Vulkanen Yasur, Tanna, Vanuatu

15maj, Port Vila, Vanuatu

Vilket äventyr!Vi gjorde en kvällsutflykt till den (super-)aktiva vulkanen Yasur. Först en vådlig resa med pick-upen över stock och sten med de gigantiska träden ”BanYan” svävande högt över oss (de har till och med byggt bungalows uppe i träden, så stora är de). Vid foten av Yasur klev vi av och fick klättra sista biten upp till kraterns kant medan den mullrade hotfullt. Våra guider sa till oss att ”vara försiktiga” och stannade kvar i bilen. Hmmm!

Väl uppe vid kraterkanten fick vi ett otroligt, magnifikt, skrämmande skådespel med glödande stenar som flög upp i luften i gigantiska fyrverkerier när den exploderade. Yasurs rytande och väsande kändes ända ner i märgen och hela berget skakade. SCARY!! Den exploderade kraftigt flera gånger och stora stenblock flög över 300m upp i luften. En smäll var så kraftig att vi alla hukade till och, med hjärtat i halsgropen, spanade efter var de glödande stenarna skulle ramla ner. En tysk kastade sig ner på marken och slog upp ett stort sår på ena knäet. På vägen ner låg en stor bumling och glödde av lava längs stigen!! Med ficklampans sken (det hade hunnit mörkna) hittade vi stigen tillbaka till säker mark. Flera skadas däruppe av av fallande stenar och ett japanskt par dödades 1995 fick vi höra…. och detta gör man frivilligt?! Och betalar för det!

Väl ”hemma” skulle vi ta jollen tillbaka till Ambika i becksvarta natten. Det var lågvatten med massor av stenar och rev i vägen och vår jolle har en ”soft bottom” som inte är lämplig för ”hard rocks”, etc. Men med ficklampornas hjälp manövrerade vi oss förbi farorna. Helt slut klättrade vi upp i båten, kastade vi oss ner i sittbrunnen och slog upp var sin stor whiskey, tittade på stjärnhimlen över oss och försökte smälta alla intryck =D

Vårt intryck efter bara fem dagar här är att Vanuatu är ett fantastiskt land för alla som vill resa tillbaka i tiden, färdas i djungeln, träffa vänliga infödda (som kan engelska) och är vill ha extra adrenalinkickar!

När vi ändå är på kapitlet vådliga äventyr är här en liten summering av megadrama för långseglare som vi träffat eller känt till under vår seglats; En tysk seglare blev uppäten av en galen kannibal i Marquesas (i alla fall grillad inför måltiden), en katamaran sjönk till följd av en valkrock i Marquesas, en seglare förliste på ett rev i Palmerstone i hård vind och förtöjningen brast och slutligen är det en fransk segelbåt "Flight Time", som seglade från Nya Zeelands nu bara en vecka efter oss, som krockade med en container 60nm utanför New Caledonia. Båten sjönk på en (1) timme. Paret räddade sig i livflotten och fick vänta två dygn innan de plockades upp av helikopter.
-- Man ska ha husvagn, trallalallalalej!!

Dessa enorma Banyan trees finns över hela ön, här är allt orört och oskövlat!
--
Giant BanYan trees are growing over the whole island, everyting untouched!!Vägstandarden på ön. Ni kan tänka er att man var öm i baken efter 5tim på flak t/r till Lenakel. Här är vi på väg upp till Yasur :)
--
On our way up to Yasur.


Här är länk till videoklipp uppe på Yasurs kraterkant

1) Andfådd efter klättringen upp till kanten
http://www.youtube.com/watch?v=v_wVz7VoEiA&feature=youtu.be
2) En explosion till
http://www.youtube.com/watch?v=oRe8Oc4z_Rg&feature=youtu.be
Så här kaxig ser man inte ut efter att Yasur rytit, väst och exploderat! 
--
I did not look this relaxed after the explosions - that's for sure!Med jämna mellanrum kom små utbrott men rätt som det var kommer det en stor explosion som kastar klippblock högt upp i luften!
--
Yasur had small eruptions allmost all the time. Then all of a sudden comes a BIG one, check the videos above!Kommentarer
Postat av: Peter

Hej på er kära äventyrare!

Vilka enormt ofattbara upplevelser.

Very Scary! Men också fascinerande!

Sitter på sängkanten på hotellet och njuter av både bilder och film!

Det känns lite mer safe att flyga några leggar till Arlanda, men upplevelsen är ju inte riktigt densamma då :/

Väntar med spänning fram emot nästa blogginlägg (vem fasen behöver en spännande bok numera?)

Skota hem!

2012-05-15 @ 17:16:16
Postat av: lasse & erja

Hej Peter, du är fantastisk på att ge feed-back på bloggen! Urkul, tycker vi. Nu får allt faktiskt lugna ner sig lite och vi ska nöja oss med spela alfapet hela dagarna :)

2012-05-17 @ 01:04:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0