I Coral Sea, mot Australien

03jun, 950nm kvar till Cairns

En skadad jolle (det läckte kraftigt ur en söm), dåligt med vind på vägen och förväntat dåligt väder med mycket regn i den intertropiska konvergenszonen gjorde sammantaget att vi ändrade planen ganska drastiskt. Istället för att segla via Louisiaderna i Papa Nya Guinea till Darwin (där Indonesienrallyt startar) satte vi kurs mot Cairns i Australien, drygt 1200nm västerut. Det blir hemska saltvattenkrokodiler, livsfarliga maneter, förhoppningsvis härlig snorkling på barriärrevet samt ett skyddande rev när vi seglar längst kusten norrut. Vi hoppas att vi har tagit rätt beslut fast det svider i hjärtat, vi hade så gärna velat se Louisiaderna!

Det är med blandade känslor som vi blickar tillbaka på Vanuatu. Spännande upplevelser (särskilt vulkanen i Tanna) i en tid som snabbt håller på att försvinna. Livet i de avlägsna byarna, svindyra priser (dyrare än i Sverige) så de fattiga kan inte köpa.. blandat med ganska dåligt väder med hårda vindar, mulet och regnskurar… och en märklig bakgrund.

Särskilt ön Espiritu Santo är historiskt spännande. USA hade en bas här under andra världskriget med 100.000 man stationerade. De byggde flygplatser, hangarer och la ut minor… en av minorna sänkte det egna kryssningsskeppet President Coolidge avsett för 1400 personer (inkl besättning) som vid tillfället användes som truppfartyg för 5000 soldater!! Endast två man omkom dock, övriga kunde promenera iland på revet innan fartyget sjönk ner på djupet. Man kan dyka på vraket här utanför Luganville. Det sägs också att Vanuatu skulle få köpa alla entreprenadmaskiner för 1USD/st efter krigsslutet men Vanuatus regering tackade nej, trodde att Amerikanerna skulle lämna kvar dem gratis. Då blev Amerikanerna arga och dumpade alla maskiner i havet, det som nu kallas ”Million Dollar Point” utanför Luganville. Där kan den hugade snorkla..

Apropå Vanuatu och andra Stillahavsländer, här är ett roligt citat från Linda på S/Y Mary: ”Igår kväll grillade vi på stranden och drack kava med några lokala killar. Så nu vet vi också hur man gör när man tillverkar den där berömda drycken. Fy sjutton! Vi hjälptes åt att tugga roten och spottade sedan ut den äckliga gröten i ett gemensamt bananblad. Gröten blandades sedan med vatten och pressades genom en sil, och vips så var kavan klar att dricka. De lokala killarna verkade inte alls tycka det var varken konstigt eller äckligt att dela saliv med oss på det sättet, så vi drack artigt utan att klaga och än verkar vi inte ha tagit någon skada : )”


Igår, på Lasses födelsedag, och tillika andra dygnet till havs mådde vi tjuvtjockt bägge två = inget födelsedagsfirande :( Det får vi ta igen när vi frossar i goda räkor i Cairns. Vi kör plattläns för fulla muggar med spirad genua och nästan full stor i 10-12m/s så det går undan. Dyningen är 3-4m och ger stundtals ganska guppig sjö. Vi kompisseglar med S/Y Imagen, en Stevens 47 seglad av två ”najsa guys” från USA, Stuart och Dale som vi träffade i Vanuatu. Båtarna går så lika att vi höll på att krocka igår natt!!!

PublicistPetra har postat inlägget :)Kommentarer
Postat av: Mary af Rövarhamn

Fick just följande meddelande från Ambika:"Vi fick ett blixtnedslag i båten den 3jun, 300nm från Luganville. Riktigt ruggigt vill jag lova! Elektronik och el utslaget. Tur att vi kompisseglade med en amerikans segelbåt som eskorterar oss till Cairns, 800nm. Puh, jobbigt att handstyra 24/7 :) Kommer i hamn om 2 dygn ca."Stackarna. Blixtnedslag är mardrömmen. Verkar som dator och satellittelefon klarade sig i alla fall, eftersom de kunde skicka mejlet till oss. Och båten flyter, och besättningen verkar må bra om än trötta. /Linda

2012-06-08 @ 08:02:43
URL: http://www.symary.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0