Mera Puerto Rico

27mar, Ponce, Puerto Rico (PR)
 
Ön Vieques var en mycket speciell plats på jorden, en plats vi aldrig hört talas om. Knappt visste vi något om Puerto Rico heller, om vi ska vara helt ärliga. På denna lilla ö i östra PR, dit vi seglade 10nm söderut från Culebra, fanns det en hel hoper turister (inhemska och storamerikaner), 10 000 invånare, 1000-tals vilda hästar och några helt unika, djupa vikar med mastodontmareld (Bioluminescent). Den viken vi besökte en sen kväll under vintergatans och nymånens bleka sken, var Mosquito Bay. Skåpbussen körde oss rakt in i skogen, stannade vid en öppning i mangoven, några killar satte oss i 2-mans kayaker och off we went in i mörkret med en ledarkkayak i täten. 

Visst, vi har sett mareld på de sju haven och vi har riktig mareld på västkusten, så jag tänkte att vadå.... men det var häftigt; varje årtag var som att gräva glödande guld med åran, handen lämnade långa spår efter fingrarna i vattnet. Vi såg fiskstim, som blev skrämda av oss, som flydde såsom fyrverkerier under vattenytan. Och så tystnaden. Bara avbruten av våra åror mot vattnet. Och mörkret. Bara avbruten med starkt 
glitter då något störde vattenytan. Inga mosquiter, konstigt nog. Den upplevelsen kommer vi aldrig att glömma. 

Nästa dag pratade vi med "han som har hand om et" med bojar, etc. Han berättade att när han senast var där passade en hammarhaj, som var större än hans kajak, helt nära.... Vi läste på nätet om en turist som i Mosquito Bay blev biten av en haj då hon hade fötterna i vattnet. Inte simma där i mörker!!!

Vi seglade vidare till Salinas på södra huvudön där vi hyrde en bil för att besöka Gamla San Juan på nordkusten. När vi kom in med jollen höll vi på att krocka med en sjöko, lika stor som jollen, som tittade lika förvånat på oss som vi på honom :)

Nu ligger vi i en marina i Ponce. Vi hade tänkt ankra men det gick inte bra. Efter tredje försöket gav vi upp och tog en boj. Men bojen fick vi med oss, med tyngd och allt, vi bara gled, liksom med ankaret, i den mjuka dyn. 
Vi ropade då upp marinan och vi hade tur, där fanns en ledig plats för den facila summan av 100USD per dygn...
 
Imorgon lämnar vi Puerto Rico till förmån för Dominikanska Republiken (DR). Det blir vår första nattsegling sedan vi lämnade Trinidad i slutet av januari. Vi ska till den stora viken på ostsidan, Samana Bay, 180nm från Ponce.
 

Esperanza, Isla de Vieques

The island of Vieques is very special; not only because there is over 1000 wild horses around - everywhere - but also due to the unique Bioluminescent Bays at the south coast. We went on a evening kayak tour on Mosqiuto Bay and it was fantastic, must be experienced!

After Vieques we sailed to the south main land of Puerto Rico. In Salinas we rented a car and drove to Old San Juan, very impressing, especially the huge fort San Christobal where the Spanish fought the Americans but finally had to give up (in 1898).
 
We are now moored in Ponce and will sail to Samana in the Domican Republic tomorrow, 180nm west. Cuba is getting closer still :)

 
 
 
 
Salinas, PR Main land
  
 
 
Old San Juan
hmmmm...

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vi följer era äventyr bland hajar, skökor!? och mareld med hjälp av google maps. Är hela tiden uppdaterad.
Hoppas ni får lugnare vindar och väder under resten av turen turen i V.I. AGY uppdaterar om Atlantförberedelserna.
Vi lämnar Algarve om en vecka. Allt väl.
Kram
LAL o Eva

Svar: Hej. Hoppas ni nu fått ert lystmäte på golf för ett tag! Just nu härliga lugna vindar från rätt håll mot Dom.Rep. Hälsa våren hemma!
erja Ödmark

2015-03-27 @ 10:51:21
Postat av: Anton

härliga bilder! :)

Svar: Tack :)
erja Ödmark

2015-03-30 @ 22:30:36
URL: http://antonsfoto.webblogg.se
Postat av: Robex Lundgren

vackra bilder

Svar: Tack igen , :)
erja Ödmark

2015-03-30 @ 22:56:36
URL: http://ghgumman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0