Ändrade planer

28aug, Sines

Ingen vind, våra segel slakade och fisken nappade inte vid överfarten från Sesimbra till Sines, Vasco da Gamas födelsestad. Sedan mer vind och en härlig slör. När Lasse checkar in på hamnkontoret lyser lamporna rött när han slår in personnummret och POLISEN TILLKALLAS. Efter kontroll av alla papper är det OK att fortsätta livet; ingen förstår hur Lasses personnummer hamnat i den Portugisiska hamndatorn...
Vi går på jakt efter den sällsynta företeelsen Internetkoppling och nedan är resultatet.


Lissabon - Sesimbra

Vår plan var att åka tåg till Lissabon och rösta. Men för andra dagen i rad (på onsdag) fick vi besök av sjöpolisen som sa att vi inte fick ligga för ankare längre pga fyrverkerier kommande lördag!??? Vi beslöt oss då (lite sura) för att ta båten till Lissabon, 11nm bara. Vi kom till en marina alldeles under ”25aug bron” (den heter så), en kopia på Golden Gate – eller tvärtom. Rakt framför nosen hade vi en gigantisk Jesusstaty, en kopia på Jesusstatyn i Rio – eller tvärtom. Trafiklarmet var fruktansvärt (som 50 getingsvärmar) och samtal var helt uteslutet, som att ligga under The Chicago Loop. Men det gjorde inget för vi skulle på jakt efter Fado-sång  (Portugisisk trängtansballader) och inta rikliga mängder av Vinho Verde (omoget vitt vin) i nöjeskvarteren, samt rösta följande morgon.


Tji fick vi, avseende Fado. Vi irrade omkring i det förmodade nöjeskvarteret som till slut visade sig vara discogatan i marinan – 50m från Ambika. Ingen Fado alltså och discomusiken dånade fram till kl.0430 på morgonen….. (vi orkade bara stuffa till kl.03.30, tror ni på det J?).


Om man ska kunna gnälla på svensk politik (och det gör vi ibland :D) bör man ha röstat och det gjorde vi på Ambassaden – kändes bra! Motion fick vi på kuppen i ett väldigt kuperat och varmt Lissabon. 


Snabbt kastade vi loss efter fullgjort värv och lämnade storstadskakofonin bakom oss och satte segel mot fiskebyn Sesimbra i en maklös slör - bara för att där bli avvisade från marinan (full enligt en otrevlig hamnkapten) och dirigerade att lägga oss på svaj. Det blåser hårt och i början går vi ankarvakt. Utan att besöka byn (och främja deras ekonomi) lägger vi ut, räcker lång näsa och sticker mot Sines. Ha!


 

Nu, eller aldrig! Rumphäng och bukhull ska bort!

Vi har mätt vårt respektive omfång; Lasses midja och min rumpa har, av okänd anledning, exakt samma mått, 100cm!!! Detta manar till kraftinsats för att säkerställa en negativ tillväxt! En inbördes tävling är därför utlyst: Den 1:a i varje månad har vi måttagning och den som har mest negativ tillväxt vinner. Om Lasse vinner får han köpa nya fiskedrag (igen) och om jag vinner får jag köpa ett par nya skor (igen).  Problemet är bara (om man är lite konspiratoriskt lagd) att Lasse kan dra in magen vid mätning och min rumpa är – som den är…


Rakt framför fören på Ambika: Pampigt värre - men vilket oljud! Inflygningen gick rakt över huvudet dessutom :DRakt bakom aktern på Ambika: Lissabons discokvarter som t.om. klarade av att överrösta larmet från bilar, tåg och flygplan, en bravad i sig!


Fantastiska Cascais och Estoril

24aug, Cascais
Idag packade vi in cyklarna i jollen (lite pyssel med det..) och cyklade till Estoril. Helt underbart…. Det är PRECIS vad vi vill av livet just nu! Här är ljuvligt; 30 grader, en lätt bris, flera fina playor, mysig omgivning med vackra hus och trevliga restauranger - solen strålar. Portugal från sin finaste sida!

Vi ligger nu på svaj Cascais nära Lissabon efter en 15tim lugn segling i sol från Figuera da Foz – men tyvärr ingen fiskelycka ännu (trots fina fiskegrejor).  Här ska vi vara några dagar och göra utflykter till Estoril och Lissabon. Fr.o.m. den 26aug får svenskar i utlandet rösta, vilket vi tänker göra på ambassaden i Lissabon (med tåg ca 40min från Cascais).


Lasse får något frånvarande i blicken när vi pratar om Estoril; han minns DC8-tiden (den gamla goda tiden.. det var bättre förr tiden..)  när de bodde på ”Hotell Estoril Sol” för nattstopp innan flighten gick vidare till Rio de Janeiro :D……. Vi avsåg att ta en nostalgi-kvällsdrink på det gamla crewhotellet, men det är RIVET (!!) sedan tre år – ur led är tiden!


Portugals atlantkust exklusive Cascais
Portugal har hittills inte varit helt till sin fördel tycker vi, jämfört med övriga länder vi varit i på färden. Marinorna (som är väldigt få längs atlantkusten) är inte särskilt prisvärda och hamnkaptenerna inte särskilt serviceminded eller språkkunniga, Internet sällsynt. Marinan här i Cascais skulle ha debiterat 53€/dygn (!) vilket är alldeles för ”oprisvärt”, och inget Internet! Byarna/städerna är väl helt OK, särskilt de mysiga, äldre stadskärnorna. De nyare delarna är bebyggda med höga, fyrkantiga lådor till hus. De skulle behöva duktiga stadsarkitekter (som Dick Edin). Havet är kallt (17 grader), restauranger är relativt dyra och människorna är inte särskilt öppna och positiva generellt – inte alls som Skottar och Irländare – och Cash is King, glöm att den moderna världen accepterar kreditkort. Hoppas vi får anledning att ändra uppfattning här i södra ändan av Portugal! Note: Det fick vi!


PS Vi önskar Ålandseskadern lycka till på sitt 31:a varv runt Åland!


Länktips

http://havsvandraren.wordpress.com/
Krister Halvars, som ska mönstra på Ambika för atlantseglingen, har en hemsida för sin egen jorden-runt-segling med sin Arrandir” senare.  Kristers devis är värd att memorera "To arrive wiser than when I left".

www.teamblues.se
Hans Johanssons hemsida om segeltävlingar med sin IMX 40, ”Blues”. Nästa tävling är Tjörn Runt. Hans är en auktoritet i seglingssammanhang och tillika min mammas sambos son (så det så :D).  Kolla de (flera) riktigt spektakulära grundstötningarna på Tjörn Runt 2009! Hans och Ingeborg planerar att mönstra på Ambika nästa år.

www.eskader.nu
Den (vitt) berömda ålandseskadern, grundad för 31 år sedan av flygkaptenerna Göran Almtorp och Bengt Gerby. Lasse tar Time Out i några år :D, efter att ha deltagit i 25 år.

 
Här ligger Ambika stolt på svaj... och vi bara pyser!Vad, är semestrarna redan slut därhemma :O?Prylar, prylar, prylar. Herregud vad jollen är liten......Lasse tycker att fiskarna hånler...


"Plötsligt händer det"!

21aug, Figuera da Foz

Vi for in i dimman! Vi skulle ta oss från Póvoa de Varzim till Aveiro och vidare till Figuera da Foz och det var som att åka i ett glas mjölk, sikten var stundtals knappt 50m och som mest 300m. Om en båt skulle kommit mot oss så hade vi ca 10sek på oss att väja när sikten var som  sämst – gissa om vi hade skarp utkik!

Plötsligt hände det! Plottern,  vår huvudnavigation, går bananas ca 6 nm från vår angöringspunkt.  Plottern visar att båten går med 77 knops fart rakt upp på land. Det var ingen rolig upplevelse. Snabbt upp med back-up systemen. 1) Handburen GPS som Lasse snabbt lägger in relevanta waypoints. Jag går igång med att ladda upp Tsunamis  (elektroniska sjökort) på Petras urgamla dator samt försöker få GPS pucken att integrera med systemet. Efter ca 15min är våra back-up system operationella, PUH! Efter ytterligare ca 2tim och efter ett antal omstarter funkar även plottern. Det var en skarp test av oss och våra system och det gick vägen :D.

PS. Radarn och AIS transpondern fungerade hela tiden och var en otrolig trygghet.

Idag: Dimman ligger fortfarande tät utanför viken där vi ligger (i sol) . 0m sikt rapporteras från vår nästa angöring, så vi avvaktar, oljar teaken i sittbrunnen, tvättar kläder och går en lång promenad på playan fram till en lokal marknad.

Plötsligt händer det (2)! Vi hade 4 riktiga glas-glas (i.s.f plast) för att dricka bubbel i. De var inköpta på Bunge marknad på Fårö när vi hälsade på Gert och Gerd Martinsson, innehavare av Bunge flytfält förra året.”Någon” hade sedan sönder ett av dem och då var det bara 3 kvar.  Idag, på marknaden, hittade vi ett identiskt glas (bara ett)! Snacka om tur.

Imorgon trotsar vi dimman igen för vidare irrfärder söderut – bort från den dimmiga atlantkusten till Algarve! Planerar att gå till Cascais, ca 120 nm.

Extra nyhet!
Vill ni häftiga seglarbilder från Tjörn runt, se Hans Johanssons video på www.teamblues.se

Dimma, dimma & dimma! Men iland är det solsken..Paus i Aveiro. Läs på ölflaskan; hihihi!Figueira da Foz; den dj..a hamnvakten vägrade att låsa upp grinden...Pittporeska hus i fiskebyn Aveiro. Gott bröd har de också!


Póvoa de Varzim (nära Porto)

18aug

Vi är "indimmade"! Man ser knappt vågbrytaren som är 50-60m från Ambika! Men mistluren hör vi sannerligen. Den står på vågbrytarens spets och tjuter - fast det känns som den är inne i båten. Hela natten och höll den också på!!
Fast de kloka finner råd (visst heter det så?); Idag har vi sysslat med "heavy shopping" istället. Sådan shopping som Lasse gillar, lite machostyle. Vi har köpt deep-sea-fishing-gear (inspirerade av alla ganska stora fiskar som hoppar i hamnen). Nu är vi coolare än coolast. Hoppas bara vi får fisk också så småningom :D.

Igår tog vi en tur med metroexpressen till Porto. Resan tog ca 50min över fält med majsodlingar (bördigt här) men annars ganska trista förortsområden. Väl framme i Porto (1,3 milj inv.) var det mysigt. Den gamla stadsdelen hade kajer, restauranger, barer och kaféer och lite turisttjosan. Roliga husfasader gillar de, sådana med badrumkakel på, hmmm.... och vi måste bara köpa en duk till sittbrunnsbordet med Portugisiska tuppar på, on masse. Men man måste nog ta hutt för att sitta länge i dess närhet.

Imorgon far vi vidare nedför kusten - vare det dimma eller ej. Zigenarblodet svallar.Vi tänkte åka guidad busstur,... men avstod och fick motion stället! Pampig stad!Mycket fint att titta på... förutom Lasse förstås :DJo, ungarna hoppar ned från bron! Det är säkert över 15m!!

Uppdaterad besättningsplanering "The Big Picture"

Uppdaterad 17aug10    
2010 Position Besättning När/var
Jun Göta Kanal Elisabeth & Dick Edin, syster Lena, Petra Göta Kanal och Göteborg
Jul Nordsjön    
Jul Norge/Skottland/UK/Irland Totte  Dublin
Aug Biscaya/Spanien Victor, Petra & Kristoffer  Biscaya plus 1v
Sep Spanien/Portugal Marie & Jan-A Holmqvist  Ospec. ca 1v
Okt/Nov Kanarieöarna Dick och Elisabeth Edin Olika Kanarieholmar
Nov Cap Verde/Atlandöverfart Elisabeth Kollstedt, Krister Halvars & ev. Victor Atlantöverfart
Dec Brasilien och/eller Västindien    
2011 Position Besättning När/var
Jan Brasilien och/eller Västindien    
Feb Västindien Eva & Lalle Almtorp  Egen båt 
Feb Västindien Anette och Göran Hägerfeldt  
Mar Brasilien och/eller Västindien Ev. Hans och Ingeborg Johansson eller sep/okt 2011
Apr Brasilien och/eller Västindien    
Maj Panamakanalen Martin Reinholtz, Lalle Almtorp & Totte  
Jun US Westcoast eller Galapagos    


Portugal - here we come!

16aug - Póvoa de Varzim

Efter en lite kyligare dag på havet sitter vi nu (med ett glas vin) i sittbrunnen och dryftar vart vi ska fara härnäst. Vi har seglat 60 nm i 12 m/s slör med bara genoan uppe, så vi har haft gott om tid att fundera.. se resultatet nedan.

Att stanna och bada var det inte tal om - plötsligt var det bara 14 grader i vattnet, BRRRR! Vad hände?
Vi hoppas starkt på en vändning tills imorgon när vi ska studera denna plats på jorden, som vi trodde var en liten fiskeby, men när vi närmade oss visade det sig ha en skyline som Chicago - jisses!

Återkommer med mer info om gudar och Internetet vill....!!Fantastiska Baiona

15aug - 2 månader efter avsked i Skärgårdsstad!

Vi ligger på svaj utanför Baiona, en stad som får 5 stjärnor (av fem möjliga) av oss. Staden ligger i en stor lagun med fantastiska playor. Alldeles brevid den gamla delen av staden ligger en urgammal borg, som är häftig värre!
Baiona har också två fina marinor och verkar vara spaniorernas favoritplats (á la Visby ++ hemma).

Det var här Columbus landsteg efter att ha upptäckt "den nya världen" 1493. Som minne av detta finns en fullskalig replika av caravellen Pinta; en av Columbus tre skepp. Så pytteliten den är.... med dagens mått mätt (skrovlängd 22,75m).

Gamla sta´n sjuder av kvällsliv och vi åt på en jättetrevlig restaurang igår (calamares, tortilla och pimientos a la Padre, bröd och flaska vin) för 210 SEK - för oss bägge! Helt OK! Idag köpte jag ett par nya skor (finns plenty här), Lasse säger att jag redan har 18par ombord, men vad gör det?! Dessutom fick jag äntligen (!) tag i ett par skosnören till mina gympadojor - och de är illgröna!!

Imorse, när vi åt frukost i sittbrunnen, fick vi kaffet i vrångstrupen. Ett stort plan siktade på oss och nästan kolliderade med oss! Det visade sig vara en vattenbombare som hämtade vatten i viken minst 20 ggr, alldeles brevid oss :D. Den, och flera helikoptrar, bekämpade en brand på andra sidan berget. Vilket skådespel!!

Annars har vi det tufft; tack vare Luther har vi putsat allt rostfritt idag - det tog säkert 30min :). Under detta lyckades Lasse med konststycket att spola sig själv överbord (utan flytväst Marie-Louise) och det visade sig att han verkligen är osänkbar! Han höll på att tvåla in sittbrunnsdurken när både han och hinken försvann i djupet - men han flöt upp igen - dock utan solglasögon!
Från Baionas borg, med vy över ett litet paradis vi varmt kan rekommendera!Pinta, som ville bevisa att världen inte var platt. Så otroligt liten...Akta vår och grannens mast!!Baiona by night! Sååå mysigt!

Status teknik på Ambika

15aug

Ström
Solan (solpanelerna, 260W) och Rutan (Rutland 913, vindgeneratorn, 90W) gör ett bra jobb. Vi har inte behövt använda Yanne (Yanmarmortorn) för att ladda batterierna :D. Efter 2 dygn har vi fortfarande 81% kapacitet (530 AH) på morgonen. Vi räknar med att Solan laddar upp batterierna under dagen.
So far - väldigt positivt!!

Kommunikation - Vår huvudvärk :( 
VHF antennet har trasslat sedan start och är nu utbytt mot en ny (Victor i masten). Den bärbara och vattentäta VHF:en har varit till stor glädje i sittbrunnen (eller Cockpit som vi numera säger..), dels för kommunikation med hamnar (de flesta vill att man ropar upp innan man går in) samt kommunikation med fartyg som ropat upp oss tack vare AIS:en.

HF
:en - det STORA sorgebarnet! I Inverness hade vi en radiotekniker ombord en hel dag och allt fungerade bra - i 2 dygn!! Sedan la antennatunern av. Förmodligen är det ett kabelbrott... The story continues...

Satcom
(Iridium 9555). Fantastisk, vi kan ringa när vi vill, vart vi vill samt sända SMS (men det kostar skjortan). Om ni vill SMS:a oss (billigt) måste ni gå via Telemars hemsida: http://messaging.iridium.com. Vårt nummer är
+881631657192. Problemet med Satcommen är att vi inte kan ladda ner väderfiler pga USB-kabelproblem..

Navigation
Raymarin E80 med Avionic Gold Charts är en fantastisk maskin! När man väl lärt sig den; i vårt tycke väl komplicerad att använda om man ska utnyttja alla finesser. T.ex. finns alla strömmar och tidvatten inlagda för samtliga hamnar, aktuell tid på dygnet och med animeringsprogram (slut med att slå i olika tabeller!).

Backup system (vi har inga papperskort)
Nummer 1: 2st PC med nedladdade Tsunamiskort med GPS-puck börjar fungera hyfsat på datorerna med XP, men är fortfarande kasst med Windows 7.
Nummer 2: Handburen GPS med hamnbok med angöringskoordinater fungerar klanderfritt

Radar: Ett fantastisk hjälpmedel i dimma och i kombination med AIS. De flesta fiskefartyg och segelbåtar saknar AIS med kan lätt upptäckas tack vare radarn (vi testade detta en dag med 50m sikt i 4 timmar).

Båten
Mycket positivt! Ambika är absolut tät, inte en droppe vatten inne i båten. Värmaren är bra att ha även här, för att torka ur (vattentemeraturen i Atlanten är mellan 15-18 grader). Båten är designad för att segla på öppna bogar och undanvind, vilket är PRECIS vad vi tänker göra!
Diseltankarna på 440lit har inneburit att vi endast tankat 2 ggr sedan vi lämnat Skärgårsstad för 2 månader sedan (idag fulltankat). Det har varit mer motorgång än vi förväntat oss pga av stiltje.

Vigo

13aug
Kl 0400 väckning i morse och Victor och Petra satt av i taxi mot flygplatsen. Vad tomt det blev och vad lite chips det går åt :O.
I förrgår (från Camariñas till Muros) hade vi riktig tjocka, sikt max 50m och massor med fiske- och andra båtar i närheten. AIS och radarn var ovärderliga liksom Petras blås i mistluren. Efter 4 timmar släppte dimman och solen stekte igen. Lite spännande var det!
Vi ska nu sätta segel mot Bayona och sedan vidare mot Portugal. Underbart varmt och med vinden i ryggen - äntligen!Nu börjar det lika något...... och då måste barnen hem till plugget!La Costa de la Muerte

11aug
Vi har lämnat La Coruña och seglat (i nära stiltje) nedför Dödens Kust. Nu är det precis som vi trodde att det skulle vara - soligt och skönt och med genakern fylld av varma smekande vindar...
Nu är vi i Camariñas, en liten fiskeby som vi landade i igår kväll. Baren som vi åt på igår var SÄMST! Maten var urusel och tjejen (möjligtvis var hon en man) visste nog inte var service är. Jag fick maten sist - just innan vi tänkte sticka och den var ännu sämre än sämt. Gissa om hon fick dricks.
Det är ett hårt liv att segla jorden runt :D!Grenakern fylld av varma vindar.....längst La Costa de la Muerte.Camariñas är en ganska pittoresk by, men......ibland är det lite rufft på sjön, särskilt efter besök i baren!

Victor uppe i masten - dj....a VHF-antenn!!Lasse tittar på antennkablar med kikaren och ger (skriker) instruktioner till Victor..På stadsvandringen träffade vi två Kelter, you know who..Nu har Christoffer lämnat skeppet, vi saknar honom! Från La Coruña ska vi sakta ta oss via några fiskebyar till Vigo där Victor och Petra mönstrar av.

Biscaya 495nm, Kinsale - La Coruña

06aug, La Coruña
NU är det äntligen sol och palmerna vajar (!) framför fören på Ambika, otroligt men sant :D. Vi ÄR verkligen i Spanien. Visserligen läser vi att Galicia är "the wet corner of Spain, weather similar to southern England" men vi kan vittna om att det är helt fel! Solen brassar.

Vilken fantastisk segling! Det tog 3 dygn och 3 timmar, dvs nästan ett helt dygn snabbare än beräknat. Visserligen var det kallt och gungigt och mörkt som en säck på nätterna och fuktikt (våta dimmbankar avlöste varandra) och molnigt och... men vi loggar 7 knop i SNITT de första 2 dygnen - då förstår ni att det gick FORT - hela tiden! Halvvind till bidevind, samma bog hela tiden, mellan 7-11 m/s. Ibland kikade solen fram också!

Natten delades upp i vakter, från 22-02, 02-06 och 06-09. Det funkade bra men alla var trötta när vi kom fram (utom jag som fick frivakt på nätterna för att jag är så snygg... nejdå, för att jag ansvarade för mat- och runt-omkring-servicen.)

Vi såg ett gäng delfiner, det var fler än 103 stycken, som korsade vår väg, troligtvis på jakt efter ett fiskstimm. Tro oss, det var en häftig syn där de hoppade, studsade och dök under båten och fortsatte på andra sidan.... WOW!

Det var 4 600m (!) djupt under kölen när jag såg min första livs levande VAL. Bara en jättelång rygg ca 30-50m från Ambika och som korsade vår track. Tack och lov landade den inte på båten!!!!

Marinan vi ligger i är fräsch och alla faciliteter finns inom räckhåll. La Coruña verkar vara mycket större än den lilla fiskeby vi föreställt oss. Det är mera i storlek Göteborg (ja, vi ska läsa på bättre..). Nu fixar vi med Ambika, hon ska tvättas ren från saltvatten, skot som slitits ska bytas, det ska städas inuti och kläder tvättas. Jobb, jobb, jobb - men snart ska vi ta paus och dricka San Miguel och äta tapas på byn!!!

Ps. Christoffer hälsar till mamma med pussar och bedyranden att flytvästen har varit på!
Lite kylslaget kan man tycka.. Gott med blåbärssoppa!Mäktigt att se!!!Nu lämnar vi regnet. Irländska flaggan halas.......och upp med solens flagga, den spanska.AIS-transpondern var ovärdeligt hjälpmedel (särskilt på natten) och flera stora fartyg i 1000fots-klassen kallade upp oss och bekräftade att de skulle väja för lilla oss. Här går det undan!
23,5 grader i vattnet, Petra doppar tårna.La Coruña och Torres des Hercules, världens äldsta fyr i drift.FRAMME tre dygn senare. Firas med en magnumflaska Pol Roger. Tack Göran Kriström!

Mot Spanien - och solen!

02aug
Seglingen från Dublin till Kinsale (söder om Cork) gick finfint. Kanonbra segelvindar ända fram till in på morgontimmarna, sedan motvind och stiltje. Det tog oss knappt 30 timmar och var 173 nm. Underbart lätt (och roligt) när vi var flera som bl.a kunde ta pass på natten. Heja starka ungdomar med härlig humor!! 

Det var regatta och stort pådrag i Kinsale (ett seglarmecka) igår med musik och livat på sta´n. Vi åt en god middag på The Spaniard som Ted (en pilotkollega) rekommenderat. Vi kan rekommendera både Kinsale och The Spaniard till alla, även icke seglartokiga!

Nu SKA vi till solen! Vi har just bunkrat och stuvat klart för våra 4 dygn över Biscaya (väldigt mycket chips blev det när ungarna handlade :D). Lasse har gjort motorservice med olje- och filterbyte och dränerat bränslesystemet. Vi har gjort iordning för spinnakersegling med dubbla spinnakerbommar (som vi nu hoppas få användning för).
Just nu regnar det (!!) och är vindstilla (!!!) men prognosen ser väldigt bra ut med stort högtryck över hela Biscaya, måtte det hålla :D!Härlig segling mot KinsaleVi skulle ju till värmen i Spanien (Christoffers kommentar)...Yvonne and Henry; The beautiful glasses has allready come in handy :DGrabbarna bus vid den skyddade hamnen i Kinsale


RSS 2.0