Mot Tuamotus

20juli, Nuku Hiva

Tack för alla hälsningar och roliga och spetsfundiga kommentarer på bloggen!
Vi älskar stunden när vi kommer till en hamn med Internet så vi får njuta av dem :D och dela med oss av nya öden och äventyr från resan! 

Vi skulle bara hämta vatten i nästa vik, Hakatea Bay (S08,56 W140,09). Men först gick vi till sjukhuset och hämtade piller mot Elefantsjukan som man tydligen kan få här av ondsinta myggor….  

Nå, ankaret upp. Vi forsade fram för motor (i 15ms i häcken) 3nm västerut längst ön för att lägga till vid en sandvik där vi hört att man kan tappa upp dricksvatten. Ingången till viken var omöjlig att se innan man var mitt framför den och de stora vågorna bröt obehagligt i den trånga öppningen. Väl inne pustade vi ut och så tog vi våra dunkar i jollen för att fylla vatten. Vid strandkanten höll jollen höll på att välta omkull i de brytande dyningarna, men dyblöta klarade vi att inte krascha motorn : )! Det skulle finnas en bar här. Pyttsan! Den måste ha lämnat in för ett antal år sedan för vissa fornlämningar (!) finns kvar. Två hästar betade i gräset annars fanns det inget annat levande väsen där! Vatten? Nej, visst inte! Om man bortser från en dyig liten damm där vatten samlats upp från den lilla ån för vidare befordran till havet, brunt vatten. 

Vi åkte tillbaka till Taihoae nästa dag, och DEN resan vill vi inte göra om!! Om motorn hade stannat i de höga vågorna (som vanligt 16ms) i motvind så hade vi snabbt kraschat upp på de vassa klipporna… I Taihoae hade vi tvätt och påfyllda gasolflaskor att hämta. Det blåser småspik och var helt enkelt inblåsta här. Väderprognopser siar om att imorgon blir det lite bättre. Innan vi fortsätter västerut måste vi tanka deras fulvatten och fylla båten med vattenflaskor (dricksvatten). Så får det bli!

Imorgon (torsdag) seglar vi vidare till Tuamotus atoller (atollen Ahe) ca 500nm sydväst om Marquesas. De anses farliga att besöka pga av de knivvassa korallreven, de starka strömmarna in och ut ur lagunerna och för att sjökorten inte är att lita på. Lena och Mattias på ”KatyC” (en 30ton stålbåt) är några veckor före oss i spåret och de skrev följande hårresande story: 

”När vi skulle in i atollen (Ahe) så stod Lena på taket för att hålla utkik. Vi hade läst att vi skull gå in i ”slack water”. Men när vi kom in så var det rena vattenfallet. Nästan igenom, motorn för full rulle, och Lena skriker stopp, backa. Jag lät meddela att man stoppa inte i ett vattenfall så det var bara att fortsätta och hoppas att hon sett en synvilla när hon tyckte det var grunt. Vi kom igenom "inga problem" Lena var knäsvag och vi blev tvungna att dricka en whiskey av hälsosjäl after att ha kastat ankar.”

...så det ska bli spännande! Blir för rufft drar vi vidare raka vägen till Papeete på Tahiti, ytterligare ca 250nm.

PS Två nackdelar med Franska Polynesien; 1) Jättedyrt, mat kostar ungefär dubbelt så mycket som hemma 2) språket, bara franska och Polynesiska och inget av dessa har vi en susning om..…Hakatea Bay, den smala öppningen är knappt synlig mellan den låga och den höga klippan.
Hakatea Bay, the entance hardly visible between the low and the high kliff.


Jättefint inne i viken med hästar som betar och en resterna av en gammal bar..
It´s a nice beach with horses and a bar that no longer exists..


Vi tankar tankarna fulla med "fulvatten", 440 liter släpar vi med dunkar från piren...
Filling all watertanks with "not so good water" with small jerry cans...


Vi beundrar de många fina totempålarna (typ) som skapas vid stranden, ett kulturarv som verkar fortsätta :D
Admireing the handicraft at the beach...


Ett sista besök på grönsaksmarknaden före avresan.
A final visit at the market before leaving.
Kommentarer
Postat av: Christer Fosseus

Hej Lasse och Erja, Följer er strapats-liknande resa med stort intresse! Hade nog liknande ideer i min ungdom men att resa med er är mycket bättre och du skriver så utomordentligt interessant! Här är vinter och kallt men snart blir det bättre, regn kommer först i oktober! Ha det bra !

Christer

2011-07-21 @ 19:05:31
Postat av: A-M & Lasse Budell

Hej på er! Otroligt kul att läsa om alla era äventyr!! Vi har semester och har kajkat runt i Stockholms skärgård med Alameda. Lilla och Stora Nassa, Rödlöga, Inra Hamnskär bla har fått besök. I morgon drar vi till Höga Kusten för att hälsa på våra långseglarvänner Anna-Carin och Ulf-på sommarstopp i Sverige. Efter stopp i Umeå åker vi till Björnrike. Vi måste ju titta till Bävern! Ha det gott! Ann-Mari &Lasse

2011-07-22 @ 19:42:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0