Niue

19sep, Niue

Position: S 19,03  W 169,55

Det tog tid att komma hit till Niue! Svaga vindar med motorgång och när vinden fyllde seglen så var den rakt framifrån och vi fick bondkryss mitt på Stilla havet. Men trägen vinner och efter knappt fem dygn var vi framme. En gång stannade vi till i stiltjen, åt lunch och simmade på 5297 meters djup, det var en häftig upplevelse, mest pga. av den svindlande känslan man fick av att titta ner och befinna sig i detta obeskrivligt blåa vattnet och med solens strålar som dök långt ner i djupet. Det är gott om ”Humpback whales” (knölval?) här, men tack-och-lov dök ingen upp just då (vännerna på S/Y Katy C hade sett två stycken hoppa upp ur havet och landa på magen med ett plask)!!

Fisket gick ju inte så bra, två tappade drag för fiskarna var FÖR stora. Det sa bara schwop, så var draget borta och Lasse såg snopen ut! Just när han skulle förbereda giganternas kamp på allvar….

En kväll såg vi äntligen ”The Green Flash” som alla talat om. När solen går ner i en molnfri horisont uppträder ibland detta ljusfenomen som gör att den sista biten av solskivan blänker till med ett starkt grönt sken. Bara någon sekund. WOW!

Angöring på natten men tack vare fullmåne, svag vind och knappt någon dyning tordes vi gå in och ta en boj. Sköönt att krypa till kojs efter angöringshutten och somna in till dyningarnas brus mot revet 50 meter från oss!

Nu har vi varit här i fyra nätter och det är en annorlunda ö! Vid stenkajen finns en kran och med den var vi tvungna att lyfta upp jollen på kajen för dyningens skull. Polisen och tullen var jättevänliga, för att inte tala om damen på ”Niue Yacht Club”; världens största minsta Yacht Club (inga båtar men 2000 medlemmar). Vi har cyklat runt på ön som har häftig, brutal natur, helt olika alla andra öar vi varit på hittills! Fantastiska kalkstengrottor och vatten med en sikt på 60-70 meter, levande koraller på en meters djup med massor av fisksorter, vilket akvarium. Det kommer ett flygplan i veckan hit (från NZ) och det är veckans ”happening” på ön. Vi tycker det är befriande fritt från turism!!! 

Vi träffar seglande vänner också och det dricks ”sundowners” (stup i kvarten) med S/Y Dophine och S/Y Snow Leopard och historierna (mer eller mindre kryddade) avlöser varandra :D

Idag far vi vidare mot Tonga, 230nm västerut.. i svaga vindar från öster (säger prognosen)...


Bad på 5297m djup. Svindlande när man tänker efter… lite pirrigt att släppa stegen....:)
Vi had a swim on 5297 meters depht. It was truly awesome!!!


Den här blommans doft kände vi flera distans ut från ön, mitt i natten. På cykelturen lokaliserade vi den :P
We felt the scent of this flower a long distance from the island when we arrived, late at night.Vi hade tur eftersom det var lite dyning. Vi kan tänka oss hur besvärligt det blir annars!
There is no ordinary ”dingy landing” on Niue. One has to use a crane to lift the dingy out of the water.


Så vackert havet är här, inte turkost utan djup-djup-blått på några meters djup.
Beautiful colours of the sea..Så här kan man också uttrycka sig :D
They have a way with words :DPå cykelturen såg vi att ca 30-40% av husen var övergivna. En kombination av orkanen 2004 och utflyttning från ön av ungdomar som inte ser någon större framtid här… á la norrland hemma :(
Many of the houses are abandoned due to a hurricane 2004 and to the lack of future for the young ones.


Vill farbror följa med ner i grottan…????
You are welcome to join me into the cave…... :PWow! (Svenska)
Wow! (English)Superwow!... den naturliga poolen alltså : )
Superwow!... the natural pond, that is : )Kommentarer
Postat av: Peter

WOW!!! (den svenska sorten ;)

2011-09-20 @ 12:13:23
Postat av: Urban o Cricco

Hur bra har ni det inte alltså!!!!!

Själva sitter vi i Luleå med ösande regn och dryga 5 grader - varmt i alla fall.

Husplanerna rullar på och det är en glädje i sig i mörkret. Båten ligger på land (Avance 33) och skall täckas till helgen.

Nu är snart Veronika hemma igen på NZ. Hoppas att hon får fortsätta att segla med er hela varvet runt.

Var rädda om varandra och ta emot många varma kramar från oss. Vi skall hälsa Boden Lasse.

Urban och Cricco

2011-09-23 @ 13:16:57
Postat av: Marie Holmqvist

Tjejerseglingen var fantastisk! Men, vi saknade dig... Vi dukade iaf till dig och klädde en flaska Chappa med limegrön mössa och diverse attiraljer - det blev du... Så var du med oss ändå... Vi stuffade loss i Sandhamn på lördagen. Det var heeelt byst med båtar!!! En superhelg!! Btw så har du tjejmiddag hos dig i februari. Se till att vara hemma då...

Har gjort inventering i Brike idag.. Mailar rapporten...puss puss

2011-09-23 @ 18:06:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0