Förberedelser!

30nov, Ao Po, Phuket, Thailand

 
Ambika är naken. Sprayhoodkillarna kom och mätte upp rostfria rör till den nya och modifierade sprayhooden och tog med sig de gamla bågarna. Killen som ska sy sprayhooden vet inte när den blir klar för alla har hektiska tider nu när King's Cup Regatta börjar (www.kingscup.com), ett stort evenemang här i seglingsthailand. Imorgon får vi vår jolle omklädd och på måndag ska Ambika upp på land och få nya roderlager och nya proppellerexellager. Skönt att få de tunga detaljer klara innan vi åker hem efter jul.
 
Ambika är fin. I alla fall teaken i sittbrunnen, jisses så smutsigt det var! Det var nog ingen bra idé att använda rapsolja när allt kommer kring (jo, det gjorde vi, i brist på annat :). Nu ska vi prova att inte ha olja alls. Skam den som ger sig. När vi kommer hem vet vi säkert den bästa metoden :D
 
Ambika vill segla. Nu börjar nordostmonsunen äntligen komma igång med mer vind, torrare klimat och mindre regn. Det finns de som hävdar att vattnet också blir klarare när nordostmonsunen är igång. Det låter lovande! Annars går allt sin gilla gång och de största motgångarna vi har haft är att äggulorna gick sönder imorse när jag stekte frukost. Bägge två!

På söndag är det första advent redan....

 
Känns konstigt utan sprayhood. Beneteau´s design är f.ö. urusel. Vattnet (regn/vågor) förs in genom "tampöppningen" och torr unden sprayhooden är man INTE om det regnar eller vågorna bryter över däck.. 
We have a lot of work to do while in Thailand. It feels strange without the sprayhood. A new is about to be done :) Beneteau's design is lousy. The water (rain / waves) is comes in through the "rope opening" below the sprayhood!:(
 
 
Just det! Nya skor igen. Kolla in Crox nya produkter. Ursköna och som små (nåja) karameller. I gummi! Perfekt för en fåfäng seglare som ska in och ut i en blöt jolle :)
That's it! New shoes again. Check out Crox new products. Perfect for a vain sailors to get in and out in a wet dinghy :)Värre var det med köp av ny baddräkt. Bikini är inte att tänka på längre..... Thaillands sortiment (läs storlekar) var väl inte helt optimalt för mig.
It was worse with the purchase of a new swimsuit (bikini is not to think of anymore) ..... No such luck!
 


Två prinsessor på väg till en skönhetstävling. De är ju som små dockor men vad grymt att ställa till dem när de är så små!!
Two princesses on their way to a beauty contest. They're like little dolls but how cruel........
 
 
En på bar i Phuket namngiven efter en populär sånggrupp. Vilken?
A bar named after a popular pop group. Which? 
 
 
I förrgår hittade vi en trevlig ankring och gjorde lite snäckfynd på stranden som vimlade av...
The day before yesterday we found a nice anchorage that swarmed of ... 

 
krabbor med ögonen på skaft :)
crabs. These were having a feast :)
 
 
Igår kom regnet farande lagom till midagstid. Det går på några minuter från sol till en svart himmel. Detta är Ao Po Grand Marina och det finns segelbåtar här också :)
It takes a few minutes from when the the sun shines, to turn into a black sky with thunder. This is the Ao Po Grand Marina and there are sailboats here too :) 
 
 
Till sist; lite ögonfröjd. Det ser ut som blomman glöder... otroligt vackert!
Finally, a little eye-catcher. It looks like the flower glows ... incredibly beautiful

Koh Phi Phi Don

25nov, Ao Chalong, Phuket, Thailand
 
Nu är vi helt ensamna igen (och ca 10kg tyngre - minst :). Alla våra glada gastronomgastar har åkt hem och båtvännerna har skingrats för vinden. En del har rest hem/bort, andra deltar i sailmalaysiarallyt, några har tagit upp sina skepp på varv för reparationer, etc. 

Mycket mat har det blivit senaste tiden och vinet har flödat... men nu är det stopp och belägg ett tag. En riktig LHCF-kur skulle nog bättra på situationen. Har läst Kostdoktorns bok "Matrevolutionen" och blivit inspirerad... (tack Marie!)

 
Vi har just varit på Phi Phi Island och av tsunamin syns det knappt ett spår men vi kan inte låta bli att tänka på det som hände här en fasansfull dag 2004..... Phi Phi drabbades hårt!

Ön är sagolikt vacker. Turismen flödar. Båtlast efter båtlast med människor från Phuket och Krabi kommer hit på dagsbesök förutom alla de som bor på hotell här. Ambika rullar och far i svallvågorna från de moderna racerbåtarna och en och annan vilsen longtailboat. Rart somnar vi på ena örat medan den andra vaggas av discomusiken från land. Vi drömmer om de häftiga "firedancers" som vi såg häromkvällen leka med elden.


Tiden fram till jul tänkte vi göra Ambika redo för nästa, lite tuffa etapp, till Sydafrika. Tack vare Ulf på Roxy har vi fått värdefulla kontakter på duktiga hantverkare här i Thailand. Den 3dec ska vi upp på land i "Boat Lagoon", Phuket. Då är det jobb som gäller :) Vi har varit där och rekat. Det är en stor fin marina och det renaste varvet vi någonsin har sett. Ambikas 10-punktslista er ut så här:
  1. Byte av roderlager
  2. Byte av propellerlager
  3. Vaxa och polera hela Ambika
  4. Låta sy överdrag till jollen
  5. Ny och modifierad sprayhood
  6. Solskydd över sittbrunnen (det är VARMT här :)
  7. Laga gelcoat skador
  8. Slipa och lacka trappan ner från sittbrunnen
  9. Låta tvätta soffklädseln i salongen 
  10. Nya överdrag till sittdynorna
Det är bara till att kavla upp ärmarna och sätta igång. Imorgon lämnar vi in jollen för "påklädning" av skydd och vi får låna en jolle under tiden. Toppenservice! 

Det blir säkert tid att kajka runt på öarna också, särskilt väster om Phuket skulle vi gärna segla men sydväst monsunen hänger envist kvar så vi avvaktar lite till.


 
Mmmmums! Några killar från byn kom ut med sin longtalboat och sålde nyfångade jätteräkor!! Frästa i den finaste oljan av den allra bästa räkkocken Marie, med JanA:s allra vackraste vitlöks- och chilihack... Den allra bästa avslutningen på resan!
PS läs boken "Delhis vackraste händer" så verkar ovanstående lite mer begripligt :)
Some guys from the village came out with their longtalboat and sold freshly caught prawns! 
 
 
Koh Phi Phi Don är makalöst vacker. Det tycker nog väldigt många, särskilt unga människor, för det var svårt att få plats i gatumyllret :)
Koh Phi Phi Don is insanely beautiful. It seems to me very many, especially young people, thinks so too :)
 
 
Ett skepp kommer lastat...
The boats are crowded with turists to visit the island. A happy crowd :)
 
 
Dyka är tydligen innegrejen att göra. Det fanns säkert ett trettiotal dykfirmor på plats och konkurrensen måste vara stenhård. 
Diving is apparently "thee" thing to do. There are most certainly some thirty odd scuba companies in place and competition must be fierce...
 
 
Mmmmm! Känner ni doften..
Mmmm. The aroma, can you feel it...

 

Thailand

19nov, Ao Nang, Krabi, Thailand

Langkawi, Malaysia till Thailand


Vilken skillnad!
Malaysias högteknologiska ”silicon valley”, Penang, och i övrigt moderna samhälle står i skarp kontrast till livet i Thailands skärgård. I Thailand är det turismen som gäller och den växer tydligen fortfarande lavinartat. Vissa öar som för några år sedan var öde (från turister) är i dag rasslande turistindustrier och extremt högljudda ”longtailboats” överallt, lastade med mer turister. Koh Lipe, ett stenkast norrut från Langkawi, är en sådan ö. På gott och ont såklart. Många Thailändare är som vanligt helt bedårande och vi alla fyra blev förälskade i en servitris på en av restaurangerna i Koh Muk och i de mysiga systrarna Mai och Jaeb som masserade oss på Koh Lanta… hur kan man bara vara så mjuk i sättet (och i kroppen)!!:)

Fördelarna för oss turister är många förstås; vackra öar, de långa stränderna, maten, värmen, människorna, massage, havet, etc, etc… På skuggsidan lurar det tilltagande skräpberget och sikten i havet är nu jättedålig! Inte ens på 5-7m djup ser vi botten på fler ställen i skärgården. Ibland får man en plastpåse i cyklopet och det kan guppa grejer på ytan som man inte vill nämna i en sådan här publik blogg :D. Även nationalparkens stränder, långt ute till havs på vackra Koh Rok Nok, är fulla av skräp!!! Byarna är översvämmade av skräp och på flera av dem finns ingen organiserad hantering. Det som brinner bränns (ibland), resten ligger kvar och skräpar! Undrar hur länge fördelarna överväger om detta fortsätter… time will tell!


Vi besökte fem Thailändska öar på sträckan Langkawi (Malaysia) till Phuket som fågelvägen är ca 120nm. Vi har haft det skönt, dock i början med växlande väder med hotfulla regn och åska involverat. En (1) dag fick vi seglingsvind i hela 40nm, underbart, annars motorgång i stiltje och nu mot slutet mest sol. Vi har klarerat in i Thailand, i Ao Chalong på södra Phuket. Man får lite dispens att ta sig från Malaysia till Phuket, max ca 10 dagar, inte mycket mer. 

Efter proviantering i Ao Chalong, inköp av simkort till telefon och Internet, seglade vi vidare till ”James Bond ön” (Koh Phing Kan) från filmen ”The Man with the Golden Gun”. Filmen är så tråkig så klockorna går baklänges men ön´, vår ankringsplats och hela landskapet i bukten ost om Phuket är fantastiskt häftig. Och det är dagens ”understatement” :D! Nu är vi i turistbrusande Ao Nang och det är massage och seafood på agendan (och kanske en ny klänning eller så :)

Lite grand känner vi nog att Thailand börjar bli "a paradise lost" med massturism och ett hav som inte är så kristallklart längre.... :(

 

PS 
Lasse satte in den nya motorinstrumentpanelen som skickats från Yanmar till Langkawi och den fungerar för första gången sedan ”blixtanfallet”. Full koll på motorvarv och varningsindikatorer :) De sistnämnda slutade fungera en efter en och ånyo var Pantaenius effektiva och snabba och konfirmerade med vändande mail att  blixten med all sannolikhet orsakat skadorna och att försäkringen täckte även detta. Nu saknas bara en fungerande TV samt fluxgatekompassen till autopiloten så är allt tillbaka som innan blixten slog ner.
Koh Lipe, vårt första stopp i Thailand. Var hälsade longtailboats :) På natten MYCKET regn... Den lilla ön har blivit extremt exploaterad på bara några år.
Koh Lipe, our first stop in Thailand. The small island has become extremely exploited in just a few years

 
..men Thailmat är ju alltid Thaimat. GOTT! Det gäller bara att bestämma sig :D
Thaifood, Yummi
 
 
Koh Muk var en trevlig ö, lite "lagom" expoaterad med en blandning av genuin by och några få restauranger och resorter
Koh Muk was a nice island, not to spoilt by turists, on route from Malaysia to Phuket.
 
 
En liten stund var vi ensamma, sedan välde turisterna in på kanoter paddlade av Thailändska gondoliärer :)
The tourists "flooding" into the caves, with canoes paddled by Thai gondoliers :) 
 
 
En trolsk natur, som tagen ut "Sagan om ringen" och på morgonar och eftermiddagar är det faktiskt tomt på turister, de har åkt hem till sina resorts...Här är Roxy och Ambika på väg till James Bond ön.
A magical landscape, like taken out of "Lord of the Rings" and, in the mornings and afternoons, it is actually empty of tourists, they have gone home to their resorts ... Here is Roxy and us on our way to James Bond Island in the Phang Nga Bay.
 
 
Utsikt från James Bond island
View from James Bond Island
 
 
Tre gånger James Bond, Maud Adams och Britt Ekland från "The Man with the Golden Gun" poserar vant på stranden
Three times James Bond, Maud Adams and Britt Ekland from "The Man with the Golden Gun" posing on the beach :)
 
 
Goda lychefrukter finns att köpa på alla marknader. Mums!
Good Lyche fruits are available everywhere

 


Den Bruna Örnen II

10nov, Langkawi, Malaysia
 
Efter några härliga dagar med fjärilar och mycket mat i Penang seglade vi till Langkawi igen. Återigen stopp på snorkelön för simning med hajar och många andra :D 

Nu har vi klarerat ut ur Malaysia (för 10min sedan) och ska efter fikat segla vidare till Thailand, Koh Lipe, 25nm från Langkawi och sakta segla norrut mot Phuket

 
Mumsig mat på typisk malaysisk "Hawker Stall" där man går och pekar ut små rätter i de omgivande köken. När maten kommer till bordet betalar man. Det är supergott och superbilligt!
Lots of good food at the Malaysian "Hawker Stall"
 
 
Besök på det fina fjärilsmuséet i Penang. Fjärilen som sitter på flickans huvud är samma sort som på bilden nedan..
Visit to the beautiful butterfly museum in Penang. The butterfly sitting on girl's head is the same type as shown below ..
 
fast med utbredda vingar...snacka om kamoflage :)
but here with outstretched wings ... talk about camouflage :)
 
 
Den här blomman (orkidé?) fanns också där. Så vacker!!
This flower (orchid?) was also there. So beautiful! 
 
 
Här är ett vackert (fantom)par. Piro och Otto ska inviga sina nya "Stinger Suits" som ska göra att slipper små sting från pyttemaneter alternativt pyttefiskar.. De var jättenöjda med resultatet :D
Piro and Otto will inaugurate its new "Stinger Suits" that will help them to avoid the sting from the teeny tiny jellyfish or fish .. They were very pleased with the results
 
 
Fullt med fina fiskar och massor av Black-tip-sharks, från små upp till en dryg meter. Koraller var dock ganska tråkiga, bruna... 
Lots of nice fish and lots of black-tip sharks, from small up to a few feet. But the coral was pretty boring...
 
 
I stilla vatten "seglar" vi vidare..
In calm seas we sail further on to Langkawi..
 
 
till Langkawi. Till Den Bruna Örnens ö. Vi stannar till på Langkawi Royal Yacht Club där Otto och Pirjo mönstrar av och tar färjan hem till Penang
The Island of the brown eagle
 
 
Vi fortsätter motsols runt Langkawi och seglar in i "The hole in the wall" som är en djup vik med totalt skydd av höga berg och mangrove träsk
We continue counterclockwise around Langkawi and sail into "The hole in the wall", which is a deep bay with total protection by high mountains and mangroves
 
 
Där tog vi jollen på små kanaler runt mangroven och besökte bl.a. en stor fladdermusgrotta.
There, we took the dinghy in small channels around mangroves and visited a large bat cave.
 
 
En lunch vid "Datay Bay" och tillhörande dopp innan vi seglade vidare mot Telaga Marina och checkade ut ur landet. Bergen i bakgrunden tillhör Thailand :)
A lunch at "Datay Bay" and a dip in the sea before we sailed on towards Telaga Marina and checked out of the country. Mountains in the background belongs to Thailand :)
 

Den Bruna Örnen

02nov, Penang, Malaysia


Motorgång som vanligt i nästan fullständig bleke hela tiden. Svetten bara rinner om oss och till och med urinvånarna tycker det är varmt. Tacka för det! Vid överfarterna får Ambika får ligga och driva ibland medan vi hoppar i sjön (som nu är över 38 grader) för att stoppa blodet från att koka över. Häromdagen regnade det ihållande i flera timmar på kvällen och gissa hur luften blev i salongen när alla luckor var stängda och sex vuxna personer skulle laga mat och äta middag… lämnar fortsättningen till läsarens fantasi :)

Det är ca 70nm mellan Penang och Langkawi och i mitten ligger en liten ö, Payar, som är marinpark med snorkling. Där stannade vi på både dit och hemvägen. En kväll, det var helt bleke, kom fyra valar som simmade och frustade runt Ambika. Deras andhämtning var det enda som bröt tystnaden medan vi andäktigt tittade på skådespelet.

Langkawi, som betyder Den Bruna Örnen, är en skattefri zon och affärerna i Kuah är fulla med traditionella tax free produkter. Ni vet; sprit, cigaretter, choklad, parfym, etc. Efter heavy shopping seglade vi ut och ankrade på olika ställen runt ön som är ganska turistbetonad. Charterplan landade och lyfte med jämna mellanrum fast turistsäsongen har inte nått full kraft ännu. I himlen cirkulerar de bruna örnarna på jakt efter ätbart. Havet är grumligt knallgrönt.

Här träffade vi också de välkända långseglarna Annika och Björn. De har sålt sin fina S/Y Lindisfarne och köpt en ny båt, S/Y Moon för kommande seglingsäventyr till bl.a. Alaska igen. Läs om deras hårda arbete med att få båten i ordning i 38 graders värme och 98 graders luftfuktighet. http://www.sailaround.info/hmnsv.htm

Sedan var det dags att segla tillbaka till Penang och säga ”på återseende” till fyra glada, guldfärgade gastar. Levern har måhända fått sig en liten överdos och magsäckarna har nog expanderat, men det hör ju till en Äkta Svensk Utlands Semester :D

Imorgon kommer nya glada gastar dimpandes ner i Penang; Marie och Jan-A :)

Pulau Payar, en nationalpark som ligger mellan Penang och Langkawi
This is Pulau Payar, a Marin Park between Penang and Langkawi, open för snorkling and shark feeding
 
 
, Påhälsning av fyra frustande valar i den tysta kvällen
Four whales came to visit us here
 
 
Svalkande dopp meddelst röd boll mitt på oceanen (fast det var bara 20-30m djupt hela vägen)
It´s soo (bloody) hot. We had to take a brake and swim in the ocean
 
 
Langkawi skärgård. Vackert! 
Langkawi archipelago is very beautiful! 

 
Langkawi (Den Bruna Örnen) svävade över oss när vi närmade oss land
Langkawi means "The Brown Eagle" and we saw a lot of them circling around the island 
 
 
Landstigning - jolletrip med nästan inget fribord kvar :) Fullt med människor och sopor
Dinghy landing - a trip with almost no freeboard left :)

 
Hmmm, hur ska vi lägga upp strategin... ön är ju jättestor... och var är vi nu?
What´s the strategy... the island is biiig... and where are we now??

 
Det gäller att hålla sig tills man når en för därtill avsedd lokalitet, förstod vi. I alla fall gäller det kossorna!
No pooping here. At least not if you are a cow!
 
 
Sedan var det bara att shoppa loss bland allsköns T-shirts och turistpryttlar. Billigt!
Shopping time! Plenty of T-hirts and other turisty stuff. Cheap!
 
Blää för shopping tycker en del! Man får ju inte ens äta glass här!
Some persons just doesen´t like shopping, while other do indeed :)
 
 
Men efter en öl blir man ju på så gott humör igen :P
But after a beer, everything is forgotten :P
 
 
Dopp i havet från en av de många beacherna. Här är lite selektivt fotande för det är fullt med solstolar och badande turister på denna stranden. :D
The beach is full of sun loungers and bathing tourists (though it´s not visible on this picture :)
 
 
Tillbaka till Penang och storstadscivilisation
Back to Penang, an interesting and fascinating city with many ethnic faces 
 
 
och goa gastar tar avsked från Ambika med personal :D
Crew change in Penang. Bye, bye and Auf Wiedersehen!
 
 

RSS 2.0