Jagade

11okt, Mocambique Channel
Pos: S16,11 E043,31
 
Första jakten
De kom i par, simmandes lugnt i ca 6-7knops fart rakt mot oss bakifrån, två stora knölvalar. Vi såg deras luftsprut långt borta. Kameran fram, redo att dokumentera minsta rörelse. De närmade sig fort. När de var 30-50m rakt bakom aktern fick vi kalla fötter och satte vi på oss selar, startade motorn och svängde 20grader. Valarna svängde också 20 grader och kom allt närmare. Vi satte full gas, höll i oss och höll andan. Måtte de inte komma närmare, en lite puff på vårt roder skulle få katastrofala följder. Lugnt och rytmiskt simmade de sida vid sida, den ena valens stjärtfena syntes vid varje dyk. De kom med jämna mellanrum upp för att andas. I 45 minuter jagade de oss (fast utan att jaga oss) tills de helt sonika svängde tillbaka 20 grader och dök ner i djupet. Vilka mäktiga varelser det är. Och nyfikna!?
 
 
Andra jakten
Den lilla vita motorbåten kom när mörkret höll på att falla. Vi befann oss ca 20nm utanför Madagaskars kust på väg mot Afrika när båten (utan fiskeutrustning) närmade sig oss med interceptkurs, alternativt var de på väg rakt ut i ”no where”. Lasse tog fram macheten och jag kikade prövande på den långa fiskekroken… 30m från oss stannade båten och lät oss passera. Det satt 6-8 stadiga killar i den öppna båten. De vinkade INTE tillbaka. Sedan följde de efter oss i mörkret på ca 100-200m avstånd. Då ringde Lasse Göteborgs sjöräddning för att förvarna dem ”just in case”. Efter ca en timme tappade vi visuell kontakt med den suspekta båten. Vart var de på väg????
PS Tack, Göteborgs Sjöräddning, för ett proffsigt bemötande!
 
 
Mot Afrika
I natt passerade vi Cape André i mörkret. Månen är ganska ny och dök ner i havet redan kl.2300 men stjärnnatten gav bra ledljus. Vi hade fin seglingsvind och gjorde 7kn i bidevind på platt hav. Super! Enda rädslan är att krocka med en sovande val, 30ton tung… Vi har 1000nm fågelvägen kvar till Richards Bay i Sydafrika och just nu har vi en ganska västlig kurs för att nå Aghulaströmmen på Afrikas ostkust så snart som möjligt. Prognosen säger svaga vindar så den här etappen kan nog ta lite tid :)
 
 

***

Ambika is on passage to Africa. Last night we left Cape André, heading for the Mocambique coast to reach the Aghula current on our way to Richards Bay in South Africa. We have 1000nm to go. At least :) The wind is very light and will stay that way for some time according to the forecast. But then again, who knows…
 

Publicerat av
Petra
Vice redaktör 
 
Lite bilder från Madagaskar:
 
 
Vid Cape Amber - söka nödhamn eller inte, det är frågan!
 
 
Humöret är i alla fall på topp!
 
 
 
Livet på havet är hårt....
 
 
Gryning.
 
 
En filur.

Kommentarer
Postat av: Marie Holmqvist

I love it!! Äventyr!!! Följer med spänning och avund!!! Puss och kram!!,

2013-10-11 @ 19:33:23
Postat av: Mary af Rövarhamn

Men hallå, köra från valarna? Ni är ju inte riktigt kloka. Ju närmare desto härligare. De har full koll på sin kropp så länge de är vakna, och det var de ju uppenbarligen. Men fy så otäckt med den där öppna båten ... Hoppas fortsätta färden ner mot Sydafrika bjuder på mindre hjärtklappning. Kram, Linda

Svar: Nå man (vi) är inte så kaxiga när det kommer till kritan eller när man kommer för nära, de är STORA, VÄLDIGT STORA märkte vi när vi hade en 5m från båten utanför Galapagos :) Ha det och hoppas att vi syns snart!
erja Ödmark

2013-10-13 @ 16:45:12
URL: http://www.symary.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0