Champagne till alla!


17apr, Prickly Bay, Grenada, Karibien

Cirkeln är sluten, varvet runt jorden genomfört!
Det känns helt magiskt att den handskakning vi gjorde när vi gifte oss för nästan 30 år sedan, löftet vi gav varandra att en gång segla runt jorden, nu är fullbordat. Vi ligger ånyo för ankare i den stora viken på Grenadas sydkust och känner igenkännandets glädje. Resten av seglingen ser vi som ”cruising” här i Karibien, Cuba och USA, sedan segling hem över atlanten. Det tog tre år att segla från Grenada till Grenada, över de sju haven!

Vi ändrar planerna och gör halvhalt i Trinidad!
Vi visste att vi var på gränsen till sent ute redan när vi startade från Kapstaden. Det som stjälpte lasset var rigghaveriet och väntan på reservdelar. Men inget ont som inte har något gott med sig. Vi lägger upp Ambika på land i Trinidad och åker hem i mitten av maj ända till mitten av januari. Nästa år får vi som bonus en lång cruisingtid i Karibien och kan göra Cuba före regnsäsongen, sedan USA innan seglingen hem i maj 2015, via Azorerna. Win-win-win trots allt!


The circle is closed, our circum navigation is completed here in Prickly Bay, Grenada !

It feels magical that the handshake we did when we got married almost 30 years ago, the promise we made each other that once circumnavigate the globe, is now complete. We are again at anchor in the large bay on Grenada's south coast and feel the joy of recognition. The rest of the adventure, we´ll be cruising  here in the Caribbean, Cuba and the United States, then sailing home across the Atlantic. It took three years to sail from Grenada to Grenada, across the seven seas ! And we are still married to one another :)


Change of plans!
We knew we were on the verge of late already when we started from Cape Town. Rigg failiure and waiting for spare parts made us rethink our plans. But every cloud has a silver lining. We will put Ambika on the hard in Trinidad and go home to Sweden and Portugal until end of January . Next year we get as a bonus a long cruisingtime in the Caribbean and we can make Cuba before the rainy season, then the United States Inner Coastal Waterways before sailing home in May 2015 via the Azores. Win -win-win after all!

 
 
Dolphins, great friends of the Oceans..
 
Yet another beautiful sundown - but no green flash... 
 
Below is a short summary of our "trip" (in Swedish, but Google Translate may prove to be helpful:)

Hur summerar man fyra år av hav och äventyr… här är en ”top of mind” blixtsammanfattning!

Vi har allt blivit lite klokare på vägen, kanske kan vi t.o.m. drista oss att säga att en viss ödmjukhet har smugit sig in i våra själsskrymslen. Kanske. Lite. De många ensamma nätterna har i alla fall satt sina spår och vi har fått insikter om oss själva som vi annars troligtvis inte tagit oss tid att skaffa. Värdefulla insikter. Också den enkla insikten om vår längtan tillbaka till årstiderna :D

Vi vet nu hur liten man är och hur oändligt havet. Det har satt sin prägel. Den styrka man har när man måste, har också blivit tydlig. Man kan nästan inte förstå hur snabbt en varm solig dag med blå himmel och mjuka vågor kan förbytas till kolsvart mörker och stormvindar. När ovädret är över, har man glömt svårigheterna. Det är precis som att föda barn :) Vi har tampats med den styggaste oceanen, den Indiska och guppat tryggt på den snällaste, Sydatlanten. Det är en skimär att tro att vinden bara blåser från ett håll med samma styrka (som vi naivt trodde). Det växlar hela tiden och vi rullar ut, vi revar, vi ändrar kurs och segelsättning… Det är ändå otroligt att man med endast vindens kraft kan förflytta sig till olika kontinenter och, i det stora perspektivet, inser man hur litet klotet är.

Ständigt är vi fulla av beundran för det mod och kunskaper som de tidiga världsomseglarna och segelfartygsskepparna måtte haft, medan vi bara tittar in i en dator och vet EXAKT var vi är, vilket väder som väntar och vilka faror som lurar under ytan… ”Respect”!

Vi har besökt flera hundra platser i ett femtiotal länder, en del länder visste vi inte ens om att de fanns. Oftast ligger vi för ankare, för att marinor finns det inte många av. Där borta, i märkliga länder, har vi träffat alla sorters människor med den gemensamma nämnaren att vi någonstans är väldigt lika. Trots bristen på språk, kulturell likhet och materiell standard, finns alltid kroppens språk; det höjda ögonbrynet, det snälla leendet, händer som försöker tala till oss ackompanjerat med ord som vi inte förstår. Ingenstans har vi blivit illa bemötta, ingen har försökt ta någonting från oss trots våra, relativt dem, enorma rikedomar i form av lyxbåt och två kylskåp fulla av mat och dryck. Vi har blivit inbjuda att ta del av deras riter, vi har ätit av deras mat och grimaserande svalt deras rusdrycker. Där någonstans upptäckte vi att mat som fått leva ett värdigt liv (fritt strövande) före slaktbänken smakar så mycket godare, för gom och själ, än den vi köper massproducerad och inplastad i civilisationens cyniska kyldiskar. Ska vi ”civiliserade människor” fortsätta utsätta djur för detta lidande? Nej, vi förordar minst en (1) dag i veckan med vegetarisk kost, hur svårt kan det va' (det sista var tänkt till oss själva...).

Vi fått känna på huden hur jordens resurser är orättvist fördelade, vi har blivit rent äcklade av det enorma överflöd som mött oss efter att ha kommit från ett land ”who has not”. Vem behöver 50 sorters olika tandkrämer? En annan negativ observation är effekterna av ”Den Vite Mannen” och De Stora Religionernas makthunger och härjningar. De är fortfarande tydliga och spåren, arvet efter de stora kolonisatörsmakterna har lämnat djupa spår. De forna engelska kolonierna är ofta bara lämnade åt sitt öde medan de franska fortfarande har många i sin besittning och de är oftast välskötta. Det franska väldet är så väldigt mycket större än vi någonsin förstått och där är det såklart bara franska språket som gäller.. och baguette, vin och ost, helt ute i den mest avlägsna atoll i förgängligheten.

Man köper en båt, seglar jorden runt och så säljer man den efter några år i samma skick. Under tiden solar och badar besättningen. NEJ, nej och åter nej! Ska båten bibehållas ungefär i samma skick är det arbete och pengar som ska till; förvaltning och nyinvesteringar kommer inte av sig själv. Man kan se skillnad på härkomst när man ser långseglarnas båtar; holländska, skandinaviska, australiensiska, tyska båtar är ofta välskötta medan de engelska knappt håller ihop av rent förfall. Många, de flesta, långseglare är i vår ålder och båtarna ofta stora. Unga människor i små båtar är en försvinnande liten skara. Antagligen för att det helt enkelt är för dyrt. Myndigheterna i många länder tar bra betalt för att vi ska få tillträde med båten och t.ex. på "söderhavsöarna" i Stilla havet vet fransmännen att ta betalt för livsmedel, restaurangbesök, etc.

Några av resans absoluta höjdpunkter är ändå ”möten” med djur och natur. Hjärtat skuttar till av glädje VARJE gång vi ser en flygfisk vilset irra omkring ovanför vattenytan (vilket är väldigt ofta :), för att inte tala om när en flock glada delfiner kommer nära båten och krumbuktar sig i sin egen glädjeyra. Lemurer i Madagaskar, valar i Tonga, vilda djur i Afrika, blåfotade fåglar på Galapagos, varaner i Indonesien, hajar i Chagos (hmm), 100-tals fisksorter, konstnärliga koraller i alla färger och former, exotiska blommor, frukter på trän, smaken av nyöppnad, varm kokosnöt…. en vansinnigt vacker soluppgång…en portugisiskt örlogman som kommer glidande i gryningen... är nog det som kommer att stanna på näthinnan längst, typ för alltid!

 
 
 




Kommentarer
Postat av: Eliza

Love U both, efter två turer på öppet men totalt olika vatten med er kan jag bara säga, resor både i själ och hjärta , vilken resumé , welcome home!

Svar: Tack Lisa, det värmer som också säkert en grillafton i Herräng kommer att göra :D
erja Ödmark

2014-04-17 @ 22:14:35
Postat av: Lalle

Vilken "Top of mind"...
Våra tankar stallar när all filosofisk insikt sätts på pränt. Kort och kärnfullt.
Ett varv på en liten planet... för er.
För oss andra är den fortfarande stor. Men vi tog oss i alla fall till Singapore och Panama för att delta en kort bit på er voyage.
Tack!

Lalle o Eva

Svar: Tack seglarkompisar! Det var kul som helst att ha krokodilspanare Chagres River och piratspanare i Macka Strait :) där piraterna som hijackade Lasse visade sig vara Coast Guard!!! hihihi
erja Ödmark

2014-04-17 @ 22:25:23
Postat av: Per-Erik Edwards

Grattis till fullbordandet!
Fantastiskt att ha följt er resa under åren. Tack för goda lässtunder :-)
Snart pension oxå för mig. Köpte en Amel Super Maramu i höstas i Skottland. Strax börjar seglatsen till Medelhavet och sen får vi se vad framtiden för med sig.
Per-Erik o Lotta

Svar: Tack Per-Erik! Grattis till en superfin långfärdsbåt! Vi har seglat tillsammans med Amel:er och alla har varit nöjda. Varning, fastna inte i medelhavet, det har många långseglare gjort :) Lycka till!
erja Ödmark

2014-04-17 @ 23:32:07
Postat av: Hans Johansson

Grattis och fortsatt lycka, imponerande , grymt målmedvetet och kloka reflektioner.
Här hemma på västkusten är både motor och segelbåt i havet inför stundande påsk och kommande båtsäsong.
Vi ser fram emot att träffa er på västkusten och nu är Annas torp nästan klart så här finns både eget boende och båtar att låna.

Svar: Tack, det känns grymt bra nu! Naturligtvis kommer vi och ljuger lite grann på Västkusten i sommar!!
erja Ödmark

2014-04-18 @ 10:48:41
Postat av: Tess

Hej Lasse och Erja! Vad kul att ni har fixat varvet! Vi ser fram emot att träffa er snart och då skålar vi gärna i champagne med er! Kram från hela familjen Syrjandersson

Svar: Tack Syrjandersson (!) Hihi. Skål! Snart ses vi och kan skåla på "riktigt", vi ska ju fira en viss 50-åring to be också :D
erja Ödmark

2014-04-18 @ 15:41:00
Postat av: Laila Kall

Grattis till varvet! Det gjorde ni bra!
Laila & Claes,s/y Comedie

Svar: Hej och TACK! Hoppas vi kan ses så småningom och prata "gamla minner" och höra era erfarenheter från Turkiet :D Kram
erja Ödmark

2014-04-19 @ 01:01:35
Postat av: Totte

Hallå! Stort GRATTIS till det fullbordade varvet. Det har varit spännande att följa er seglats och ett privilegium att ha fått vara med er vid flera tillfällen. Känns nästan lite trist att ni drar
hem nu!
Välkomna hem! Hoppas vi ses på Gotland i sommar!
Totte/Hanne

Svar: Hej Kapten Totte och tack!! YES, vi kommer!! Och det kommer ju att minst ett års segling till innan vi är hemmavis!! Welcome aboard!
erja Ödmark

2014-04-19 @ 10:07:48
Postat av: Åsa Wikström

Stort, stort GRATTIS!!! Vilken känsla för er att ha "rott iland" varvet och har man "fa... i båten" får man ju ro honom iland och det har ni ju gjort med bravur vid några läskiga tillfällen (vågar ju knappt läsa)ni är ju så himla duktiga och modiga! Vi njuter av fantastiskt skönt svenskt vårväder på landbacken och önskar er en riktigt Glad Påsk. Kraaam Åsa&Tommy

Svar: Glad Påsk och 100-tack för grattis! Vi sprätter omkring här på bryggan och frågar alla om de har seglat jorden runt ännu.... :D Kanske vi får se Åsa å Tommy ombord någon etapp framöver...??? Det vore kul!!!
Vi ses snart! Kram
erja Ödmark

2014-04-19 @ 11:33:14
Postat av: Urban o Cricco

Så snyggt jobbat - med sammanfattningen alltså ;) Det andra, det där med seglandet och så, det har vi ju redan berömt och berömt så det får räcka, MEN en väldigt fin, mänsklig, medmänsklig, insiktsfull och ödmjuk sammanfattning av "varvet" tycker vi att ni gjort. DET vill vi säga ett särskilt stort och rungande HURRA för och grattis. Kramar och välkomna hem till ett för närvarande underbart Sverige - vädermässigt!!! :)

Svar: 1000tack!! Det ska bli så kul att komma hem och vara hemma så länge - vilken grej !Vi ser fram emot at höra att allt blir allt bättre med er också! Veronica hälsar och säger att hon nu vill komma hem till er... Har ni hört vad :)
erja Ödmark

2014-04-22 @ 13:12:25
Postat av: Cricco 0 Urban

Hälsa Veronica att hon är välkommen - särskilt om hennes seglande reservmatte och husse levererar henne på plats :)

Svar: :) det vore kul! Vi hör av oss när vi kommit hem!
erja Ödmark

2014-04-24 @ 09:40:36
Postat av: Susie D

GRATTIS! Ni är helt fantastiska som klarat detta. Att få följa era äventyr har blivit min favoritläsning på fredagarna, så det kommer jag sakna. Välkomna hem!

Svar: Hej och många tack! Det enda är att nu känns det konstigt tomt, vi har varit så fokuserade på att göra detta och plötsligt är det över :) Väldigt kul att du uppskattat vår reseberättelse och orkar du vänta till nästa år så kommer det mera...
erja Ödmark

2014-04-24 @ 10:37:57
Postat av: Anders Gerby

Helt fantastiskt! Stort grattis till er som på ett så bra sätt fullföljt er dröm om en jordenruntsegling. Jag är också väldigt imponerad över det sätt på vilket ni dokumenterat hela resan och låtit oss landkrabbor fått "följa med". Fantastiska bilder och spännande läsning - Tack!

Det blir lika spännande att följa fortsättningen.

Välkomna hem!

Bästa Valborgshälsningar!

/Anders

Svar: Tack för det!! Vi hoppas att du kanske t.o.m. gastar på Ambika nästa år ;) lite sugen ??
erja Ödmark

2014-04-30 @ 17:50:35
Postat av: Ewa Bohin

Grattis till er fantastiska resa. Det har varit så häftigt att följa er på vägen och att se fotografiernas utveckling. Ni inspirerar till att våga lite här i livet. Tack att vår Mattias fått dela "det overkliga livet" med er. Kramar Ewa ( Mattias hälsar säkert från sin golfbana )

Svar: Hej Ewa! Det är vi som ska tacka, Mattias har gjort ett bestående intryck på oss, en urgullig son har ni och vi spelar fortfarande Chicago som han lärde oss :)Måste erkänna att det känns lite konstigt att vi redan uppnått målet att segla varvet runt... fast vi har ju mer äventyr på havet kvar framöver.
Trevlig sommar till hela familjen!
erja Ödmark

2014-05-03 @ 23:45:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0