Sines, sista stoppet före Algarve

30aug, Sines  

Sines (uttalas Sinch, fick vi lära "the hard way") är verkligen en ”urgullig” by. Den ligger vid en väldigt gammal borg, som tillika inrymmer Vasco da Gama Museet (ni vet killen som hann före oss till Indien). Byn består av diverse krokiga och kullerstenbelagda gator, kantade av sådana där blommor som är cerisa eller magentafärgade (stora som träd), torg, kaféer, barer och med låga hus som har stort behov av puts och målarfärg… och det känns bra ända in i själen att gå omkring och bara njuta. Parantes; Ändå bygger vi samhällen och byggnader som är så sterila, könlösa och själslösa. Varför, frågar vi oss, fortsätter man med denna galenskap..... 

Efter cykeltur i staden besöker vi själva museet. Vi hade önskat oss massor av kunskap och det fanns säkert – men inte på annat språk än Portugisiska. Med min gamla haltande spanska kom vi inte så långt… och Lasse kan bara några ord på finska så vi får nog ”Googla” istället. Estetiskt var allt dock väldigt njutbart!

Fragment från Google: "Han gavs i uppdrag av kung Manuel I av Portugal att fullfölja Bartolomeu Diaz försök att finna sjövägen till Indien, och seglade i juli 1497 från Portugal med fyra skepp varav ett hade förråd och de andra tre var specialbyggda på så sätt att de kunde liknas vid flytande reservuppsättningar. Da Gama ankom Indien den 20 maj 1498. Han återkom till Portugal i september 1499."
 

Läst ombord

Är du också lite knäpp? Då kommer även du att få stor behållning och många spontana gapskratt när du läser Jonas Jonassons (!) bok ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.  En helt galen, osannolik och rolig historia (med rötter 1900-tals historia och nutid) med Allan som flydde från ålderdomshemmet. Vi har bägge läst den och skrattar fortfarande åt dråpligheterna. Läs och njut!
Tack till våra exgrannar, Ulla och Tommy, som berikade vårt skeppsbibliotek med detta exemplar!



Vasco da Gama är han som står upp, på piedestalen av granit...



Trevlig middag i Sines med Erland och Maria på S/Y Maria, en Regina 38


Kommentarer
Postat av: Sten Blåsningen

Följer med intresse er resa på bloggen. Snacka om att vara avundsjuk på er situation. Men som sagt /det finns alltid två möjligheter.



Flyg lågt och sakta.

Vännen Sten



Lundberg

2010-09-06 @ 12:46:46
Postat av: Sten Blåsningen

Vem är Lundberg?

Inget jag skrev

Sten

2010-09-06 @ 12:49:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0