Rarotonga, Cooks Island

09sep, Rarotonga, Aviatu Harbour

Position: S 21,12 W 159,47


Seglingen hit från Maupiti (520nm) var fantastiskt fin och lugn med lätta vindar och (för första gången) ett platt hav! Vi behövde bromsa lite för att vi inte skulle behöva komma in i den trånga hamnen i mörker. När vi kom fram, i gryningen, den fjärde dagen hade det börjat blåsa upp - från fel håll! Hamnen klarar alla vindar utom just nordlig och det var skumpigt värre därinne. Efter lite ”snurra-runt-i-hamnen-holding”  så trängde vi in oss mellan en av de övriga fyra båtarna och kajen där konstruktionsarbeten pågick med massor av armeringsjärn kors och tvärs.. Ut med ankaret och backa in mot stenkajen och förtöja…


Vi får prata engelska och alla förstår vad vi säger (nåja, nästan alla), underbart! Det är en supertrevlig ö med vita stränder runt om som dessutom är tillgängliga för alla. Priserna är mycket lägre här än i Franska Polynesien. Rarotonga (huvudön) är en av 15 öar som tillhör Cooks Islands som lyder under Nya Zeeländskt protektorat. Hit kommer såklart många turister från NZ och Australien och atmosfären är lättsam och vänlig med massor av barer, restauranger och butiker överallt.

En dag hyrde vi en bil och körde runt ön. Men ön är bara 32km runt om och vi tar bilen en gång medsols och en gång motsols, för att inte missa något : ). Vacker natur och vackra stränder, inga museum eller ruiner ”what so ever”! En annan dag tog vi på gympadojorna och gick en ”treckingtur” tvärs över ön. Vi klättrade med händer och fötter över stock och sten, på vindlande trädrötter och steniga flodbäddar upp till öns mittpunkt, ”The Needle”, på över 413möh. Efter fikat bar det av lika brant nedför som tidigare uppför. Det tog oss ca 4tim och liknar lite turen till The Boiling Lake i Dominica, Västindien (fast lindrigare).

Med oss på resan har vi boken ”Medvind” av Bo och Lisa Malmros. Boken som handlar om deras världsomsegling med S/Y Vindrosa, använder vi som uppslagsbok och inspirationskälla (rekommenderas). När de kom till Rarotonga, 2001, var deras motor ur funktion. Efter nödanrop blev de bogserade in i hamnen av hamnkaptenen Don Silk, som berättade att han år 1972 hjälpt en annan svensk båt, S/Y Tua-Tua med Göran Cederström, som seglat upp och fastnat på revet utanför.  Bo och Lisa berättar också att Don Silk skrivit en bok som handlar om hans äventyr i Söderhavet.
När vi var på bokhandeln såg vi Don Silks bok och köpte den. Bokhandlaren berättade att Don nu är 83år, pensionerad och att han varje dag åker till ”Fiskeklubben” dit han kommer kl1700 och tar en ”dramm” med sina polare! Vi åkte såklart dit för att få boken signerad av honom personligen. Kl1700 prick kom han och vi pratade länge över några öl. Vilken personlighet! Naturligtvis dedikerade han boken till oss :D

 


Underbar segling med fulla ställ på platt hav :D
Perfect conditions over the Pacific Ocean :DSå kommer vi fram till Rarongas trånga hamn och får stark nordlig vind och hög dyning, rakt in i öppningen. Väldigt obekvämt under ett drygt dygn!
Very uncomfortable the first day(s). Northerly wind and swells doesen´t suit Rarotonga harbour at all!Men sedan blir vädret bättre och vi hyr en bil för att kika på ön. Stolt Lasse vid sin första cabriolet (kolla minen :D).
We rented a car (almost like a scooter) and drove around the island. First clockwise and then counterclockwise :)Ibland stannar vi och fikar på en av de hundratals fiken. Det är uppenbart att Kapten Haddock undrar hur Lasse ska få i sig HELA bakelsen :)
A stop on one of the many cafées. Captain Haddock surely wonders how Lars can eat so much!!Så här ser det ut, helt enkelt, i stort sett runt hela ön med avbrott för caféer, pensionat, restauranger...
This is what it looks like, and then some bars, restaurant and pensions...Här är vi i djungeln, på "trecking", hur kul som helst..
Trecking in the djungle, 15km across the island up to 400m!Där fann vi diverse djungelblomster...
There we found all sorts of djungelflowers......och på toppen, vid foten av The Needle"...
...and at the topp, just below The Needle.......fikade vi med djungelfåglarna, som var helt orädda!
...we had a break together with the djungelbirds, who were totaly unafraid!
Här signerar Don Silk (längst till vänster) boken om hans liv i Söderhavet!
Don Silk, signing his book about his adventures in the South Pacific!Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0