Sakta men säkert till NZ

08nov, Stilla havet
Position: S 29,22 E 177,06 (tillbaka på östa halvklotet igen :D)
380nm kvar till Opua (av 1100)

Upp-å-nervända-världen! När alla säger att det ska vara lugnt och fint, blir det hårt. När alla säger att det blir hårt, då är det lugna gatan…. Ett jättehögtryck har parkerat sig mellan Tonga/Fidji och Nya Zeeland. Det ger nästan ingen vind alls… och plötsligt mycket vind…. och den vind som är, är rakt i den berömda ”näbben”! Överfarten verkar ta snarare 11 dagar än 7! Just nu är ETA den 11nov…..

- Vi kryssar alltså fram på södra Stilla Havet :D Just nu 5ms, dikt bidevind (sned kryss) och solen vrålar ner. Vädret är som en sommardag hemma = iskallt i vinden, nätterna råkalla och hett i solen när man är i lä =). Vattentemperaturen har fallit 9 (!) grader sedan vi lämnade Tonga för sex dagar sedan!!!

I lördags såg vi det första åskmolnet komma, hotfullt och svart som sot. Vi hann precis reva till att bara ha lite näsdukar uppe och ta på oss regnstället… då kom det; en jättesquall där vinden vände 180 grader och på en minut gick den från 3ms till 17 med hällregn i. Det tog bara 30min och på ”andra sidan” var vågorna kaotiska, därefter stiltje.  Efter stiltjen kom sydvinden – iskall! Fram med flis, jacka, långkalsonger, duntäcke, hela kittet!

Det mestadels sol men vi hamnar ibland i veritabla ”Squallsbälten” och får sicksacka mellan åskmolnen. Ibland åker vi rakt in i dem… ibland hinner vi inte reva i tid och får det lite svettigt… : )

Det har varit ganska lite liv på havet och ingen (bloody) fisk vill nappa:( Vi måste ha fel drag eller nå´t för alla (OK, flera) andra båtar får napp – men inte vi!!! Några sjöfåglar glider vackert förbi ibland och någon udda flygfisk kan flaxa fram. En dag seglade vi ikapp en havssköldpadda ca 1m lång, mitt på havet… häftigt! Vad lever de på månne??

En närkontakt dock: Hjärtat höll på att stanna när jag, i sittbrunnen, bakom ratten, i mörkret, mitt i natten, på mitt nattpass, blev knockad på hakan av en slemmig typ som, NATURLIGTVIS, sedan skulle ramla ner MELLAN flytvästen och tröjan… SÅÅÅ VIIIDRIGT! Till slut flaxade den ner på durken och det blev en lång och klibbig kamp att få den stora (allt är relativt) flygfisken i havet igen!

***

PS Att NZ bevakar sin gräns noggrant fick vi bevis för häromdagen när ett kustbevakningsplan (av märket Orion säger Lasse) dök ner på oss och hade en utfrågning via VHF; vad heter skepparen, vad heter båten, var är den registrerad, har vi träffat någon annan båt på havet, när kommer vi till NZ, hur många är vi….etc. Till sist var de nöjda och flög vidare…

***

Inlägget är publicerat av vicepublististinnan, Petra ;)

Kommentarer
Postat av: Elisabeth Soderman

Wow nu ar ni snart har ju, bara ett par dagar kvar, later laskigt med flygande fiskar.... Sommaren ar pavag aven om kvallar och natter inte ar supervarma an, det maste bli skont for er att kanna fast mark under fotterna igen. Det ar jatte fint uppe i Bay of Islands. Jag kommer ev aka till Sydney over en helg eftersom Kyle ar dar over och jobbar till slutet av november. Kommer ni segla nerat eller anvanda land transport? Ser fram emot att hora vad som hander! Stora Kramar =)

2011-11-08 @ 21:27:12
Postat av: Lena Söderman

Grattis o hurra!! nu är ni framme. Det ska bli så kul att vi snart träffas. Kramar från en syster Lena som packar för fullt nu.

2011-11-13 @ 14:35:56
URL: http://ambikasailing.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0