"Plötsligt händer det"!

21aug, Figuera da Foz

Vi for in i dimman! Vi skulle ta oss från Póvoa de Varzim till Aveiro och vidare till Figuera da Foz och det var som att åka i ett glas mjölk, sikten var stundtals knappt 50m och som mest 300m. Om en båt skulle kommit mot oss så hade vi ca 10sek på oss att väja när sikten var som  sämst – gissa om vi hade skarp utkik!

Plötsligt hände det! Plottern,  vår huvudnavigation, går bananas ca 6 nm från vår angöringspunkt.  Plottern visar att båten går med 77 knops fart rakt upp på land. Det var ingen rolig upplevelse. Snabbt upp med back-up systemen. 1) Handburen GPS som Lasse snabbt lägger in relevanta waypoints. Jag går igång med att ladda upp Tsunamis  (elektroniska sjökort) på Petras urgamla dator samt försöker få GPS pucken att integrera med systemet. Efter ca 15min är våra back-up system operationella, PUH! Efter ytterligare ca 2tim och efter ett antal omstarter funkar även plottern. Det var en skarp test av oss och våra system och det gick vägen :D.

PS. Radarn och AIS transpondern fungerade hela tiden och var en otrolig trygghet.

Idag: Dimman ligger fortfarande tät utanför viken där vi ligger (i sol) . 0m sikt rapporteras från vår nästa angöring, så vi avvaktar, oljar teaken i sittbrunnen, tvättar kläder och går en lång promenad på playan fram till en lokal marknad.

Plötsligt händer det (2)! Vi hade 4 riktiga glas-glas (i.s.f plast) för att dricka bubbel i. De var inköpta på Bunge marknad på Fårö när vi hälsade på Gert och Gerd Martinsson, innehavare av Bunge flytfält förra året.”Någon” hade sedan sönder ett av dem och då var det bara 3 kvar.  Idag, på marknaden, hittade vi ett identiskt glas (bara ett)! Snacka om tur.

Imorgon trotsar vi dimman igen för vidare irrfärder söderut – bort från den dimmiga atlantkusten till Algarve! Planerar att gå till Cascais, ca 120 nm.

Extra nyhet!
Vill ni häftiga seglarbilder från Tjörn runt, se Hans Johanssons video på www.teamblues.se





Dimma, dimma & dimma! Men iland är det solsken..



Paus i Aveiro. Läs på ölflaskan; hihihi!



Figueira da Foz; den dj..a hamnvakten vägrade att låsa upp grinden...



Pittporeska hus i fiskebyn Aveiro. Gott bröd har de också!


Kommentarer
Postat av: Elisabet K

Måste erkänna lite darr i nerverna när jag läste senaste......bra att ni tränat på det mesta innan atlanten! see ya!

2010-08-22 @ 13:47:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0