whangarei till Auckland (ca 3 dagar) för att fira jul hemma hos Elisabeth och hennes Kyle.Stolt Elisabeth klädd i den formella dräkten för hennes examen. Dräkterna är smyckade i olika tillbehör för olika fakulteter.
--
Lars´s syster Lenas daughter graduated from The University of Auckland.Säckpipeorkester blockerade hela huvudgatan i Auckland :)
--
A big time event :)


Så här vacker kan man också vara. Undrar just vilken fakultet detta var :)
--
Nice dress, don´t you think!Begeistrad familj tittar på..
--
The family...Och så de lustiga pingvinerna!
--
And the day after, at the Kelly Taltons, we admired the funny Penguins :)Tillbaka i Whangarei

14dec, Whangarei

Nobelpriset i litteratur vanns av Uffe... NÄSTAN i alla fall! Men Uffes dotter Alice har en morfar som heter Tranströmer och Uffes bägge döttrar (Alice och Joanna) fick vara med på nobelprisutdelningen. Johanna fick vara med på "balen" också... finns bara en sak att säga; Just det, WOW i kubik! Uffe själv satt på ett motellrum på NZ (i regnet) och fick vara med via sms-kontakt med barnen :)

Vi har sett riktiga, levande Kiwis! Alltså inte Nya Zeeländare, som ju kallas för Kiwis, utan djuret Kiwi. Det var ett lustigt djur nästan lika stor som en fotboll som jagar mat på nätterna och sover på dagarna. Med deras långa näbb rotade de i jorden efter ätbart. Utrotningshotat och charmig, men inte vacker precis =)

Vi har sett världens (?) klaraste källa med över 60m sikt och promerat på världens längsta sandrev, "Farewell Spit", gått över en strid flod på en hängbro, vi besökte också en guldgrävarby och åkte med ett äkta ånglok. Killarna var lyriska! På Nya Zeeland ska man tydligen göra fysiska aktiviteter, helst sådana som man egentligen inte vågar göra! Det tog vi "ad notam" och kastade oss ut ... i halsbrytande fart..... se mer av vårt rafflande äventyr nedan!

När man inte slår halvt ihjäl sig så ska man prova viner. Massor av vingårdar finns att besöka och goda viner att smaka. Vi fick tid (!) att besöka en (1) vingård, Trinty Hill, och fick oss en lektion i vinets underbara resa från gröda till flaska. Jättetrevligt och lärorikt för oss barbarer som ännu inte hunnit bli vinkännare (bara vindrickare). De exporterar sitt vin till Europa, prova om det finns hemma för deras röda Syrah, Chardonnay och deras bubbel var supergott liksom deras "Port Style Wine"!!!

Otroligt vackert landskap! Inte tu tal om det! Vi har åkt 360 mil på 10 dagar (mest på Sydön) och njutit i fulla muggar.. Att hyra en husbil här är ju klockrent och det finns massor att se och göra!

Enda smolken var att vi hade en värmare som inte fungerade och en AC som måste vara på när det regnade för att inte frontrutan skulle imma igen. DÅ VAR DET KALLT! Dessutom regnade det in i bilen så jag satt med fötterna i stor vattenpöl långa stunder, hmmm. Fast Uffe säger att vi hyrde inte en bil, utan en Ford!

Nu är vi "hemma i Whangarei igen och, tillsammans med andra skandinaver här, blivit bjudna på Lucia hos vår hamnkapten "Sharron" som bott i Sverige (Kalmar) i 12 år. Jättemysigt med Luciatåg, glögg, hembakade pepparkakor och lussebullar. Hela kittet!

Julen närmar sig och vi tänkte segla söderut mot Auckland... men regnet det bara öser ner och prognosen en vecka framåt ser inte lysande ut precis!!! Det har inte regnat så mycket i NZ den här årstiden på 100 ÅR och Nelson (där vi var för några dagar sedan) har drabbats av översvämmningar och människor får evakuera deras hem =(
Ur led är...Rött steck ut, blått hem. 360 mil!
--
Red line is our way down and blue up again, 3600km!Världens klaraste källvatten finns på NZ, i Pupu Springs
--
The visibility is over 60m in this spring!


Kiwi bird!"Farewell Spit", världens längsta sandrev. Tyvärr gör valarna navigeringsmissar ibland och strandar här..
--
This is the longest sand reef in the world, the "Farewell Spit".


Där kunde man se "Blue Bottles", små maneter som också strandat. 5-10cm långa bara, men bränns gör de!
--
Stranded "Blue Bottles" everywhere on the beach.....och så deras underbart goda gröna, stora musslor!
--
...as well as the fantastic green mussles that tastes so good!


Oootroligt vackert! Bara sand och hav så långt ögat nådde.
--
Very beautiful! Just sand and the sea as far as you could see.Bäää! Får fanns överallt förstås. Fast nog har de mycket kor också + lite hjortar, lamadjur och strutsar som de föder upp.
--
Sheep everywhere, of course! But also lots of cows!


Här är en fågel vars stjärt ser ut som en solfjäder.
--
Big birds and small birds.. this is a small one!


Vinprovning, det var kul och gott. Vi köpte så att vi kan njuta i jul :)
--
Wine tasting and we can sincerely recommend Trinity Hills products. Quality wines from Hawke´s Bay that they export to Europe and all over the world...Saantaa Luuciia, Saantaa Luciaaaa... Väldigt stämningfullt och inte ett öga var torrt!
--
A Swedish Lucia tradition. Our Harbour captain, Sharron, invited us to the event, very atmospheric!


==================================================================
Så till våra fruktansvärda kamper - i ett med naturen. Nedan följer en serie bilder från våra riskabla äventyr på NZ! Håll i hatten ungdomar =)
--
Below some pictures that shows some of our thrilling adventures in NZ!!
==================================================================Först ett mycket farligt moment i fas ett. Så farligt att det strängt måste övervakas!
--
First a very difficult phase. It must be surveilled by proffessionals!Sedan, med dödsförakt kastas vi ut över bassängkanten (fast först fastnar jag med... ja ni förstår nog :)
--
After that we decided to try the super dangerous "Mega Pool Jump"...... ni ser att man måste tryckutjämna annars sprängs trummhinnorna!
--
... as you can see one has to do active "pressurizing"... or else...Jag hade nätt och jämt kommit undan när Uffe dimper ner. Lite missbedömning där, men vi klarade oss helskinnade..
--
A small misjudgement - Ulf allmost crasched with undersigned... but we made it!


Lasse ska alltid vara värst, han provade den farliga BACKTURN rutsch!!!... men fastnade med axlarna i första försöket!
--
Lars tryed the more daring and famous "BACKTURN pitch" - but got stuck (claimes he has too wide shoulders)......men till sist gick det bra och även han överlevde närkontakten med vattnet!
--
... finally he made it - and survived =)


...men blir ju sååå törstig efter dessa överjordiska ansträngningar..
--
These activities makes you very, very thirsty :)


...alltid vara värst.....
--
See above =)


NZ Sydön, forts.

08dec, Nelson

Ja, vi överlevde ett jordskalv på 5,7 på Richterskalan i Picton (epicentrum var i Cooks Strait som vi just passerat med färjan!!). Samma tur hade inte Christchurch. De hade två skalv och den sista gjorde så att 288 personer miste livet i augusti och massor av gamla byggnader raserade i centrum. När vi kom dit var stora delar av staden fortfarande avstängda men de hade byggt upp ett ”temporärt” centrum för commerce med hjälp av kinesiska containers. Tufft gjort och häftigt!

Natten tillbringade vi i Akaroa en liten by utanför Chistchurch. Vägen dit var av typ ”serpentin” och var slingrig och smal, uppför höga berg och ner i dalarna. Akaroa ärd den enda franska bosättningen på NZ! En molnig dag förbyttes i kväll som blev supertrevlig när vi åt färska pilgrimsmusslor och gröna musslor i vitlök på den lokala krogen vid waterfront… mmmmmm!!!

Vi åkte över bergskedjan, Arthurs pass, över till västkusten där Greymouth var första stoppet, följt av flera andra små städer norrut längst kusten. Vi hade inte tur med vädret så det lade lite sordin på stämningen.. men trots det satt vi bara med gapande munnar och beundrade den otroliga naturen. Vilket fantastiskt land! Idag gick vi över floden Buller via en hängbro och nu är vi installerade på ett motell i Nelson på sydöns nordkust och SOLEN skiner igen :D


Imorgon ska vi besöka Farewell Spit, en lång (världens längsta) sandbank och njuta av kusten här innan vi tar färjan tillbaka till Nordön.Sorgligt att se och försöka förstå; Jordbävning. En hel innerstad i Christchurch förstörd. Alla byggnader är så skadade att de måste rivas. Människor döda...
--
So sad to realize the disaster in Christchurch, following the latest earthquake!Men vi hittade en "ambassadör" som berättade att kommersen börjat igen tack vare en hel stad av containers nu agerar som fräcka affärsbutiker.
--
The downtown area has lots of containers - smaschingly painted - as a temporary shopping center. We met a "ambassador" who told us.Det ska va' gött å leva... Uffe och Lasse i Hamner Springs och njuter (!) i det varma källvattnet från vulkanerna.
--
Ulf and Lars enjoying (!) the varm spring water in Hamner Springs.En Kea papegoja krävde att få någonting att äta :) Det fick hon (eller han). Ett äpple smakade gott!
--
A Kea parrot demanding food in Arthurs Pass in the mountains =)Fantastiska stenstränder i Greymouth på västkusten...
--
Great stone beaches in Greymouth.....ett gammalt men väl fungerande ånglok tuffade in i djungeln till gruldgruvan i Shantytown...
--
An old steam train took us through the djungel to the gold mining site in Shantytown..Pancake Rocks i Punakaiki. Man vet inte hur dessa fomationer bildats. Ett mysterium helt enkelt :)
--
Fantastic Pancake Rocks in Punakaiki. They are incredible!Enorma men farliga stränder i Karamea med hemska undervattenströmmar. Bad förbjudet!
--
The long but dangerous beach of Karamea, with strong under water current!!Vi tog en "promenad" över floden Buller, halvägs genom bergspasset från västkusten :)
--
We took a "walk" over the river Buller. It was great fun :)


´
Och så över bergen igen för att komma till sydöns sykust. Nelson nästa!
--
Over the mountains again. Next stop is Nelson on the north coast of the Soutg Island. It wouldn't hurt with a little sunskine...


NZ - med bil från nordön till sydön

04dec, Hanmer Springs

Först körde vi ner i racerfart med vår hyrda gamla Ford till Auckland för att träffa syster Lena och hennes Elisabeth som snart ska ta examen i Auckland, där hon studerat i flera år. Efter en mysig lunch fortsatte vi till Taupo där vi övernattade på ett (obskyrt) motellrum. Tidigt nästa morgon fortsatte vi i samma racertfart till Wellington för att ta färjan över till Picton på Sydön. Om vi hinner se något? Neeej, inte ännu :)....

När vi tog färjan över från Wellington på nordön till Picton på sydön var det strålande sol. I sista minuten hann vi med färjan och hade en fin kryssning på 3tim genom Cooks Strait och Marbourough Sound. Väldigt spektakultärt och fantastiskt vackert. Idag regnar och regnar och regnar det.... men vi kan ändå njuta av landskapet och nu är vi på ett ställe med heta källor som vi ska bada i imorgon. Vi har bott på olika motellrum för B&B har inte funnits där vi behöver dem. Hoppas det kommer framöver...

Vi hade jordbävning igår! Hela motellrummet i Picton skakade och vi öppnade snabbt dörren för att inte bli inlåsta!! Herregud! Grannen, som också gick ut, sa att nu kommer det säkert 10 efterskalv... men det gjorde det inte tack-o-lov! Bara för några månader sedan var det jordbävningar här på Sydön och många människor dog, särskilt i Christchurch (dit vi ska imorgon).

***

PS. Näst sista kvällen i Whangarei hade vi en Sundowner på norska, otroligt vackra segelbåten Jenny och då vi gäster skulle gå hem, hittade inte Kåre sina skor. Alla sex letade och letade... Länge! Slutligen utropade Kåre "där är de ju!"... Skorna satt på Lasse som såg ut som en fågelholk... Behövde han ett par snygga skinnskor istället för sina gamla gummicrox tro =D??
Kärt återseende mellan syster och bror :)
--
A get together on the other side of the world between sister Lena and brother Lars :)Lenas dotter Elisabeth bor och trivs bra i Auckland.
--
Lenas daughter Elisabeth, living in NZ, giving the camera a nice smile!


Nordöns höga berg, 2700m över havet. Ett skidcentra på vintern.
--
North Islands mountains, 2700m high. A ski resort in the winther.


Marlboroug Sounds, South Island, inloppet.
--
The Marlborgough Sounds. Very narrow and dramatic.Queen Charlotte Sound...Uffe och jag njuter av all ögonfägnad...
--
Ulf and me smiling to the camera...


Uffe & Lasse har lite olika mening om vad som ligger var :)
--
Ulf and Lars having different opinions...Bra torkväder idag - under uppehållet i regnet förstås =)
--
Nice and dry weather today - in between the showers, that is!Massor av sälkolonier på ostsidan av sydön. Är jag söt eller vad och magen är full av god fisk :)
--
Lots of seals along the east coast of the south island. So sweet!Regn, regn, och åter regn...
--
Rain, rain and then some more rain...Ja, det går fort ibland :)
--
Yes, we are here allready =)

Jobb, jobb, jobb...

01dec, Whangarei


Ska vi satsa på nytt storsegel eller laga det gamla orginalseglet... genakern ska minskas ner 1m och genuan ses över. Värmaren ska lagas och antennen till GPS:en ska fixas... den nya grillen testas och ojojoj, vad det är mycket att stå i :)

En ny gast, Uffe, har dykt upp och han lyser som en sol som vanligt :D. Än mer lyste han och Lasse när de fick sällskap av två vackra damer på Thairestaurangen där vi åt middag idag. Syster Lena stannar några dagar hos sin dotter Elisabeth som bor i Auckland innan hon "joinar oss".

Imorgon drar vi på landcruising till Sydön. Vi har hyrt en bil och ska bo på B&B på vägen. Spännande!Fiskebåten (en av tre) ska ut på jobb, det finns massor av fisk att hämta!
--
It´s Sunday evening and some people has to go to work. There is a lot of fish to catch!


Town Basin Marina by night..Nya gasolgrillen testades med gott resultat. Grillad korv och färsk sparris stod på menyn ;P
--
We bought a new BBQ grill and it past the test. The meal tested perfect ;P


Segelmakare Pelle Pettersson (just det, svensk såklart :) ska hjälpa oss med översyn av seglen.
--
Sailmaker Pelle Pettersson (a Swede of course) is mending our sails... perhaps we'll buy a new mainsail..


Uffe har landat och ser ganska så nöjd ut efter en brakmiddag på Thairestaurangen :D
--
A new crew member has arrived, Uffe, and he looks quite happy beside the "scandal beauties" :)

RSS 2.0