I Papilljons fotspår

11apr, Ile Royal, Franska Guyana 

Tvåhundrasex nm (206) på ett dygn! Det sista dygnet till havs var magiskt och uppvägde faktiskt ett riktigt ”shitty” dygn med kuling på kryssbog och brytande sjöar rakt i sidan. Då var Ambika ganska billig ett tag.

Men, som sagt, det sista dygnet var ett under av fantastisk segling. Vågorna plattade ut sig, vinden minskade något och kom mer akter om tvärs och medströmmen ökade. Månen gav skarpa skuggor i sittbrunnen. Ofta loggade vi 8-9kn och snittfarten blev hela 8,6 knop!!! Lasse går nu omkring och bröstar upp sig. Så fort vi träffar någon kan ni säkert gissa vad den första meningen är….. jepp, you´ve got the picture… :D

Efter knappa sex dygn till havs (drygt 1000nm) kom vi äntligen till Franska Guyanas tre små öar; Ile Royale, Ile Diable och Ile Saint-Josef. De är de enda öarna, det enda skyddet för hårda vindar, som finns på sträckan från Brasiliens puckel till Trinidad. Vi seglade in i den stilla viken vid Ile Royale igår på morgonen. Känslan att släppa ankaret, efter många dygn till havs under stundtals jobbiga förhållanden och på bara två man, är obeskrivligt skön. Tyvärr hade S/Y Flow, med de norske jenterna, redan hunnit ge sig iväg.. Tvagning låg högst på listan. Tvagning av både båt, besättning och nedsaltade persedlar :) Sedan jollen till ön, på upptäcktsfärd. 

 

Det var här han satt i fängelse, Papilljon, i vi vet inte hur många år. Här på Ile Royale finns fängelset kvar, även den gamla, helt vidriga delen med små celler om 3x1,5m. Fortfarande sent på trettiotalet var fängelset i drift och det omfattar ett stort område på öns topp, en veritabel fångindustri, en tortyrkammare i kollosalformat. Om ni minns filmen Papilljon satt han de sista åren före sin flykt på Ile Diable, Djävulsön, här intill, där ”pensionerade” fångar fick rå sig själva. Vi såg filmen samma kväll (tack Victor) och kunde via den ytterligare levandegöra det vi sett under dagen, hur denna ö en gång verkat. Vidrigt! 

Nu finns det, utöver fängelsebyggnaderna, kommendantens stora urfina hus och fångvaktarbostäderna, ett hotell och en restaurang på ön, that´s it. Jo, så finns det vilda apor, papegojor och några djur som ser ut som en korsning mellan en jätteråtta och en ekorre. 

Här i de franska kolonierna är det som vanligt ordning och reda. Vilken skillnad från de engelska (typ St Helena och Ascension) och, inte minst, från Brasilien. Det finns några bojar (vi får låna dem på natten om vi vill) och en fin och hel flytbrygga. Myndigheterna har ett unikt förhållningssätt till oss trötta seglare som bara behöver pusta ut några dagar; vi behöver inte klarera ut och in i landet. Fantastiskt schangdobelt! Men kan de engelska? Nix!

Vi ser över till fastlandet och Arianes raketbas där de skjuter upp raketer tre gånger per månad! Det skjuts upp satelliter av ryssar, fransmän och Italienare. Undrar bara hur många satelliter som får plats där uppe i himlen?

Imorgon far vi vidare, mot Tobago eller Grenada (där vår cirkel sluts :) ytterligar 600-700nm nordvästerut. Bilder härifrån följer….

Skickat via superredaktörschefen, Petra

 

Ile Diable seen from Ile Royale in Frensh Guyana.
 
ARA Parrots flying above your head..
 
Hmmm 
 
The four stones in the middle supported the giljotin.. and there was probably a basket to catch the head!
 
The cells were only 1,5x3m and many without windows!

yummi... lunch again.
 

Kommentarer
Postat av: Nisse

Önskar att ha varit med sista dygnet!! Grattis!

Svar: Ja, det var en "hit", vilken fart Ambika hade och det kändes knappt! Du skulle varit med någon vecka till :)
erja Ödmark

2014-04-13 @ 17:20:01
Postat av: Peter

Nej, nej, nej!
Ni kan inte lämna Guyana utan ett besök på CNES/CSG
ETT MÅSTE för varje gammal aviatör :)

Skönt att ni trampar upp mina gamla fotspår på Royale ;)
Det var rätt skönt att slappa i hängmattan därute på helgerna.

Återkommer snart med rapport från farvattnen mellan Grinda och Lökholmen.

Skota hem! (Men först ett besök på CSG förstås :)

Svar: Nej men... VÄLKOMMEN tillbaka :) Ja, du har säkert rätt, vi borde ha besökt raketbasen men det var inget uppskjutning förrän den 18apr och så länge ville vi inte vänta. Ile Royale var intressant att se. Vi ser fram emot rapporter från Grinda och Lökholmen!
erja Ödmark

2014-04-15 @ 10:49:59
Postat av: Cricco o Urban

Först: Hemmafronten är allt fairly OK för närvarande!!
Sedan: Vilken underbar sista dygnssegling ni fick till där då!! :) Härligt!
Hoppas nu att de sista 600-700nm blir lika fantastiska! Här är våren verkligen på frammarsch och det närmar sig islossning ordentligt. Alla isvägar är nu stängda även promenadvägen runt sta'n, men det finns ju de som drar en repa med skotern ändå, dock icke undertecknad!! Nu ser vi fram mot bilder och prat från de härliga västindiska latituderna. så segla lågt och sakta så hörs vi framöver. KRAMAR

Svar: PUH, vilken lättnad med fair hemmafront, hoppas det håller i sig!!! Det är skönt att vara i Karibien igen, resan från Sydafrika är LÅÅÅÅNG och utan några stopp på vägen knappt!! Vi återkommer med rapporter från havet + bilder såklart.
erja Ödmark

2014-04-15 @ 11:08:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0