Lata dagar i Port Vila

18maj, Port Vila, Efate, Vanuatu


Lite dålig eftersmak har vi fått från New Caledoniavistelsen; det var dyrt där, folk/myndigheter var inte särskilt hjälpsamma, etniska motsättningar, laundryn stal två av våra bästa handdukar, inlåsta av immigration i fyra dagar... som grädde på moset blev vi bestulna på över 15.000 SEK via kreditkortet. Så nu är det jobb med att maila med banken och få rättelse. Kortet är spärrat. Både Lasse och jag har ju rest massor i livet, särskilt Lasse förstås, och aldrig har vi blivit bestulna på via kort tidigare...

Här i Port Vila har vi redan hunnit vara i fem dagar! Vattnet inne i viken är helt kristallklart och människor simmar runt bland båtarna trots att Port Vila är en ganska stor stad. Ingenting spännande har hänt och det är jätteskönt. Den mest dödsföraktande aktiviteten vi haft på det senaste är att spela alfapet : )

Det har varit mulet och med lite regnskurar så vi har cyklat runt lite och konstaterat att alla fina stränder här är ”private property”. Fika fick vi göra på en ful strand med massor av platsflaskor. Synd! Marknaden här är fantastisk, det är en fröjd att gå omkring och titta och lukta på exotiska frukter och grönsaker och att se det färgglada, brokiga folklivet. Stora kryssningsfartyg kommer hit på dagstopp med jämna mellanrum och då vimlar det av Nya Zeeländare och Australiensare i sta´n och kommersen är i full gång, barerna överfyllda.

Vi har träffat nya, trevliga seglarkompisar som vi tar ”sundowners” med och pratar om destinationerna här i Vanuatu och utbyter (dvs vi har fått) sjökort (Chart Aid) baserade på Google earth och där man kan se rev och grynnor tydligt. Navionics Gold och övriga sjökort är inte mycket att hänga i granen här. 

Igår, när vi tog jollen från Dingydock till båten, höll vi på att krocka med två stora bruna varelser, minst lika stora som jollen :O som sedan (när vi pratade med båtgrannarna) visade sig vara sjökor! En liten titt på Googles visade att de är utrotningshotande, kan bli upp till 1,5 ton stora och ser ut som S:t Bernardshundar i ansiktet. De äter bara alger och sjögräs men vi skulle inte vilja möta dem simmandes =D

Nu sätter vi segel igen och denna gång rakt ut i ödemarken. Nästa plats blir nog Port Havannah på Efate och därefter ön Epi. Internet blir det nog dåligt med på ett tag men vi kan uppdatera bloggen via mail via HF eller Satcom till Petra, som lägger ut text (inga bilder) på bloggen.
Kunde inte låta bli att lägga upp en solnedgång, som var så otroligt spektakulär, när vi seglade från Nya Kaledonien till Vanuatu.
--
We could not resist to display yet another sunset. This time a spectacular one when we sailed from New Caledinia to Vanuatu.
Port Vila. Staden ser inte mycket ut från sjösidan men den är faktiskt väldigt trevlig; en stor liten stad. Vi har hyrt en boj för 90SEK/dygn.
--
Port Vila doesen´t look much from the seaside, but it´s a very nice little big town.Water front i Port Vila. Baren, belyst med kulörta lyktor, försöker överrösta de lokala predikanternas gospel och predikningar med discomusik - varje kväll :D
--
This is the hang out for Yachties. The bar plays music every night, trying to drown the local preachers singing gospel and giving ceremonies.
Marknad i Port Vila - ögonfröjd och doftsensation!
--
Produce market in Port Vila - colorfull and the air is saturated with the scent of exotic fruit...Fika på öde strand.. sålt smöret och tappat pengarna kanske?
--
Paus at the beach... he has sold the butter and lost the money (old swedish proverb :)Ambika i regnskrud eller solskydd. Just nu är det regn som vi skyddas för :(
--
Ambika dressed in rain cover or sun cover that that matter :) Presently we need cover fot the rain :(
Sjöko, bild tagen från Googles...
--
We "met" a Dugongen when we came with the dingy...(the picture is from Googles)
Vanuatus arkipelag, över 80 öar att utforska :)
--
The archipelago of Vanuatu. Over 80 islands to discover :) We´ll sail all the way to Banks islands and perhaps even as far as The Torres Islands.Kommentarer
Postat av: martin

jag,chaufför kör till saudi iran irak å andra ställen ,jo paris,om kaffefilter,kaffeböner direkt i koppen varmt vatten ,vänta en liten stund å du har gott kaffe typ tjeckisk ,penga ?där det finnas penga/lastbilar segelbåter kommer såklart luder å småskurker å alla sorters svindler/försäljare,jag är nykterist , ni som seglar är det inte kan man läsa,ja läsa det är ett nöje att läsa om alla genvordigheter som ni råkar ut för , det är ju god underhållning att läsa om livet på vatten, vänligst martin

2012-05-24 @ 22:16:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0