Kingdom of Tonga

25sep, Neifau, Vava'u skärgård, Tonga

Position: S18,38 W 173,59

Märklig segling hade vi hit från Niue; först ingen vind alls utan bara motorgång på blankt hav, sedan lättvindsslör med genaker (för första gången på Stilla havet) och slutligen nära kuling i halvvvind med regn och jobbiga vågor. Allt detta på bara 230nm, knappt två dygns segling!!

I Ambikafabriken tillverkades under överfarten två schalar (varav en råkade bli en brynja istället) och en skål gjord av ett halvt kokosnötskal :)

Vi anlände till byn Neifau i lätt regn och 10ms och inte såg vi en enda sanstrand eller vajande palm! Tvärtom, det var relativt höga grönklädda öar med kalkstenstränder som inte gick att angöra på alls. Det stod det inget om i broschyren : ). Själva lagunen är dock väldigt skyddad och här ligger man på boj som kostar ca 60SEK/dygn. 

Tonga är uppdelad i tre delar och vi är nu i den norra delen, Vava'u som lär ska vara väldigt vacker och med finfin snokling och "whalewatching" (knölvalarna är här och föder sina kalvar nu). Vi har varit och kikat lite i byn och kan konstatera att den är helt olika de andra ögrupperna som har haft turen (?) att ha hört till kolonivälde före deras självständighet. Här på Tonga finns ingen gammal kolonialmakt som har dåligt samvete så det är fattigt, ganska så fattigt!! Det finns inget att handla i affärerna utom burkmat, de vanliga kexen, H-mjölk och ett visst bassortiment av frysta varor. Glöm ost, yougurt, pålägg som korv, skinka, etc. Fast grönsakmarknaden är väldigt fräsch. Djupt religiösa är människorna, så vi turister förväntas t.ex. simma och bada påklädda, åtminstone med short och T-shirt. Bilarna hänger inte ihop om de inte lagats med några rep och alla har bucklor och åtminstone en dörr som är borta... 

Alla verkar samlas här. Flera av våra seglande fränder har dykt upp och man samlas på de många talrika barerna. Det är superkul att höra hur deras äventyr hit har varit.

Vi njuter alltid av att läsa blogg-kommentarer när vi kommer iland, underbart att ni hör av er! Och tack S6 för att jag fick vara med på tjejseglingen i min frånvaro (att ha en bubbelflaska som alter ego är inte fy skam) - limeklädd och allt :)


Återkommer snarast med rapport från Vava'u skärgård :D
Etapp 1: Stiltje! Vi passerade "Tongas djupgrav" som är ca 10 000 meter djup. Jisses :D
The first part of this crossing (från Niue to Tonga) was dead calm...Etapp II: Genaker-smör-segling...
Part two was genaker sailing - nice going for a while...
Etapp III: Regn-och-rusk, då behövs lite gott hett kaffe som (den trevliga) kökspersonalen fixar :) Titut!
...then came Part Three, rainy and quite chilly. The kitchen staff was supportive (as always) and brewed some hot coffee :)DETTA var ju inte vad vi förväntade...
THIS was not what we expected! Quite the opposite to be honest. Where are all the sandy beaches and palmtrees?
Utsikt över lagunen, tagen från samlingstället för fika eller en öl samt Internettande.
View over the lagoon, taken from the meeting place, a sailors bar, so to say.En samling av fina bilar har de här. Ett under att de överhuvudtaget går framåt :). Vad sägs om denna cabbe!
One of many fine cars in Tonga :) Interested?Massor av sådana här små raringar springer överallt.... och deras gulliga små avkommor :D
Pigs everywhere! Makes nice pets and good food :)Liten matäffär i byn. Det fanns några lite större.... men inte mycket! Nästan alla drivs av kineser.
Foodstore in Neiafu, almost all stores are owned by chinese...Detta är Tongas lilla svenskkoloni som har möte på sta'n; Circe's "personal", Ulla och Christer samt Monica, Christina och Jan på Blue Dame...
Three Swedish yachts are found in the lagoon and all have run ashore to do some "heavy shopping"..


Kommentarer
Postat av: grodan

Hej på er

Vilken helt fanatstisk färg på vattnet och jag kan tänka mig att det killar i magen när ni badar på dessa otroliga djup. Håll utsikt efter den tandläkarmottagning som mitt ex Ulf byggde upp på Tonga när det begav sig- kul om den fortfarande skulle finnas kvar. Här hemmma regnar det på längden och tvären och jag kommer snart att utveckla gälar känns det som. Härligt att se hur nöjda och harmoniska ni ser ut på alla bilder jag gissar att ni inte vill byta er tillvaro mot någon annans nu.

Många kramar

2011-09-27 @ 07:30:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0