Fångna i Nouméa

28apr, Nouméa, New Caledonia
Pos: 22’17S    166’26E

Vilken rivstart! Pang på bara; 11-14ms bidevind/halvvind. Vinden i sig utgjorde inga problem men de höga brytande vågorna från sidan plus brytande korssjö var mindre roliga. I brottsjöarna låg vi ofta med babords reling i sjön surfandes snett nedför i vågskummet. ”Charlie” (autopiloten) var beundransvärd när han rätade upp Ambika  – sakta men säkert. Gång på gång. Andra dygnet, mot natten, surrade vi fast allt för en eventuell ”knock down” för vågorna bröt kraftigt över sittbrunnen, de största var över 5m. Båtar av Ambikas storlek kan slås omkull av en 4m brytande våg om den råkar komma som mest ofördelaktigt. En våg behagade bryta rätt över mig när jag satt vid plottern. Duschen var snabb och intensiv med en volym på kanske 100 liter mycket salt vatten :D

Norfolk Island var bara att glömma och vi satte kurs direkt mot New Caledonia istället. I tre dygn höll det på innan det lättade och blev sedan bara 10ms slör, men mycket mindre och mjuka vågor, för att sedan försvagas och slutligen dö ut helt och vi fick gå för motor i över ett dygn…  Väderläget följde vi på gribfiler (via Satcom) väldigt noga, för vi tog en chans när vi stack iväg mellan två djupa lågtryck. Men det gick vägen även om det var urjobbigt i början =D. Vi gjorde i alla fall en snabb passage och 908nm avverkade vi på sex dygn, trots svaga vindar mot slutet.

NÅGON hade förlagt alla kaffefilter så vi fick inget kaffe de tre första dygnen. Abstinensen resulterade i huvudvärk för oss bägge och gjorde de första dygnen än jobbigare. Det brukar vara kaptenen som förlägger saker så gissa vem som kommer att få höra ”kaffefilter” till döddagar :D  Den urgamla burken med reservnäskaffe var helt odrickbar, fy för den lede!

Det var kyligt höstväder när vi lämnade Opua, NZ. Redan efter 2 dygn hade temperaturen stigit och vattnet var djupblått igen och 26,3 grader mot 21,9. Inte särskilt mycket liv syntes till förutom några häftiga albatrosser som hade samma rutt som vi i några dagar samt krockade en flygfisk med Lasses hand. Efter 3 dygn kunde vi skippa fliesunderställ, mössa, halsduk och täcke. Den 4:e dagen var vi i tropikerna. Den 6:e dagen var det 30,2 i havet och vi pustade i värmen. Från en klimatzon till en annan på bara FYRA DYGNS segling, fantastiskt märkligt.

New Caledonia är en fransk koloni. Vi är i EU! Det lär vara fint här i huvudstaden Nouméa och öarna öster om huvudön (Loyalty Islands) lär ska vara fantastiska. Hela kommande etapp, ända upp till Thailand, ser vi jättemycket fram emot med massor av underbara, orörda platser och med korta seglingsetapper, bara några hundra nm som mest (om man bortser sträckan från Torres Strait till Darwin).


Fågna här i Nouméa. När vi skulle klarera in fick vi till livs att "Immigrations" hade stängt och skulle vara stängda till på onsdag - i fyra dagar! Men om vi sticker igen, sa Lasse... Nej, det gick inte för alla skeppspapperna hade marinan lagt beslag på tills Immigration var klara... Så, ergo, det är bara att vänta (vi som har SÅ bråttom :).



Jag fick utstå mycket spe av maken när jag köpte glasögion med lampa i (för kvällsläsning) på båtmässan hemma. Gissa vem som ser ut som en alien varje natt nu!!!
--
Reading googles with head lights! A great invention if you want to read in the dark, in the cockpit... but one look like an alien while wearing them :)

 


Ännu en Grtibfil på väg... eller var det bloggande...
--
Yet another Grib forecast on it´s way... using the Satcom or SSB



Lite stel efter x antal timmar på deck. Kul att se dessa krabater igen!!
--
A little stiff maybe but it´s nice to meet them again!



Bästa boken på länge:
”En Fri Röst” av Ayaan Hirsi Ali är en otroligt bra bok, skriven av en fantastisk och insiktsfull kvinna från Somalia. Innehållet ger oss massor av tillfällen till diskussioner och funderingar över vissa (många) tingens ordning, bland oss människor här på jorden. Med denna bok som underlag undrar man hur framtiden, i ett längre perspektiv, kommer att bli??
--
Read it! You won´t regret it! 



Vive La France (eller hur det stavas). Fast New Caledonia är mycket mindre "modernt" än övriga franska kolonier vi varit på (och det är ganska många nu). Och dyrt! En cappuchino kostar 65SEK, mycket dyrare är allt än i t.ex NZ!!
--
Back to France. But New Caledonia is not as modern as other Fransh colonies we have visited on route. And it´s expensive, a cappochino costs over 10 USD!!


Kommentarer
Postat av: Lalle

När jag läser om nystarten på er resa hoppas jag att tiden gärna kan få gå fort så att vi snart kan mönstra på i oktober. Njut av värmen. Vi har hittills inte haft det under april på Måsholmen.

Ta väl hand om Ambika och er själva, så kommer drinkblandar- Göran och vi övriga i höst...

Kram

LAL

2012-04-28 @ 08:54:44
Postat av: Marie Holmqvist

Skönt att ni har mark under fötterna ett tag... Våren är i annalkande och vi ser fram emot sommaren, men också hösten då vi tar vid när ovan gäng mönstrar av... Oenighet råder inom familjen vilken vecka det är... Jag är säker, men det finns en till som är lika säker och vi är säkra på olika saker...ja, ni vet hur det är... Må gott/ P&K

2012-04-28 @ 17:49:23
Postat av: lasse & erja

Lalle & Co; Underbart att lapa värme och sol igen, vi läntar ivrigt efter dugliga drinkblandare!! Hoppas bygget fortskrider enligt plan!!

2012-04-29 @ 06:31:17
Postat av: lasse & erja

Marie; Skönt att vara på landbacken i ljuvlig värme igen! Vi hoppas på att njuta av ert sällskap när det passar er under november månad, troligtvis flyger ni då till Kuala Lumpur.. Hör av er på mail om era planer. Hälsa Björnen från oss :)

2012-04-29 @ 06:48:39
Postat av: Mary af Rövarhamn

Skrattar så jag gråter över brillorna. Ni är underbara. Fy fanken vad skönt det ska bli att komma tillbaka till värmen. Bara 17 grader i båten här i Whangarei just nu. Missa inte Ile d' Pins söder om den stora ön. Supernajs. /Linda

2012-04-29 @ 10:00:37
URL: http://www.symary.com
Postat av: lasse & erja

Linda; Lovar att det är HÄRLIGT med värme igen!!!! Släpp förtöjningarna och skynda norrut!!!

2012-04-30 @ 09:43:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0