Nästan framme i Tuamotu atollerna

24juli, på väg mot Ahé eller Rangiroa
Position: S 14,01 W 146,03

Dessa atoller är unika i världen. I ett område, stort som Europa och mitt i Stilla Havet, ligger ett band av kollapsade vulkanöar, s.k. atoller som hör till frankrike. Först har en vulkanö bildats, sedan har det vuxit koraller runt vulkanen och till sist har själva vulkanen kollapsat och lämnat en ring av låga korallöar som blivit kvar som en ring runt en stor lagun, ibland flera km vid (t.ex. Rangiroa är 40nm)!! De flesta har en eller flera öppningar in i revringen. Ibland ser man inte ens revet utan man ligger för ankare, som det känns, MITT PÅ oceanen… 

På flera av atollerna finns små byar och man livnär sig främst på att odla svarta pärlor. I Norra delen (på väg från Marquesas till Tahiti) bl.a. Ahé och Rangiroa, vågar sig en och annan dristig långseglare sig in (tack vare GPS) men i övrigt finns nästan inga turister. I mitten ligger Raroia där Thor Heyerdahl strandade med sin flotte Kon-Tiki (från Peru) 1947. I södra änden ligger Mururoa atollen där fransmännen gjorde sina kärnvapenprovsprängningar på slutet av 60-talet – FY – den kunde de ha sprängt hemma hos sig själva, politikerna! Kommer ni ihåg att vi, som protest, inte drack franskt vin, åtminstone inte på två helger. Det gäller ju att säga ifrån :D!!

Resan till Ahé (497nm) var som en berg-och-dalbana, både fysiskt och psykiskt. Vi tyckte oss vara värda en lugn och behaglig seglats, men igen blev det inte så. Vi rusar fram genom världshaven som den värsta Fittipaldi (visst heter han så, racerföraren?).. Andra dygnet av detta eviga skumpande i hög, taggig sjö gick det mig på nerverna. I samband med att jag vält ut frukostmjölken för andra gången över hela bardisken (på fina duken) och de kokta äggen rullade omkring på salongsgolvet, då var Ambika till salu! BILLIGT!  Nå, nästa dag var det bättre igen, vinden lika ihållande men vågorna betydligt förutsägbarare (Gud ske pris) vilket hade direkt inverkan på humöret.

Lasse hade, som vanligt, närkontakt med djurlivet. Igår natt sa det PANG och KRASCH i sittbrunnen! En STOR flygfisk, ca 30cm lång ca hade krockat med sittbrunnsbänken och ramlat ner på golvet och sprattlade vilt. Lasse försökte ta den försiktigt i stjärten för att slänga tillbaka den i havet men det var ”ogjörbart”. Till slut gjorde han (Lasse) en ”Halvnelson”, fick ner Fisken på ryggen och tog sedan, med bägge händerna runt den klibbiga fiskkroppen, och slängde ut den till sitt hav (säkert med en stor bula i pannan :D).

Vi är nu ca 4 timmar från Ahé och verkar det som vi inte hinner in i atollen. Senaste dygnet har havet varit platt och vinden bara 6-7ms, typiskt nu när vi behövde lite fart.. Man måste gå in mot tidvattnet, genom den trånga öppningen till lagunen och det ”fönstret”, för det här dygnet, kommer vi troligen att missa med några timmar när : ( I så fall går vi vidare och försöker komma in i atollen Rangiroa som ligger ytterligare 80nm sydväst om Ahé. Här måste vi passa tiden mellan hög- och lågvatten = slack (som varar en halvtimme). Vi håller tummar och tår!

Kommentarer
Postat av: grodan

Ha,ha,ha och what to say?? Nu har väl jag som den landkrabba jag är fått vatten på min kvarn gällande båtlivets alla (o)förträffligheter. Nu håller jag alla tummar och tår och hoppas att ni får tur med slacken och kan njuta av Rangiroa. Och javisst hette racerföraren så, Emerson i förnamn, tack och lov!

Puss och kram på er

2011-07-26 @ 20:08:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0