Halvvägs till Fatu Hiva, Marquesas, Polynesien!

30jun
Position:  S 05,50 W 114,06


Vinden har nu vridit upp och blivit rakt akterlig och vi seglar plattläns med spirade segel. Vi har kommit halvvägs, 1500nm av 3000 är nu klara på knappt 9 dygn. = 7,3kn i snitt. Nu är vi värda en cava (fin-bubblorna får anstå till ankomsten till Polynesien)!

Hittills har det inte varit a ”walk in the park” som vi trodde att det skulle vara, snarare ”jogging in the dark” :D: Ibland far små fronter över oss med lite regn och kraftigare vind… sedan lyser solen igen. Fortfarande blåser det ganska hårt (9-14ms) och det är stora vågor in snett bakifrån = värsta slingerresan på plattläns. Tyvärr har strömmen varit mot- eller tvärs oss senaste tiden, som enligt böckerna ska vara klockrent med oss!  Den nya prognosen talar om att hård vind av vara rådande flera dygn framåt… 

Fast hellre så här än som flera båtar (ca 5st) bakom oss; de fastnade  i ett stiltjebälte och låg bara och guppade med segel som stod och slog… en båt, ”Good News” fick fel på sin watermaker (= bad news) och kommer att få vattenkris! Båten efter honom (”Alchemist”, ca 90nm bakom) kommer att ge dem vatten när de är ikapp. Hur de kunnat förlita sig på bara en watermaker, förstår nog inte vi!!

Plötsligt, när vi skulle reva storen, lossnade en latta (igen) och gled sakta ned mot däck. Storseglet har stående lattor, det längsta är över 12m. Snabbt fick vi skota hem och agera segelmakare på däck – för tredje gången sedan vi lämnade Sverige!

Vi har inte sett någon tendens till mänskligt liv på sex dygn. Så, plötsligt I tisdags kom en helikopter på låg höjd över oss! Obegripligt! Det är 1200nm till närmaste kust. Lasse kollade AIS:en, inget fartyg syns till. Vi misstänker att helikoptern kom från ett större fiskefartyg, med avslagen AIS, då de ofta vill hemlighålla sin position (konkurrensfördel). Förmodligen används helikoptern till att spana fram valar eller fiskstim finns (osportsligt tycker vi).

Våra rutiner är på plats och allt flyter på bra. Nu är det bara resten kvar!

PS  Mycket magjumpa blir det av att spjärna emot hela tiden! Vi kommer högst troligt att kunna visa upp var sin ”6-pack” när vi kommer fram ;P

…bilder Galapagos


Vackert gryningsljus ute på stilla havet!
Beautiful dawn in the Pacific!Albatross. Världens största flygande fågel, de allra största kan ha ett vingspann på upp till 3,5 meter (!!!). Detta medför dock att albatrosserna behöver en "startbana" för att kunna komma upp i luften vilket kan vara ett problem om de råkar landa på olämpligt ställe :S
The largest albatrosses can have a wingspan of up to 3,5 meters! May be a problem getting up in the air..Sjölejon och sjöbuse myser på stranden.
Beach hang out.Edens alltid lika glada kapten.
Eden's happy captian.Lavaödlan är en endemer som bara finns på Galapagos. 95% av alla kräldjursarter på Galapagos finns bara här.
Lava lizard is an endemic species found only on Galapagos.Tove med Galapagossköldpaddor som även dessa är endemerer. Galapagossköldpaddorna höll på att bli utrotade då sjömän fångade dem för att ha som mat på sina länga seglatser. De kunde överleva i upp till ett halvår nere i kölsvinet. Perfekt tyckte sjömönnen!
The Galapagos tortoise was about to get extinct as the sailors used them as food on their long voyages..Även havssköldpaddor finns det gott om på Galapagos.
Even sea turtles are frequently seen on the galapagos.

Kommentarer
Postat av: afhultman@gmail.com

Hej,

Har ni hunnit testa bromsen?mvh

Anders

2011-07-04 @ 17:30:15
Postat av: Anonym

Hej,

Har ni hunnit testa bromsen?mvh

Anders

2011-07-04 @ 17:46:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0