På besök i främmande kultur

28maj, Aore Island, Espiritu Santo, Vanuatu

Ganska omtumlade är vi efter en dryg vecka bokstavligt "I Infödingarnas Land". När vi seglar in till olika öar ser de helt obebodda ut och insprängt bland rev och mangroveträsk ligger sandstränder. Öarna ligger ganska tätt och plötsligt ser vi att det färdas människor på sina utriggare kors och tvärs med last av tarot rot, jam, kokosnötter, pamplemousse, m.m. Ut ur buskarna på ”de obebodda öarna” hörs det röster och plötsligt kommer ett gäng ut och fiskar på sandstranden och på reven. Ofta kommer de och hälsar på oss och frågar varifrån vi kommer, om vi vill byta till oss frukt och om vi vill besöka deras by. På söndagarna åker de till en ö med kyrka och ”dyrkar” (worships) och då träffas alla stammarna från de olika öarna och från ”fastlandet”.

Det är väldigt lite långseglare i omlopp. Vi har kontakt med en eller kanske två, tre stycken som seglar i samma riktning. Infödingarna säger att ”högsäsongen” här är juli och augusti. På en av öarna berättar Chiefen att hela trettio båtar (!) ankrade utanför deras ö under hela förra året. Fortfarande lever de (många) på ”stenåldersvis” utan elektricitet och med endast regnvatten att tillgå, men det är nog inte länge till.


En dag kom en Chief (byhövding) utpaddlandes och frågade om vi ville se deras ”Custom dance” och dricka ”Cava”. Då låg vi två båtar, S/Y Paikea Mist” och vi, utanför ön och vi tackade bägge ja. Det var inte gratis men det är deras nästan enda chans att tjäna kontanter. Nästa dag vid tretiden tog vi jollen till byn som beboddes av ca 300 personer, varav 88 barn (berättade en av lärarna). Chiefen Kaisa visade oss runt och vi fick se hur de bygger utriggare, hur de lever och vi pratade med byborna. Barnen sjöng för oss. Sedan visades vi till en annan sida av ön och där dansen skulle äga rum. Några ”killar” trummade på en ihålig och utsmyckad stock och åtta/tio dansade och sjöng såsom de hade gjort i urminnes tider, målade med en speciell sort sten som färgade huden vit. Fortfarande har de riter för varje pojke som ska bli man; pojken ska döda en gris och ta ut betarna… sedan är det dans och fest. Kvinnorna då…? De verkar vara utnyttjade som arbetshästar och betraktade som lite sämre värda än män fast vi mötte bara leenden från dem. De är definitivt inte medbjudna till riterna och cavadrickandet – det står männen för! Vem vet hur de har det egentligen!!? 

Efter dansen blev vi bjudna på denna (ganska vidriga) dryck ”Cava”. Den ser ut som när man blandar lera i vatten och är gjord från malt pulver av cavarot som kokas och får svalna. En hel skål ska man dricka på en gång och läpparna domnar snart bort…

Till denna dryck serverades söt Pamplemousse (typ grapefrukt) och tarotrot fylld av sniglar (innehållet i snäckor). Kan ju inte påstå att vi åt och drack särskilt mycket av dessa delikatesser, bara precis så mycket som artigheten krävde. men nu har vi provat i alla fall = D!!

Vi besökte ön Epi, Awei, Avock, och Malekula under den gågna veckan. Vädret har varit ”sådär” med hårt vind (= ankarvakt ibland) och halvmulet, en del regn. Det har inte känts läge att snorkla för man är betraktad hela tiden, tänka på att täcka sin "lekamen" ordentligt (och det blir varmt) och man måste fråga infödingarnas Chief om lov att besöka öar, promenera på stränder och att snorkla på rev. 

Nu har vi kommit tillbaka till civilisationen igen. Vi är i Luganville, landets näst största stad, eller snarare på en ö utanför där vi har hyrt en boj av Aore Resort. Luganville är pytteliten och till sist hittade vi ett Internetkafé där detta är publicerat, med låååångsamt Internet :)


Om några dagar
seglar vi ut på de stora havet igen mot Papa Nya Giunea och Australien. Mycket hav och bara lite, avlägsna öar. Distanser på 900-1200nm åt gången!Lamen Bay, Epi


Dessa damer lockade oss att dansa och sjunga i kyrkan tillsammans med dem. Det var som när Lasse gick i söndagsskolan när han var liten, säger han :D
--
Singing and dancing with these loverly ladies in the small Church in Lamen Bay.Propellern är så gott som ny med tre fina skruvar...
---
The prop is as good as new...Utriggarna finns överallt.
---
They are everywhere, the outriggers.Underbart att se barnens miner när de fick en sagobok eller någon leksak.
---
So good to see their happy faces when they got a storybook or something...Ronny följde med oss länge på stranden och berättade om hans by och plockade snäckor till oss.
---
This is Ronny who followed us along the beach for a long time.


Maskelyn islands, Malekula


En familj med 20 personer bodde på denna pyttelilla ö, Awei
---
One family, 20 people, lives here on this tiny little island, AweiEn gång kom de ut och bytte till sig lite saker från oss och igengäld fick vi en jättefin krabba som snabbt kokades till lunch.
---
We traded and once we got a crab that we cooked for lunch. Delicious!och så iväg igen för att jobba med odlingarna på fastlandet.
---
and then off they went to work on the mainland.
Lasse + krabba = sant
--
He LOOOVES crabs!På kvällen kom utriggarna tillbaka igen efter arbetsdagen. Alltid lika glada.
---
In the evening they all came back to the island again. The Commuters.På studiebesök hos byn. Barnen sjöng "we are the world, we are the children..." Jättefina!
---
The children sang for us; "we are the world, we are the children..."Här byggs det kanot så flisorna yr..
---
An outrigger is soon to the daylight.Let the show begin... with music.....and dancing... and cava drinking, the village chief "Kaisa" is the perfect host......and then someone had captured a seasnake that everybody wanted to see!


Luganville


Vi hyrde en boj av Aore Resort mitt emot Luganville, vackert så.
---
Swing mooring outside Aore Resort, Luganville.Så kunde man ta färjan in till staden...
---
And then we took the ferry to the city.....för att proviantera frukt och grönsaker
---
...to buy fresh produce

...eller dessa evinnerliga kex (precis som på Tonga). Fast mycket dyrare :(
---
or buy som biscuits. And that's about all there was! And expensive :(En dag tog vi en tur, med Stuart och Dale, till The Blue Hole. En sötvattenkälla långt uppe i en flod.
---
One day we went to The Blue Hole, a sweet water springHelt klart vatten och bara djungeln ljud hördes.
---
Cristal clear water and the sounds of the djungel.Naturligtvis dyker Tarzan upp, som från ingenstans, och kastar sig i lianerna :)
---
And here comes Tarzan...A man's got to do what a man's got to do!!
Fantastic service out in the busch, don´t you think ;P


Kommentarer
Postat av: grodan

Hmm just den här passagen på er resa känns det som jag utan problem skulle kunna avstå- och Hallå- Papua Nya Guinea?? Jag säger bara- ta sikte på Australien och segla en stor omväg förbi kannibal-land tack!

Kram på er

2012-05-29 @ 08:59:00
Postat av: Peter

Härligt!

Kul att ni hittat en wifi länk också :)

Det verkar som om det är "sista rycket", för urgamla civilisationer, befriade från McD och andra farsoter.

Vilket märkligt fenomen den västerlänska epedimin är ändå.

Den tränger in i alla hörn likt ett luftburet virus.

Hmm, nåja, ännu finns det inget McD på Lilla Nassa iaf ;)

Har beställt en skön slör hos väderguden, han kunde inte lova säkert, men noterade noga.Skota hem!!

2012-05-30 @ 09:16:58
Postat av: Lena Söderman

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN KÄRA BROR !!!!!!!!

någonstans på dom sju haven...

Hoppas din dag blir full av roliga överraskningar.

Saknar er, pussar o kramar från syrran

2012-06-02 @ 12:00:13
Postat av: grodan

Tjoho- även jag vill gratulera: Hipp Hipp Hurra på födelsedagen Lasse. Lilla frun har säkert trollat fram en god tårta.

2012-06-02 @ 18:05:52
Postat av: Marie Holmqvist

Hipp hurra för födeldedagsbarnet!! En dag för sent, men vi kom hem igår och hade tankarna på uppackning och tvätt...;0) Papua New Guinea var ju precis där jag ville mönstra på :0( ja, ja det blir lite senare istället... Nu ska vi njuta av svenska sommaren - och spanska en stund - det funkar det också... På torsdag har vi tjejmiddag här hos mig... Tankarna vandrar då till Söderhavet... Sköt om er!!!!

2012-06-03 @ 18:56:25
Postat av: Marie Holmqvist

Hipp hurra för födeldedagsbarnet!! En dag för sent, men vi kom hem igår och hade tankarna på uppackning och tvätt...;0) Papua New Guinea var ju precis där jag ville mönstra på :0( ja, ja det blir lite senare istället... Nu ska vi njuta av svenska sommaren - och spanska en stund - det funkar det också... På torsdag har vi tjejmiddag här hos mig... Tankarna vandrar då till Söderhavet... Sköt om er!!!!

2012-06-03 @ 18:57:12
Postat av: Peter

Hurra hurra hurra!

Grattis på födelsedagen lite så här i efterskott.

Hoppas "gunget" ger med sig, så ni orkar fira ordentligt sedan.

Må förlig vind och sol komma en tillgodo!

2012-06-04 @ 08:18:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0