11-14 juli, Nordsjön (Farsund-Inverness, 354 nm)

Nordsjön
Vi gick från Farsund på norska sörlandet direkt till Inverness i Skottland (354 nm) på 60 timmar (2,5 dygn) och hade allt från 2 till 12 m/s, slör, plattläns, halvvind och kryss, grov sjö och oljigt hav och med flera vattendunkar i "pigkammaren" (hytten bakom pentryt) eftersom vår vattenpump pajat. Vi kryssar mellan oljeplattformar och fartyg och det är superbra att ha AIS transpondern så vi kan väja i god tid. Väderprognosen via Grib filer visade stämma perfekt i ca 48tim, sedan fick vi 12 m/s rakt i häcken i.s.f. 2 som vi trodde.

Angöringen till Inverness var, minst sagt, spännande!
Med 10 piskande m/s plattläns, 12 grader i vatten och luft, medström och högvatten, nattmörker (kl. 0200) och okänt vatten dånar vi in i den stora havsviken med endast elektroniskt sjökort! Där det enligt plottern skulle vara smala kanaler var det istället ett stort hav eftersom det var högvatten, hmmm, vi läser märkliga tidvattentabeller i kylan och mörkret och litar helt på att plottern stämmer. Jo, det är högvatten, skönt. Då har vi ytterligare 5m vatten under kölen.  Var är 12V strålkastaren? Den finns ingenstans! Då hörs det ett kraftigt plaskande i vattnet styrbord om Ambika, hjärtat i halsgropen. Har vi kört för nära en boj? Nej, det är ett gäng glada delfiner som leker längst med båtskrovet och snart är de flera stycken som hoppar omkring oss. Märklig känsla.

Kl. 0330 forsar vi fram till infarten till marinan. Trodde vi ja. Marinan var inte där! Kartan och verkligheten var inte överens. Vi väljer då att lita på verkligheten och går tillbaka i mörkret, i strömmen, till den trånga infart till en marina vi observerat tidigare. Vi går in och chansar på att den plats vi siktar på är en gästplats för det finns ingen tid och plats till olika manöverövningari den hårda vinden och strömmen. Det är en gästplats, och vi förtöjer båten med aktern mot flytbryggan kl. 0400. Vi är äntligen framme i Skottland!
   
Inverness
Enligt broschyrer och information ska Inverness Marina vara en pittoresk marina, nära centrum. Pyttsan! Det är en industrihamn ca 2km från staden. Synnerligen o-charmig. Här får vi i alla fall kontakt med en båtmekaniker som fixar vattenproblemet i ett nafs. Det var en O-ring (!) som satt fel och som lossnade i hårt väder i Skagerack. Det är fixat nu och gissa vad skönt det var med en varm dusch!

Vi sitter nu, torsdag 15jun, i ett regnigt Inverness och räknar med att gå in i Caledoniankanalen i eftermiddag om det inte regnar för mycket....


Gas- och oljeplattformar på Nordsjön


Regn och bidevind...


... och absolut vindstilla och sol! Lasse sköter sin "Maintenance Logg".


Inverness Marina. Vart tog vattnet vägen?

Kommentarer
Postat av: Rullebrutt

Vad häftigt!!!! Vilka upplevelser redan :D

2010-07-15 @ 21:43:40
Postat av: Rullebrutt

Vad häftigt!!! Vilka upplevelser ni fått redan :D

2010-07-15 @ 21:48:25
Postat av: Inger Lindegren

Oj är ni redan i Skottland. Häftigt med delfiner och att allt inte blir som planerat. kolla efter sjöodjur! hälsning Inger

2010-07-20 @ 10:17:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0