Maupiti och snäckan som rymde

02sep, Stilla havet mellan Maupiti och Rarotonga

Position: S 19,27 W 156,41

En sådan drömö Maupiti är! Vi har utsett Maupiti som ny vinnare i tävlingen om Polynesiens vackraste ö (av de platser vi sett såklart). Alla går inte dit för inloppet anses som farligt. Det får inte vara hög dyning, kraftiga vindar och man måste gå in vid 12-tiden på dagen då är den utgående strömmen som svagast. Själva passet är supersmalt och man går in med vinden i ryggen för att sedan följa en markerad led från revet (ca 3nm) in till huvudön och det var massor med korallhuvuden att akta sig för inne i leden!

Precis när det var som "farligast", i passagen, med brytande dyning på reven alldeles intill oss på bägge sidor, la den dj..a (ursäkta) GPS:en av! Tur att kaptenen är en cool typ och att kartbilden var kvar på skärmen! Det gick ju bra! Leden in var prickad och jag stod på fördäck och varnade för koraller. Framme! PUH! Ut med ankaret!

Vi tog jollen till en enslig sandstrand och promenerade i vattenbrynet och njöt! Vi letade snäckor (till smycken) och det fanns massor men alla rörde på sig , de var bebodda med eremitkräftor :D. Till sist hittade vi en tom, fast väl hemma på Ambika rymde han från min "snäckplockarväska" och vi hittade honom springande på sittbrunnsbänken.. Han är kvar ombord som vårt husdjur (fast han har tappat sitt vackra hus). Han heter Nisse.

Vi besökte också den lilla byn, så befriande fri från turister. Det finns ett beslut att inga hotell får etableras utan bara små pensionat. Tupparna var talrika (och visste nog inte att tuppar ska gala klockan sju, för de skrek hela natten lång och hela dagen :P). Maupiti har den vackraste bygatan vi sett hittills, de måtte älska blommor för varje trädgård var full med blomkrukor samt att de verkade ha sin familjegrav i nämnda trädgård. Alla var vänliga och när vi stannade och skulle köpa fyra bananer av en "frukttant" (bara fyra, för vi hade inte mer Polynesiska pengar) fick vi en hel bananstock. GRATIS!

I skrivandes stund är vi på väg mot Rarotonga, Cooks Islands, 520nm från Maupiti. Vi har nu seglat i två dygn och tillryggalagt 315nm i smult vatten, 7ms, slör och med fulla ställ :P Tänk att Stilla havet faktiskt kan vara just "stilla"!

PS. Petra hjälper till med publicering och här kommer bilder :)Inloppet var ca 30m mellan reven och med stark motström. Vi förstår om man inte går hit när det blåser!!!
Exiting entrance, only 30m wide...Den lilla byn i Maupiti, som vanligt med kyrkan i centrum.
The small village with the church in the center, as allways.Den supersnälla "banantanten" (i vår ålder..), Vad välkommen man känner sig...
This is a nice "bananawomen" who gave us a stock of bananas for free when we didn´t have any Polynesian money...


Här är Nisse, den vackra snäckan som fick liv och blev vårt husdjur. Tyvärr är han försvunnen, lika plötsligt som han dök upp :)
Say hi to Nils, the shell that came to live in Ambika....Så här veckert är det här! Om ni är trötta på bilder med vackra sandstränder och palmer kan ni sluta titta nu :D
This is how beautiful it is here!! If you are tired of pictures with sand beaches and palmtrees, you can stop looking now :D


...sandstrand, kristallklart, turkost vatten vatten som är ca 35 grader här...
Words are not necessary...


Vy från Ambika, vid byn, ut mot inloppet mellan två Söderhavsöar värda namnet!
View from Ambika to the narrow entrance between the isalands!Kommentarer
Postat av: Peter

WOW!!!

Vilket vatten!! ser helt onaturligt ut!

På första bilden ser det ju ut som om man skulle behöva sluss genom öppningen....

Hälsningar från Ukraina

2011-09-08 @ 10:01:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0