Farligt! Nära! Farligt nära!

04okt, Crater Bay Marina, Nosy Be, Madagaskar


Allt var klart för avfärd söderut igår morse! Varenda utrymme var fyllt till bredden mat, dryck, diesel, vatten, bensin… Vi skulle bara säga hejdå till killarna på marinan och så iväg till Hell-Ville för att klarera ut. Det blev inte så. Just som vi skulle kasta loss kom Bertrand på S/Y Rackham förbi och meddelade att en mobb hade bränt upp två europeiska män (vahaza) på stranden (”vår strand”) igår, bara några hundra meter från där vi åt middag och bara någon timme efter att vi hade gått hem. En person hade blivit skjuten till döds utanför polisstationen, av polisen, som försökte hindra mobben att ta sig in för att "hämta de skyldiga". Ytterligare en person, en Madagasker, brändes levande i den lilla byn här brevid.

Orsaken till kaoset är "organ trafficing". Flera barn uppges vara saknade och ett barn har blivit upphittad styckad med organ borttagna (hur makabert och fasanfullt är inte det!). Mobben trodde tydligen att männen som brändes upp var skyldig till organförsäljning. På marinan sa de att man inte under några omständigheter (som utlänning) ska lämna marinan och gå till stranden eller till byn Darelsalam, eller segla iväg och absolut inte åka till Hell-Ville. 

Idag hoppas vi få besked att vi kan segla iväg och att det inte är farligt längst kusten.
 
Info från BBC
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-24380937

"Two European men have been burnt to death in Madagascar by protesters who suspected they were trafficking human organs after a child went missing..."

Kommentarer
Postat av: Lars Forssell

Hej Erja,

Krisinformation.se vill att svenskar i Madagaskar skall anmäla sig till ambassaden med anledningen av det som hänt.
http://www.krisinformation.se/web/Pages/NewsPage____75167.aspx

Mvh Lasse Forssell

Svar: Hej Lasse ! Tack, det ska vi göra. Fast nu är vi 100nm söder om Nosy Be i Moramba Bay :)
erja Ödmark

2013-10-04 @ 14:09:53
Postat av: Hanne

Fy va hemskt!Var är ni nu? Har ni anmält er till ambassaden? Hör av er !

Svar: Ska göra det, fast nu är vi långt borta därifrån och du har just pratat med kapt Totte :)
erja Ödmark

2013-10-05 @ 19:58:44
Postat av: Cricco o Urban

Men usch så gräsligt!!! Ta er i akt och var vaksamma. Här råder tydligen djungelns lag. Känns som att destinationen bör ändras om det är möjligt. Detta var inga bra nyheter, men jag tror och hoppas att det reder ut sig för er så att ni kommer iväg i god ordning, som det heter. Var rädda om er!!! Kramar i massor

Svar: Hej. Vi seglade iväg och är nu 100 nm därifrån. Jättetråkigt att det skulle hända för Madagaskar är verkligen jättefint! Tack för omtanken!!
erja Ödmark

2013-10-08 @ 10:56:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0