Glädje i Taiohae, Nuku Hiva

17jul

En val sänkte en segelbåt
här vid grannön för 6 dagar sedan. En katamaran råkade ut för det som inte får hända och på en timme hade båten sjunkit! Ryktet ger att ägarna visserligen var lika glada, för de hade en väl tilltagen försäkring (sant??). Vi gjorde i alla fall rätt i att vara livrädda när vi mötte ”vår” jätteval!

Nationaldagen firas hela juli här i Polynesien. Under några kvällar fick vi privilegiet att vara med om danstävlingar mellan byarna. De är måna om sin kultur och sitt språk och det handlade om deras traditionella dans. Helt fantastiskt att se, domarna såg allvarliga ut och nästan inga turister var närvarande. Den glädje och urkraft som strålade ut från grupperna av dansare, ca 30st per grupp; män, kvinnor, unga tjejer och killar. Alla klädda i olika bast/gräs-”kjolar” och huvudbonader. Trummorna var suggestiva och förstärkte känslan, sången var ena stunden ljuv och lockande (liksom kvinnornas vajande höfter och långa hår) och andra stunden våldsam och krigisk (som männens muskler när de spändes under den svettblanka huden)!

Vi gick till kyrkan idag. Det är söndag och vi trotsade regnet och vinden som slet i oss när vi bordade jollen. Vi ska! Basta! Kl.0800 började ceremonin och den vackra sången från församlingen var helt magisk. Alla sjöng med, i kör, och den stora kyrkan (med öppna väggar) hade många besökare. Barn, unga, gamla, män och kvinnor.

Några rader ur en kyrkosång, tänk er dessa mjuka läten i en massiv kör! Det var stort!:
”A ’oko e te Hatu
I ta matou ape ia
A kaóha, a toko mai ’oe
A vai’ei mai te pohu’e ananu”

Här lever religionen med människorna och de verkar ha en mer förlåtande syn på allt, jämfört med vår stränga lutheranska syn och våra ”moderna” värderingar. Här är barnen många och verkar mycket älskade med mycket fysisk kontakt, transvestiter är vanliga och skäms inte för det, kvinnorna är mycket storvuxna (som berg) och har lika stort värde som de slanka och smala… Så här ska det ju vara. Det märks att vi är kulturellt och geografiskt mycket långt från varandra!

Vi tänkte gå till nästa vik idag, där vi kan hämta dricksvatten, men det regnar och blåser hårt så vi stannar nog kvar och pysslar och laddar för morgondagen….. vi får duscha en annan dag :D

 


En blomma bakom höger öra betyder "single"...
A flower behind the right ear means she is single...


Magisk dans till heta trummor, "döhäftigt"!! Vi var djupt imponerade!
We can recommend a trip to Nuku Hiva in July, to see the magic dancing!


En vanlig dag i Taehoae på Nuku Hiva, kö framför bankomaten.... skojar ;)
Just another day in Nuku Hiva, que in front of the ATM.... joking ;)


Den vackra kyrkan där vi var på gudstjänst och lyssnade på vacker skönsång 
The Church where we listened to Polynesian songs.


Här står tiden stilla men kommunikationen fungerar även i djungeln :)
Communication is possible, even in the djungle :)


Gammal stenstaty från fornstora dagar finns runt hela "staden" och vittnar om en gammal kultur.
One of many statues in the village, reminding of an ancient culture.Kommentarer
Postat av: Lisa K

Så fantastiskt! Vilka upplevelser!!!!! Puss, kram

2011-07-18 @ 12:06:17
Postat av: Marie Holmqvist

Nu förutsätter jag att du -och Lasse- har lärt er dessa fantastiska danser och kan förevisa när tillfälle ges!!!! Vi ser väldigt mycket fram emot det, kanske särskilt Lasse med svettdansande, glansiga ben... Det blir en syn att se fram emot...

2011-07-18 @ 19:05:35
Postat av: Jan Fransson, SY SOLEA

Hej kära vänner! Underbart att läsa om er seglats. Jag följer er hela tiden och suger åt mig av era upplevelser. Hoppas en dag kunna följa i era spår. Vi andra(Solea, Osophine,Septimam.fl)njuter av den svenska sommaren men återkommer i vinter till västindien för vidare seglatser. Segla på och njut.

Kram.

2011-07-19 @ 10:18:48
Postat av: Urban o Cricco

Hej och hå. Ni har det bra ni! Här stolpar vi två på med packning och packning i hettan. Vår båt SVALA och vi med katterna drar nog norrut på fredag 22/7. Huset är förstås sålt och Lasse, vi kunde inte hänga med på din standard vad gäller pris, men å andra sidan är det JÄTTEsvårt på marknaden nu så vi är glada ändå. Hoppas att Veronika sköter sig och att hon gastar väl. Vi kommer att ha ovan mailadress även i fortsättningen. Svalbard var hur underbart som helst. Helt andra vyer än era.

Kram på er och segla lågt och sakta nästa ben.

Urban och Cricco

2011-07-19 @ 15:25:40
URL: http://www.cricco.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0