En intensiv dag i Mausambi

28aug, Mausambi, Flores, Indonesien
Position: 08.29.8 S - 121.47.2 E

 
Klockan ringer 03.30 och det var kolsvart ute. Vi ska åka på utflykt till Kelimotos tre vulkansjöar tillsammans med besättningarna på fyra andra båtar, varav svenska S/Y Comedie med Laila och Claes, är en. Vi tar jollen in till stranden i ficklampans sken och kliver iland, som vanligt plaskblöta efter att ha släpat upp jollen på land. Luften var fylld av rök från de allerstädes närvarande eldstäderna som tusen och åter tusen människor eldar i för att laga sin mat. Efter 2,5tim iskall resa upp till 1000 m.ö.h. i en skumpig buss med smala träplankor till säten och som det blåste igenom, kom vi fram till sjöarna. 
 
Vår guide, Vincent, är en mycket sympatisk människa. Han är den ende i området (med ca tre byar) som kan engelska. Det lärde han sig i Bali men har nu återvänt för att ta hand hand om sina gamla föräldrar. Han kommer i kontakt med seglare paddlandes sin uteriggare och han erbjuder oss all sorts service; från sophämtning till organisation av resor på Flores. Vi lärde känna honom, hans fru och tre av barnen lite under våra dagar här.

De tre vulkansjöarna var häftiga
 att se. Sägnen säger (ungefär) att hit vandrar de dödas själar och i den blå vilar de vuxna, i den vita vilar barn och i den bruna vilar de gamla. Fast färgerna skiftar ibland utan att vetenskapen kan säga varför.... Efteråt besökte vi marknaden i Moni, åt en god Nasi goreng på en liten restaurang och därefter skumpade vi hem igen.
 
Som om inte detta vore tillräckligt för en dag skulle vi (efter 1tim vila i båten) in till byn för att delta som gäster i en rituell cermoni för att fira att en byggetapp av deras samlinghus blivit klar. Efter en lång promenad genom djungeln kom vi fram till lägerplatsen och genast fick vi klä på oss deras cermoniklädsel (ikat), ovanpå våra vanliga kläder, vilket gjorde att vi från att ha varit svettiga till att praktiskt taget flyta bort :D

Sittandes på golvet i skräddarställning, med bara männen i byn, blev vi serverade ris och buljong med lite fläskkött. Till detta serverades palmvin = arak = 70% alkoholhalt!! Nu blev det olidligt hett :) och knän och rygg höll på att gå av, samtidigt som vi pratade artigt med chiefen, under tolkning av Vincent. 
 
Efter denna pärs förväntades att vi skulle delta i deras rituella dans; alla höll varandra i handen, dansade med likadana steg i en rund ring under det att en man skrek (sjöng) monotont i en skrapig högtalare. Vi dansade och gissa vad man blir då... just det, ännu varmare - om möjligt. Ibland fick man en halsduk lindad om sig av en annan person och då skulle man gå in i ringen och dansa själv och sedan linda halsduken om någon med motsatt kön. Även om musiken inte var en höjdare var stämningen fantastisk och alla fick vara med och alla blev sedda. En fin tradition! En unik upplevelse för oss där det aldrig funnits turister förut.
 
På vägen hem, i mörkret, på djungelstigen höll vi på att trampa på ett hundvalpskadaver, rituellt uppskuret som ett offer till andarna... De säger sig vara katoliker respektive muslimer... men det är mycket andar och kanske svart magi också...
 
 
 
Träffa Vincent med familj om ni kommer till Mauambi. En underbar person och en mysig familj!

Contact Vincent if you are going to Mausambi. A wonderful person and a very nice village!
 
 
Så här ser det ut i hans kök. Elden sprider trevnad och utanför växter kokospalmer, cashewnötsträd m.m.
 
This is his kitchen. The fire spreads comfort and outside grows coconut trees, cashewnut trees etc.
 
 
Varje dag kommer vattenbufflarna gående på stranden, ofta med barn på ryggen.
 
Every day the water buffalos walks on the beach, often with children on their backs.
 
 
Byns besinstation
 
A typical gas station
 
 

Vi åker tvärs över Flores till sydsidan och på vägen, i gryningen, ser vi många risfält. De klarar sin (öns) egen produktion men det blir inget över att sälja.
 
We drive across Flores to the south side and we see many rice fields on the way. Beautiful in the morning light.
 
 

Här är hela gänget. Laila och Claes på S/Y Comedie står närmast oss.
 
Here is the whole gang in front of the three lakes in Kelimoto. Laila and Claes on S/V Comedie on our left side.
 
 

Gatubild från byn Moni 
 
Street scene from the village Moni
 
 
Punka på hemvägen. Min hjälte Lasse tvingar dem att stanna och byta däck!
 
Flat tire on the way home. My hero Lars forces the driver to stop and change the tire!
 
 

Stilstudie 1 i "i-och-urklättring i transportmedlet"
 
It was NOT an easy task to klimb onboard the lorry...
 
 
Dito, stilstudie 2.
 
...to say the least :)
 
 

Uppklädda till tänderna i vackra "Ikat" filtar (varma som...) samt tillhörande topp (inte lika varm tack-o-lov)...
 
Invited as guests at the village feast, wearing the handwoven "Ikat" blankets/skirts/... worn by men and women alike.
 
 
...sedan var det middag med efterföljande dans där alla fick vara med! Efter lite övning kunde vi också följa med i stegen (vi tjejer alltså :)

...and then dinner and last, but not least, the traditional dance. Everyone was invited :) A very memorable day, evening and night!
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Peter

Hej på er! Gillar verkligen "bensinmacken"!! Suveränt seriöst :) Vilket härligt ställe ni har hamnat på. Jag har inte så himla bra erfarenheter från Denpasar dessvärre. Man blir bara jagad där :( Här hemma seglar vi fortfarande (jodå Omegan är isgående ;) Det har varit mycket motvrid den här säsongen. Faktiskt så påminner skärgårds seglingen mer om mälaren detta nådens år. Men vad gör det, när man ligger i sin vik med ett glas rött och kurar under supstugan (årets bästa investering!!). Hösten är kommen och båtklubben vill börja med upptagningstider nu. Under tiden njuter vi av alla era historier och bilder i fulla drag :) Skota hem!

Svar: Ja vi är riktigt förtjusta i Indonesien och har inte ens behövt titta på väderprognoser sedan vi kom hir för en månad sedan - bara sol och svaga vindar... Ni är ena riktiga vikingar som fortfarande seglar! Sommaren är kort....
erja Ödmark

2012-08-30 @ 09:41:35
Postat av: Cricco o Urban

Tjenare på er sne'seglare. Oh, vad underbart det är att läsa om alla era äventyr medans regnet piskar på vårt plåttak och tempen har orkat upp i +13 grader. Det har, som Peter säger, inte varit den bästa sommaren i år - på flera plan - men det skola randas bättre tider hoppas vi. En skön indiansommar vore inte helt fel. I går lyfte vi båten och det känns faktiskt riktigt bra. Lasse, det har varit storövning på F21 så här har det dånat F16, F18 och Gripar hela dagarna. Vilket ljud! Nu ser vi fram mot nästa härliga berättelse från er. Segla lågt och sakta! Kramar i massor från Luleborna.;-)))

Svar: Hej där! Lasse kan riktigt höra mullret inom sig :) Vi hoppas och håller tummarna för en indiansommar hemma och att ALLT går bra med sjuklingen!!!!!!!!!! Sköt om er där i höga nord!
erja Ödmark

2012-08-31 @ 14:43:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0