Tillbaka i Whangarei

14dec, Whangarei

Nobelpriset i litteratur vanns av Uffe... NÄSTAN i alla fall! Men Uffes dotter Alice har en morfar som heter Tranströmer och Uffes bägge döttrar (Alice och Joanna) fick vara med på nobelprisutdelningen. Johanna fick vara med på "balen" också... finns bara en sak att säga; Just det, WOW i kubik! Uffe själv satt på ett motellrum på NZ (i regnet) och fick vara med via sms-kontakt med barnen :)

Vi har sett riktiga, levande Kiwis! Alltså inte Nya Zeeländare, som ju kallas för Kiwis, utan djuret Kiwi. Det var ett lustigt djur nästan lika stor som en fotboll som jagar mat på nätterna och sover på dagarna. Med deras långa näbb rotade de i jorden efter ätbart. Utrotningshotat och charmig, men inte vacker precis =)

Vi har sett världens (?) klaraste källa med över 60m sikt och promerat på världens längsta sandrev, "Farewell Spit", gått över en strid flod på en hängbro, vi besökte också en guldgrävarby och åkte med ett äkta ånglok. Killarna var lyriska! På Nya Zeeland ska man tydligen göra fysiska aktiviteter, helst sådana som man egentligen inte vågar göra! Det tog vi "ad notam" och kastade oss ut ... i halsbrytande fart..... se mer av vårt rafflande äventyr nedan!

När man inte slår halvt ihjäl sig så ska man prova viner. Massor av vingårdar finns att besöka och goda viner att smaka. Vi fick tid (!) att besöka en (1) vingård, Trinty Hill, och fick oss en lektion i vinets underbara resa från gröda till flaska. Jättetrevligt och lärorikt för oss barbarer som ännu inte hunnit bli vinkännare (bara vindrickare). De exporterar sitt vin till Europa, prova om det finns hemma för deras röda Syrah, Chardonnay och deras bubbel var supergott liksom deras "Port Style Wine"!!!

Otroligt vackert landskap! Inte tu tal om det! Vi har åkt 360 mil på 10 dagar (mest på Sydön) och njutit i fulla muggar.. Att hyra en husbil här är ju klockrent och det finns massor att se och göra!

Enda smolken var att vi hade en värmare som inte fungerade och en AC som måste vara på när det regnade för att inte frontrutan skulle imma igen. DÅ VAR DET KALLT! Dessutom regnade det in i bilen så jag satt med fötterna i stor vattenpöl långa stunder, hmmm. Fast Uffe säger att vi hyrde inte en bil, utan en Ford!

Nu är vi "hemma i Whangarei igen och, tillsammans med andra skandinaver här, blivit bjudna på Lucia hos vår hamnkapten "Sharron" som bott i Sverige (Kalmar) i 12 år. Jättemysigt med Luciatåg, glögg, hembakade pepparkakor och lussebullar. Hela kittet!

Julen närmar sig och vi tänkte segla söderut mot Auckland... men regnet det bara öser ner och prognosen en vecka framåt ser inte lysande ut precis!!! Det har inte regnat så mycket i NZ den här årstiden på 100 ÅR och Nelson (där vi var för några dagar sedan) har drabbats av översvämmningar och människor får evakuera deras hem =(
Ur led är...Rött steck ut, blått hem. 360 mil!
--
Red line is our way down and blue up again, 3600km!Världens klaraste källvatten finns på NZ, i Pupu Springs
--
The visibility is over 60m in this spring!


Kiwi bird!"Farewell Spit", världens längsta sandrev. Tyvärr gör valarna navigeringsmissar ibland och strandar här..
--
This is the longest sand reef in the world, the "Farewell Spit".


Där kunde man se "Blue Bottles", små maneter som också strandat. 5-10cm långa bara, men bränns gör de!
--
Stranded "Blue Bottles" everywhere on the beach.....och så deras underbart goda gröna, stora musslor!
--
...as well as the fantastic green mussles that tastes so good!


Oootroligt vackert! Bara sand och hav så långt ögat nådde.
--
Very beautiful! Just sand and the sea as far as you could see.Bäää! Får fanns överallt förstås. Fast nog har de mycket kor också + lite hjortar, lamadjur och strutsar som de föder upp.
--
Sheep everywhere, of course! But also lots of cows!


Här är en fågel vars stjärt ser ut som en solfjäder.
--
Big birds and small birds.. this is a small one!


Vinprovning, det var kul och gott. Vi köpte så att vi kan njuta i jul :)
--
Wine tasting and we can sincerely recommend Trinity Hills products. Quality wines from Hawke´s Bay that they export to Europe and all over the world...Saantaa Luuciia, Saantaa Luciaaaa... Väldigt stämningfullt och inte ett öga var torrt!
--
A Swedish Lucia tradition. Our Harbour captain, Sharron, invited us to the event, very atmospheric!


==================================================================
Så till våra fruktansvärda kamper - i ett med naturen. Nedan följer en serie bilder från våra riskabla äventyr på NZ! Håll i hatten ungdomar =)
--
Below some pictures that shows some of our thrilling adventures in NZ!!
==================================================================Först ett mycket farligt moment i fas ett. Så farligt att det strängt måste övervakas!
--
First a very difficult phase. It must be surveilled by proffessionals!Sedan, med dödsförakt kastas vi ut över bassängkanten (fast först fastnar jag med... ja ni förstår nog :)
--
After that we decided to try the super dangerous "Mega Pool Jump"...... ni ser att man måste tryckutjämna annars sprängs trummhinnorna!
--
... as you can see one has to do active "pressurizing"... or else...Jag hade nätt och jämt kommit undan när Uffe dimper ner. Lite missbedömning där, men vi klarade oss helskinnade..
--
A small misjudgement - Ulf allmost crasched with undersigned... but we made it!


Lasse ska alltid vara värst, han provade den farliga BACKTURN rutsch!!!... men fastnade med axlarna i första försöket!
--
Lars tryed the more daring and famous "BACKTURN pitch" - but got stuck (claimes he has too wide shoulders)......men till sist gick det bra och även han överlevde närkontakten med vattnet!
--
... finally he made it - and survived =)


...men blir ju sååå törstig efter dessa överjordiska ansträngningar..
--
These activities makes you very, very thirsty :)


...alltid vara värst.....
--
See above =)


Kommentarer
Postat av: Jan-A

Hej

Lika härligt att läsa om ers äventyr varenda gång.

Ni verkar ju ha det hur gott som helst.

Om en vecka drar vi till Björnrike för att fira Jul. Det blir konstigt tomt utan er.

God Jul o Gott Nytt År

Jan-A och Marie

2011-12-15 @ 15:49:43
Postat av: brumse

HAHAHAHAHA ni är galna!

2011-12-15 @ 18:49:47
Postat av: Peter

Hihihihi!!!

Ser kul ut :)

Kiwi'n kanske är deras variant på Skvader'n, då..

Är det hel säkert att det är en fågel???!!!

Som vanligt ser Lasses öl mycket godare ut, än den som serveras här hemma!

Ha en riktigt riktig GOD JUL!!!

//Peter

2011-12-16 @ 10:36:16
Postat av: m.k.holmqvist@hotmail.com

Heeeej,

Jamen här hemma har vi stora gulaktiga fåglar som kommer och försöker hacka sig in mot huset, talgoxar har vi hört att de heter. Ni hör ju på namnet att det rör sig om djur som är oxlika och tycker om fett... Oss??? Mer än det, så har vi dagliga äventyr med ett tåg som går mellan vår hemby till storstan' och man vet aldrig vilka strapatser som väntar... Varje dag är ett äventyr... För övrigt går vi mot en hemlighetsfull period där folk tycks brottas mellan att vara harmoniskt nöjda till att vara mer paniska. Ett intressant fenomen som finns att beskåda här i norr. Vi kommer alldeles snart att förpassa oss till nordligare breddgrader där snön ligger vit och väntar. Där finner vi nästan alla våra vänner boende, ännu en familj sluter upp som säkert vet... I detta vinterlandskap bland renar, sovande björnar och goda vänner firar vi kommande helger... Och om ni tycker att det här äventyret verkar lockande....Kom hem!!! ;0) puss o kram!!

2011-12-16 @ 20:00:43
Postat av: Christer Fosseus

Hej!

Läser din Blogg nästan varje dag med utomordentligt intresse!

Låter som ni har det fint i NZ.

Önskar er båda en God Jul och Gott nytt år!

Ser fram emot nästa etapp

2011-12-16 @ 21:24:20
Postat av: lasse & erja

Hejje alla glada julfirare och tack för hälsningar! Hoppas ni får en riktigt fin, vit jul därhemma med gulfåglar, björnar, renar och jultomtar! Vi tänker på er =) Just nu beskådar vi väderprognosen för att segla till Auckland och fira jul hos Eliabeth (som just tagit sin examen på Aucklands Universitet) och hennes Kyle, men det ser inget vidare ut ;(2011-12-17 @ 10:55:03
Postat av: lasse & erja

Hej Christer, tillika en GOD JUL & GOTT NYTT ÅR till dig! En dag kanske du vill segla med någon etapp :)...

2011-12-17 @ 10:59:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0