We love ”Charlie” på vägen till A, B och C


04apr, Aruba, Netherland
(den västraste av ABC-öarna, Aruba, Bonaire, Curacao i södra Karibien)

Grenada
Jodå, ramen till solpanelerna passade finfint. Nick och grabbarna har gjort ett bra jobb. Det kommer inte att störa utseendet så mycket som vi trodde. OK, då ska vi bara hämta panelerna och sedan kommer Mike och gör eljobbet. Trodde vi ja! Det visar sig att solpanelerna är försenade i MINST en vecka!!! Varför….. Vårt tålamod räcker inte till att stanna kvar utan bestämmer oss för att fixa panelerna på vägen. Det finns en ”Budgetmarine-affär” på varje ABC-ö, så vi sätter hoppet till att någon av dem har panelerna.

Kl. 1500 på måndag. Victor och jag kastar oss in i en taxi för att proviantera för överfarten till Bonaire och Lasse betalar alla räkningar hist och pist samt klarerar ut oss från landet. Off we go! Nu har vi 370nm framför oss…!!

Grenada – Bonaire, 370nm
Överfarten gick väldigt smidigt. Det blåste medvind (plattläns) upp till 16 m/s och stundtals var vågorna ganska höga. Vi hade först stor och full genua, sedan revad stor och spirad genua3. Vi är VÄLDIGT tacksamma för att Charlie (autopiloten) styr, särskilt på nätterna i hög korssjö snett bakifrån, för han är MYCKET bättre än oss på att parera vågorna med minimala roderutslag….. vete f.n hur det går till!! Roligast var delfinerna som vi hade med oss säkert 30min, ett stort stim med stora, busiga rackare. Det syns att de har roligt! Kul också att titta på flygfiskarna som hoppar lite ”happy go lucky” hur som helst, så landar de med en magplask helt okontrollerat :) i någon våg. Överseglingen tog oss knappt 3 dygn och på eftermiddagen den tredje dagen kom vi fram till den låga ön som är Bonaire, som knappt syntes på 5nm avstånd!!

B – som i Bonaire
Så vackert! Knallturkost vatten ända in till trottoarkanten i den lilla staden. Där låg också ett jättelikt kryssningsfartyg (Caribbean Princess) förtöjd  vid en pytteliten brygga. VARMT! Blåsigt! Vi lägger oss på boj bara 30m från huvudgatan (det är förbjudet att ankra här för att inte förstöra korallerna, bredvid alla andra segelbåtar (ca 25) som också ligger här. Vi kastar oss i land (med jollen :)) och snabbt springer vi över till Budget Marina för att höra om de har solpaneler…. Nej, såklart har de inte just de dimensionerna som vi behöver… men de är jättesnälla och hjälper oss att lägga undan ett par som ska komma till Aruba nästa fredag….. Men vi är otåliga och sticker iväg igen, en nattsegling till Curacao! Måtte inte vägen till Curacao gynga så J!

C – som Curacao, 44nm
Ambika hon darra UH, Kränga hit! Ambika hon darra UH, Slänga dit!
Banan inte vänta, så skynda på. Mot Curacao! Låta gyngan gå!
(S6 version av ”Måste vägen till Curacao gynga så?”)

Vi möts i gryningen av en 200m lång gångbro (inte av bananer) som stänger av vägen till marinan. Det blåser som 17. Inga människor syns till men staden ser jättegullig ut, som ett Amsterdam i miniatyr. Efter många rop på VHF:en svarar en röst ”stand-by”. Sedan händer ingenting! Plötsligt öppnas bron och vi möter civilisationens baksida; massor av oljecisterner och stora skrotiga tankers. Inget mysigt alls! Vi lägger till vid marinan som inte alls är en marina utan ett båtvarv! Varvet är stängt p.g.a. helg! Vi kastar loss igen och seglar till en annan marina som ligger 7nm österut igen. Vi lägger till. Här får vi inte heller ligga = privat, men hänvisas till ytterligare en marina lite längre in i den jättelika lagunen. Vi kastar loss och motorar vidare till nästa marina. Vi lägger till och Lasse går till hamnkontoret bara för att mötas av ännu ett nej. Vi är ganska sega nu efter en lång natt tillhavs. Det blåser ännu värre. Vi kastar loss och hittar en vik i lagunen, lägger ut ankaret och tänker VAD SKÖNT! Då börjar grannbåten vifta och meddelar att just där vi ligger blir det snurrvindar, det går inte att ligga där. Vi ignorerar honom och äter frukost (kl.1300) och vilar lite. Då början vi dragga och får ta upp ankaret – IGEN!

Nu är vi rejält less på Curacao. Inte är folk särskilt vänliga heller… Vi får lägga oss mitt i lagunen och det blåser 14 m/s. Inget kul! Men, men! Medan vi begrundar vårt öde dyker ett gäng glada svenska ”ungdomar” upp med sin jolle och bordar Ambika :). Det är gänget på L28:an 28fot.se (kolla www.28fot.se) som vi träffade redan i Farsund i Norge. De har fått motorhaveri och väntar på en ny motor á 90TSEK innan de kan fortsätta sin resa runt jorden… vilken bedrift!! Vi dricker några öl och pratar om vad som hänt, jätteroligt! När de gått beslutar vi oss för att Curacao får vara för oss, nästa morgon drar vi!!

A – som i Aruba, 75nm
Kl.0530 väcker klockan oss. Vi vill vara ute ur lagunen kl0600 för att hinna till Aruba före mörkret faller. Det blir en lång segling i hård vind, nästan plattläns. Vi hissar full stor som vi senare måste reva. Det blir en fantastisk segling som kröns av Victors ”otroliga kamp” med en stor Dorado, strax före angöringen till Aruba. För att få upp den (till slut) måste en balansakt genomföras. Victor kämpar med darrande muskler, Lasse balanserar på badplattformen med huggkroken, jag rattar båten som kränger hit och dit i vågorna (full back ibland) för att stötta fisket. Till sist ger han sig och hamnar i sittbrunnen. Victor är stolt som en tupp!

Med Doradon i tryggt fastbunden fortsätter vi till Oranjestad, huvudstaden på Aruba. I hård vind bakifrån fastnar vi i dyn några meter utanför bryggan. Det tar en stund men till sist kommer vi loss för egen maskin. PUH!!! Vi väljer en annan brygga, mer i lä, som visar sig vara Renaissance Marina (www.renaissancemarina.com) med massor av fina faciliteter som vi får använda; pooler, badturer, etc. Fint som snus! Vi ska bara sova och städa bort allt SALT sedan ska vi bjuda familjen de Vos på Victors fina fisk. De är här på semester och har hyrt en lägenhet i en hel månad, vilken timing!!! 

Har vi tur får vi solpanelerna också, som vi beställt från Bonaire!!! Vem tror på det?



Den nya ramen är på plats (en orgie i rostfritt...)! Nu saknas bara elen.....



Vi drar till Bonaire och badar mitt i staden, i knallturkost vatten. WOW!!


..och fortsätter till Curacao, som har en gullig stad (som vi inte har varit i..).


och en marina (som inte var en marina)... Nej, vi drar vidare mot Aruba


Men först får vi besök av gänget på "28fot.se"


På väg till Aruba drar Victor upp denna bjässen, efter en mäktig kamp :)!

Här ligger vi tryggt medan vindarna viner och palmerna bugar. Har inte sett Aruba ännu, bara bryggan :)!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0