På turisttur

04dec, Mossel Bay, Sydafrika
 
Om man suger på namnet AAFRIIIKA så känner man (vi) värmen stråla, palmerna vaja och ser vackra och stolta svarta/bruna människor i färgranna kläder bära lerkrukor på huvudet...Fel, fel!
 
När man sätter ordet SYD- framför Afrika, framträder ett helt annat scenario. Ett modernt samhälle med stora shoppingmalls och sockerplantager ligger sida vid sida med de fattigaste av fattiga - de svarta - fortfarande. Zulufolket är krigare och det är fint att ha väldigt stor kroppshydda som bekräftar att de inte har AIDS och att de har gott om mat..

Och är man i SÖDRA Sydafrika blir det ytterligare förändingar. Här i delar av södra Sydafrika är det som i vilket Europeiskt land som helst när man tittar på befolkning, byggstil, affärer. Klimatet är kyligt nu på våren och naturen är galet vacker, priser gudomliga. Det verkar som om alla vita (ca 2-3 miljoner numera av 52 miljoner invånare) bor här tillsammans med alla varianter av ljusbrunt (50 shades of brown) och kroppshyddorna har krympt till mindre proportioner. Här behöver man inte heller se sig om axeln hela tiden av rädsla att bli rånad. Visst finns det fattiga områden här också men jämfört med längre norrut, eller med Madagaskar, är de mycket "rikare" såvitt vi kan bedöma.
 
Med andra ord är Sydafrika väldigt långt från vår (otroligt naiva) bild av afrika :) Nåja, visst läser vi också tidningar och följer med men faktum är man slås av Sydafrikas enorma storlek (klimatmässigt) och politiska komplexitet..
 
Nog om detta (för nu :) 
Tillsammans med "grabbarna" på norska S/Y Frida, Frank och Marius, har vi hyrt en bil och kört runt i området. Väldigt vackert och väldigt dramatiskt med höga klippkuster, blandat med långa sandstränder, en hög spetsig bergskjedja med vackra dalar på sidorna, ett böljande landskap.
 
Vi planerade att trotsa vädret och segla vidare idag. Men det är inställt pga hög dyning mot land från någon storm i roaring forties, tillsammans med hård kuling...vilket vi har erfarit betyder storm i byarna... Det är bara att avvakta :(

 
 
We rented a car, together with "the boys" on S/V Frida, and went to Knysna. This is the narrow entrance, just 4,5m deep. In high swell, low tide and strong wind it´s impossible to enter and if you make it eventually, you have to wait for the right conditions to get out again :)

Inside the huge lagoon it´s truly beautiful and the marina is big and looks brand new. The waterfront is full of turist shops and restaurants. Simply a very popular place to visit.
 
 
We also visited the small wineyard "Jakkalsvlei" and tasted their wines; red, white, rosé, muscadet... with a cheese patter, magnificent view, good company and friendy owner and staff we enjoyed the visit very much. It´s the only wineyard in the area. Don´t miss it.
 
 
We passed by a small Game Reserve but this it the closest we got to the lions. There is supposed to be 7 lions in the Reserve...
 
 
...and Hippos, zebras, wilderbeast, antelopes...
 
 
 
The roads were lined with protea, the national flower. Pretty!

Kommentarer
Postat av: Cricco o Urban

Egentligen kan man ju säga att ni har "tur" med vädret, för då blir det mer sightseeing för er och det är ju heller inte fel. Vi förstår så klart att tiden är en viktig faktor för när ni skall kunna resa hem till Björnrike, men ändå. Fantastiska bilder i vanlig ordning. Kanske Sydafrika skulle vara nå't att besöka?!?
Ha det nu så gott och njut av alla stunder ni får. Här i SE skall det bli oväder på to/fr med snö och storm över framförallt Mälardalen. Kanske det ökar på även i Björnrike!! Här i Norrbotten är vädret för det mesta väldigt vackert. Ömsom kallt ömsom milt, men mycket klart väder så vi kan njuta av de 4 timmar solen är uppe.(Kiruna 1 tim), men det är bara 17 dagar kvar - sedan ljusnar det igen. Vi har sålt vår Avance33 och ser oss nu om efter en något mindre båt. (U:s önskemål) Vi kan hoppas på en Lord Helmsman eller varför inte en Linjett30. Vi får se vad det blir. Sköt om er så hörs vi snart igen. Kramar C+U

Svar: Ja, det kan man också kalla tur :) och vi njuter av att vara inblåsta också. På sitt sätt! Härligt nog är det ljust länge igen på mornarna blir ljust kl 0400 till långt på kvällen kl 1930.. Nästan som hemma ;) kul med nytt båtkoncept, det ska bli spännande att höra vad det blir till slut. Många kramar!
erja Ödmark

2013-12-04 @ 15:43:36
Postat av: lisa K

Fortfarande i M Bay! Jag pa vag med Christer ocn hans barn till Langebaan, blasigt i CTown idag....Tanker pa er, tack for 2 handelserika veckor! Kramar massor!

Svar: Blåser utav bara den! Vi kommer ingenstans! Ha det nu så bra med alla dina och skriv några rader till Ambikas gästbok (be Marianne också) och hälsa alla från oss!!
erja Ödmark

2013-12-05 @ 16:10:54
Postat av: marianne Svanström

Glada att ni fått se delar av Garden Route. Men har man Norge som grannt grannland finns inget som slår det! Hälsa Frank och Marius det. Nyheten om Mandelas död igår kväll sorglig men skönt att han äntligen fått komma till ro. Vilken stadsman! Bodde över i Jburg en natt i väntan på flyg hem i B & B med trevliga indier, zimbabwier och malawier som gäster. En hagelstorm där förra veckan med hagel som tennisbollar slog stora hål i plaststuprännor, trädgårdsmöbler, växthus och biltak. Hemma nu och vädret inte mycket bättre här. Snöstorm o kaos. Har skottat snö hela em. Tänk på det när ni känner er (in)blåsta! Hoppas ändå ni kommer iväg snart till Simons T o får börja "jula in er". Kram Marianne

Svar: Hej Marianne! Ja vi har hört att stormat runt falustugorna därhemma.. det är till att hålla i hatten där liksom här :) Tack-o-lov har sluppit heagel i alla fall. Här flaggar båtarna med sina gästflagg på halv stång. Även vi med eländig flagga som blåst sönder, trots att Elisabet lagat :) Vila må han i frid efter lång gärning. Må gott, vi hörs när vi kommer hem :)
erja Ödmark

2013-12-06 @ 17:18:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0