1000nm till St Helena

23feb, Sydatlanten
Pos: S26,11  E007,07

Månen är halv och lyser mellan de gråsvarta molnen. Nästa svarta vågberg är på väg; den glittrar som silver på toppen innan den börjar fräsa, ryta och skumma när den bryter. Ambika lyfter upp häcken i vågen, 3-4m upp från vågdalen och i nästa sekund är aktern helt inne i bruset och hon börjar sin surf nedför, i vågskummet, i 8-10kn, som skjuten med en slangbella! Det känns i magen och vilket skådespel det är – varje gång! 

Nattvakterna fungerar bra och vi har kommit bra in i ”arbetet”, i våra tretimmars skift. Att vi är tre i besättningen stället för två gör stor skillnad i belastning och vi vaknar alla tre utsövda som Törnrosor på morgonarna (nåja). Förra natten hade vi bara ett revat storsegel uppe och gjorde ändå stadiga 6-7 knop i slör.

 

Vi är inne på femte dygnet och har tillryggalagt drygt 700nm. Vi börjar bli lite väderbitna, det blåser 20-28kn stadigt sedan vi lämnade Kapstaden och vågorna har byggt på, är oftast krabb och stökig, men ibland också elegant och smidig. Det där med att ligga i sittbrunnen och softa i bikini/badbyxor… glöm det! Hittills har det blåst kalla vindar och det man kan göra ombord är att hålla i sig. Läsa och hålla i sig. Läsa, hålla i sig och sova. Läsa, hålla i sig, sova, äta och prata flyg (Nisse och Lasse förstås). Ofattbart hur det kan finnas så mycket flyg och flygfolk att prata om. Obegripligt, men kul förstås, att stridstupparna… f´låt piloterna, kan återuppleva ”de bästa åren” igen och igen och igen….! Nisse var faktiskt pilot på Jaktviggen yrkesmässigt ända tills han blev 55år. Det är ”respect”!

 

Djurlivet var enormt de första dygnen med massor av sälar, stormfåglar, en val, flera magnifika albatross och massor av små, små svarta fåglar som ser ut som svalor. Sedan avtog djurlivet markant och nu syns någon enstaka albatross sväva och någon stormfågel flyga avancerat. Flygfisken börjar komma men har hittills gäckat Nisses öga. Men det kommer, lovar vi i munnen på varandra.

 

Väderprognosen som vi tar varje dag via Satellit lovar inte bot och bättring förrän tisdag/onsdag i nästa vecka. DÅ blir det genakersmörsegling och bikini på :) !!

Hörs snart!
Nisse, Lasse & erja

 

Via  chefsadministratören och tillika viceredaktör Petra

 

Lite bilder från Madagaskar:

 

 

Kapten med skärpa i blicken
 
Madagaskars svar på fraktfartyg
 
Kamelont med spindelkompis (alt. nästa måltid)
 
Modren i shoppingtagen

 

 


Kommentarer
Postat av: Otto o Pirjo

Vad skoj att Erja får höra nya flygarhistorier. Dom sinar aldrid o fler blir det i framtiden. Fortsatt förlig vind önskar vi från ett soligt ,men lite kyligt, Lagos. Otto o Pirjo

Svar: Det måste finnas ett stopp ett tak där historierna sinar, trodde jag. Men hittills ICKE :)Hälsa Lagos!!
erja Ödmark

2014-02-24 @ 15:55:02
Postat av: Lalle

Jag kommer igår när vi var på en övning i Hultsfred... måste dra den för Nesse, Lasse och Erja när vi ses i Turk... väl?
We luuuuv you. Back in bissniss, som vi säger.

Kram
Lalle o Eva

Svar: Glöm nu inte just DEN historien :)Keep cool!
erja Ödmark

2014-02-24 @ 20:42:58
Postat av: Åke Gustavsson alias GT

Hej Alla läsare på denna fantastiska blogg.
Att Lasse har sina "rötter" i Flygvapnet och i SAS kanske de flesta vet men inte alla. Som pensionerad flygkapten i SAS tillhör han SE-SAM (Swedish - Senior Air Men) Vid en kväll i januari 2014 ordnade SE-SAM en föredragskväll där nedanstående står att läsa i NOTRAM (Notice to retired airmen). Texten är signerad Kurt Ivarsson (ret.Capt.


“1. Sedan sist…
har vi upplevt ännu en formidabel succé, när Erja och Lars Ödmark under drygt två timmar underhöll oss med berättelsen om öde hav, blandat med fängslande naturscenerier och möten med fascinerande människor, kannibaler såväl som hjälpsamma seglarvänner!
Vi tangerade åhörarrekordet från Christer Fuglesangs och Roland Karlssons flygmöte i oktober; 140 personer kom då och lika många nu!
Antalet damer, som lyste upp salen, var dock betydligt flera den här gången!
Ett rikt bildmaterial – de har tagit tusentals bilder – ledsagade kåseriet och eftersom de båda äventyrarna ännu bara har klarat
av halva jorden-runt resan så ser vi fram mot att få återse dem om knappt två år!
Vi har redan ett halvt löfte; så Du/ni som inte var på Tekniska Muséet den här gången, får en ny chans då…MISSA INTE DEN!”

Så Erja & Lasse, sträck på er, det förtjänar Ni.

Ha det så bra och hälsa Nisse /Åke

Svar: Underbart att få beröm, man kan ju aldrig få nog :) Tack för det och det ska bli kul att berätta "resten"!
erja Ödmark

2014-02-25 @ 22:07:36
Postat av: Amanda

Till Nisse!

Det verkar superspännande med dom stora vågorna och alla vilda djur! det låter som att ni har det jättebra där ute! (oftast :) )
hoppas verkligen att det är hyfsat bra väder också :)
vi saknar dig mycket här hemma i Sverige! och vi har det också bra:)

Men du Nisse? hur mycket rent dricksvatten har ni med? ni måste ju kunna duscha lite då och då:)

hoppas ni får lite tillgång till uppkoppling ibland så du kan svara.

Men i allafall så hoppas vi att ni får en toppenresa!

Stora kramar Amanda! Mamma och Pappa hälsar också!:)

2014-02-26 @ 19:52:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0